Aradığı Elemanı Bulamayanlara Mesleki Eğitim Yeterli mi?

Erdoğan dün konuşmasında sanayicilere eleman bulamıyorum sıkıntısının sonra ereceğini belirtti. 

Ardından sosyal medyada ara eleman ve meslek liselerine dair bazı yorumlar yapıldı.

Nedir bu ara eleman ya da meslek lisesi meselesi? 

'Aradığım elemanı bulamıyorum'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri Açılış Programı'nda yaptığı açıklamalarda özel sektöre 'elini taşın altına koy' çağrısı yaparak, 'aradığım elemanı bulamıyorum' yakınmasında bulunan işverenlerin yeni bir projeyle bu dönemin sona ereceğini belirtti.

Erdoğan, ''Özel sektörün elini taşın altına koyması şart. Attığımız adımlar bir yandan mesleki eğitim merkezlerinin cazibesini artırırken, ülkemizdeki genç işsizlik oranının düşürülmesinde önemli rol oynayacaktır. Bu güçlü bağ sayesinden 'aradığım elemanı bulamıyorum' yakınması tarihe karışacak'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı özel sektörün ilgisi olmadığını belirtiyor.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bakan yardımcısı olduğu dönemde yaptığı bir röportajda ise iş dünyasının ilgisini meslek liselerine çektiklerini belirtiyor. 

1999 yılında sınav sistemindeki uygulama ile meslek liselerine ilginin azaldığına değinen Özer, Avrupa'da özel sektörün eğitimde aktif yer aldığını Türkiye'de ise bu gelişmenin henüz oluşmadığını da belirtiyor.

Yetişmiş mavi yakalı, üretime katkı verecek gençlere ihtiyaç var.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç geçtiğimiz aylarda bu konuda, artık 'ara eleman' değil, 'ana eleman' tabirini de kullandıklarını ifade ederek, 'İş dünyası, bugünden sonra bu seviyedeki yetenekli mavi yakalılarımıza, personelimize daha makul ücretler ödemek durumunda olacak. Ama büyük resme baktığımız zaman meslek liseleri ile meslek yüksekokullarının kapasitelerinin gözden geçirilmesi ve yeni teknolojilere uygun elemanlar yetiştirilmesi gereği üzerine daha çok düşünmeliyiz' dedi.

Meslek liselerinin piyasa beklentilerine uygun olacak şekilde yeniden kurgulanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Avdagiç, 'Mesleki eğitimin müşterisi ağırlıklı olarak elbette iş dünyası. Özel sektörün çok yoğun bir şekilde mavi yakalı yetişmiş, üretime katkı verecek gençlere ihtiyacı var' dedi.

Yıllardır Avrupa'daki özellikle Almanya'daki mesleki eğitim sistemini okuruz. Japonya'da da benzer bir sistem olduğu biliniyor. 

Türkiye bu sistemi tarihinde usta-çırak ilişkisiyle sağlarken, son yıllarda üniversite sayısına ağırlık verildi.  

Türkiye'de 129'u devlet olmak üzere 203 üniversite bulunuyor. 2020-2021 eğitim yılında 4 yıllık lisans eğitim alan toplamda 4 milyon 676 bin 657 öğrenci mevcut.(Kaynak: YÖK verileri)

Meslek Liselerinde ise 126 bin 571 özel okulda olmak üzere 1 milyon 788 bin 75 öğrenci bulunuyor. (Kaynak: MEB İstatistikleri)

Türkiye'deki 18 milyon 85 bin 943 öğrencinin 6 milyon 318 bin 602'si lisede okuduğu görüldüğünde meslek liselerindeki oran da göz önüne çıkıyor.

Sosyal medyada ise meslek liselerine ve eğitimine dair yorumlar öne çıkıyor. Gereklilik, sistem, eğitim eşitliği gibi kavramların yanı sıra 'işsizlik sorununa çözüm mü?' sorusu da önemli.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler