Aralarında Dünyanın En Acı Biberlerinden Biri Var: İşte Türkiye'nin Yerli ve Milli Acı Biberleri

Ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu yemek kültürüyle özdeşleşen acı biber hem çok faydalı hem de çok lezzetlidir. İçeriğindeki kapsaisin adlı maddeden dolayı acı olan biberlerin ülkemizde de çok çeşidi bulunmaktadır. Peki Türkiye'de en acı biber nerede üretiliyor? Acı biber severler için, Türkiye'de yetişen ve coğrafi tescil almış acı biberleri yazdık! İşte Türkiye'de yetişen en acı biberler... 🌶️

*Acı ölçeği: 

🌶️  Hafif Acı 

🌶️🌶️ Orta Acı 

🌶️🌶️🌶️ Çok Acı

Çermik Biberi-Diyarbakır 🌶️

Çermik biberi, Diyarbakır'ın Çermik İlçesi'nde yetişen coğrafi tescilli bir biberdir. Acısı hafif tatlı acıdır, kahvaltıda bile yenir.

Çukurören Biberi-Bilecik 🌶️

Bilecik'in Çukurören Köyü'nde yetiştirilen bu acı kırmızı biber türü daha çok kurutulup tüketilir. Kurutulduktan sonra taş değirmenlerde pul biber haline getirilir.

Cemele Biberi-Kırşehir 🌶️🌶️

Kırşehir'in Merkez ilçesi Çayağzı Köyü'nde yetiştirilen Cemele biberi, acı bir tada sahiptir. Tazeyken doğranıp tüketilir, kışa ise kurutularak dolması yapılır.  Cemele biberinin sindirim hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Cırgalan Biberi-Kayseri 🌶️

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde üretilen bu biber türü kendine has kokusu ve acısıyla pastırma ve sucukların içinde kullanılır. Geleneksel yöntemlerle kurutulup toz haline getirildikten sonra sofralarda yerini alır.

Maraş Biberi-Kahramanmaraş 🌶️🌶️

Kahramanmaraş'ta üretilen bu biberin özelliği kıpkırmızı ve acı olmasıdır. Kurutulup acı kırmızı toz biber, pul biber ve isot olarak işlenir.

İslahiye Biberi-Gaziantep 🌶️🌶️

Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin kuzeyde Nurdağı ve Amanos dağları ile güneyde İslahiye’den Suriye sınırına kadar olan alanda üretilir. Bu biber tazeyken yeşil, olgunlaştığında açık kırmızı renginde ve orta derecede acılığı olan kültür bitkisidir. İslahiye Biberinden isot, acı pul biber ve acı toz biber üretilir.

Şanlıurfa Biberi-Şanlıurfa 🌶️🌶️

20 çeşit biber cinsinden yapılan isot ve pul biber, Şanlıurfa biberi olarak bilinir.

Samandağ Biberi-Hatay 🌶️🌶️🌶️

Ülkemizde yetişen en acı biber Samandağ biberidir. Acısı yani scoville değeri ise ortalama 50.000 SHU'dur.

Acılara Yürüyor Korkmuyoruz! Biberlerin Acılık Birimi Olan Scoville Ölçeği Nedir?
Ağzı Yüzü Acıdan Yansa da Ondan Vazgeçemeyenlere Özel: Neden Acı Biber Yedikten Sonra Ağzımız Yanar?
Birbirinden Lezzetli Tarifleri ve Oldukça İlginç Tarihleriyle Türkiye'nin 81 İlinden Tam 81 Adet Yöresel Yemek

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
26.05.2022

Bir kere iddia için orta boy bir Samandağ biberi yemiştim. 4 gün boyunca o tuvalet bana eziyet oldu..Benmi tuvalete sictim biber mi ağzıma sicti anlamadım

26.05.2022

babamın arkadaşı yarım kilo islahiyeden biber göndermişti ne biberi bilmiyorum.. koca tencerenin içine çeyrek çay kaşığı atsak bile yemek zehir zembelek oluyordu... bazı acı biberler tat katar ama şili biberi kadar tatsız acı biber görmedim...

05.11.2023

O aci tam bana göreymis

23.01.2024

Samandağ biberi bugüne kadar yediğim en acı biberdi gel gelelim deprem sonrası aldıklarım hiç acı değil neredeyse... En acı bildiğim halini Çevlik'te adana dürümün yanında 2 tane yiyebiliyodum biraz da iddiasına... Sonradan aldıklarımı leblebi gibi yiyorum her lokmada neredeyse yarım biber gidiyo... Onun da tadı kalmamış buna üzüldüm...

TÜM YORUMLARI OKU (4)