Arakanlı Müslümanların Çilesi Bitmiyor: Şimdi de 'Myanmar Sınıra Mayın Döşüyor' İddiası

Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanların Myanmar'dan kaçışı sürerken, Bangladeşli iki hükümet yetkilisi , Myanmar'ın Bangladeş sınırına mayın döşediğini öne sürdü. Önceki günlerde bölgede mayından dolayı olduğu öne sürülen patlamalarda bir kadın ve iki çocuk ağır yaralandı... 

Fotoğraf: AFP

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Reuters haber ajansına konuşan iki yetkili, Bangladeş'in bugün konuyla ilgili resmi protesto göndereceğini söyledi. İsimlerini vermek istemeyen yetkililer, amacın Arakanlı Müslümanların geri dönmesini engellemek olabileceğini de belirtti.

'Bangladeş-Myanmar sınırındaki toprağa birşeyler gömen üç ya da dört grup görüldü'

İki yetkili, Bangladeş hükümetinin mayın döşendiğini fotoğraflar ve muhbirler aracılığıyla öğrendiklerini söyledi.

Yetkililerden biri, Bangladeş-Myanmar sınırındaki dikenli tel örgünün yanına mayın döşendiğini, kendilerine bağlı görevlilerin toprağa birşeyler gömen üç ya da dört grup gördüklerini ve ardından mayın döşediğini muhbirlerine doğrulattıklarını anlattı.

Haber kaynakları, gördükleri grupların üniformalı olup olmadıkları konusuna bir açıklık getirmedi, ancak Arakanlı isyancı olmadıklarından emin olduklarını söyledi.

Fotoğraf: Reuters

İki Ülke Arasında Sıkışan Arakanlı Müslümanlar: 'Bizi Katlediyorlar'

Sınırdaki patlamada bir çocuk bacağını kaybetti...

Bagladeşli sınır muhafızı Manzurul Hassan Khan, Reuters'a daha önce yaptığı açıklamada, sınır yakınındaki patlama nedeniyle bir çocuğun bacağının koptuğunu, başka bir çocuğun hafif yaralandığını kaydetti.

Pazartesi günü aynı bölgede meydana gelen patlamada da bir kadın bacağını kaybetmişti.

Pazartesi günü patlama yerine giden Arakanlı bir mülteci, mayın gibi görünen, bir kısmı çamur olmuş 10 santimetre çapında metal bir diskin görüntülerini kaydetmişti. 

Söz konusu kişi, toprağa gömülü benzer iki cismin daha olduğunu düşündüğünü söylemişti.

Reuters'a konuşan iki mülteci, Pazartesi günkü patlamanın hemen öncesinde Myanmar ordu mensuplarını bölgede gördüklerini söylediler.

Ancak Reuters, toprağa gömülen cihazların mayın olduğunu ve Myanmar ordusuna ait olduğunu bağımsız olarak doğrulayamadığını belirtiyor.

Myanmar ordusu sınır yakınındaki son patlama konusunda açıklama yapmadı...

Ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi'nin sözcüsü Zaw Htay, Pazartesi günkü patlamanın ardından Reuters'a olayın açıklığa kavuşturulması gerektiğini söylemişti:

'Nerede patladı? Oraya kim gidebilir ve bu mayınları kim döşedi? Teröristler tarafından döşenmediğinden kim emin olabilir?'

Yakın bir zamana kadar askeri cuntanın yönetimde olduğu Myanmar, 1997 anti-personel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanmasına dair Birleşmiş Milletler sözleşmesini imzalamayan ülkelerden biri.

Öte yandan Bangladeş sınır muhafızları, Arakanlı Müslümanları taşıyan bir botun batması sonucu en az 5 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bangladeş sınır muhafızı Aloysius Sangma, Arakanlı Müslümanları taşıyan üç ya da dört botun çarşamba sabah saatlerinde battığını söyledi.

Myanmar'ın fiili lideri Suu Kyi ilk kez konuştu: 'Arakanlıları korumak için hükümet elinden geleni yapıyor'

Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Kyi ise, son krizin patlak vermesinden beri Arakan Müslümanları konusunda ilk kez konuştu ve Arakan eyaletindeki krizin yanlış aktarıldığını söyledi.

Suu Kyi'nin ofisi, sözlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi sırasında sarf edildiğini kaydetti.

Yerel basının paylaştığı detaylara göre Suu Kyi telefon görüşmesi sırasında sahte fotoğrafların yayıldığını söyledi ve bunları 'farklı topluluklar arasında sorunlar çıkarmak ve teröristlerin çıkarlarına hizmet etmek için hesaplanmış dezenformasyon' şeklinde tanımladı.

Geçen iki haftada, yaklaşık 125 bin kişinin Arakan eyaletindeki şiddet olaylarından kaçtığı belirtiliyor.

Fotoğraf: Reuters

Myanmar'ın Rakhine eyaletindeki Müslümanlar, vatandaşlık ve tüm diğer haklardan yoksun yaşıyor.

Ölümle Yaşam Arasında Zorlu Bir Yol: Fotoğraflarla Arakan'dan Kaçan Müslümanlar

BM Myanmar İnsan Hakları Rapörtörü Yanghee Lee, Suu Kyi'yi Arakanlı Müslümanları koruyamaması nedeniyle eleştirmiş ve Kyi'nin artık "duruma müdahale etmesi gerektiğini" söylemişti.

İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu ise Suu Kyi'nin Nobel Barış Ödülü'nün geri alınmasını talep etmişti.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
06.09.2017

Mazlumun intikamını alacagi gün zalimin zulum ettigi günden çok daha çetin olacaktir.. (Hz Ali r.a)

Pasif Kullanıcı
06.09.2017

Eskiden Turkiyeyin sozu geciyordu simdi dunya lideriniz HOP dese kimse tinlamaz onun icin fazla umut etmeyin bi bok yiyemez uzun adam

Pasif Kullanıcı
06.09.2017

https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1br%C4%B1s_Harek%C3%A2t%C4%B1

06.09.2017

Al bunları da al ülkeye sırf müslümanlar diye Dünya sesini çıkarmasın ama siz çıkarın. Diyanetin bütçesini de 10 kat artırın.Arapları da çağırın onlar gelsin iyice boka sarsın ülke. Sanki arakanlılar çok masum aklı olan az araştırır da bunların teröre destek çıktığı zamanları okur

06.09.2017

Dünya neden sesini çıkarmıyor bunun hakkında bir fikrin var mı? çünkü ayrıştırılıyoruz her gün. din özgürlüğünü savunan, medeniyet olduğunu savunan ülkeler sırf müslümanlar diye bir soykırımı görmezden geliyor. Ama Paris deki terör olaylarında herkes çok güzel ayağa kalkmıştı. gerçekten adalet için savaşan din, dil,ırk gözetmez. öncelik masum candır, insandır. bu yorumun ne kadar vicdansız ve acımasız olduğuna inanamıyorum. teröre destek demişsin, genelleme yaparak ordaki dünyadan haberi olmayan çocuklar katlediliyor. Hiçkimse sesini çıkarmazsa bu soykırım ve etnik temizlik dedikleri vahşet insanlık suçudur ve hepimizinde sorumluluğudur. burda ne din ne de başka bir şey önemli o çocuklar ve masumlar dışında.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ