Araç Lastiğinizin Ömrünü Uzatabilmek İçin Uygulayabileceğiniz 17 Davranış

Arabamızın bakımı kadar önemli olan ama unuttuğumuz bir şey daha var: Lastikler 🚗

1. Mevsim şartlarına uygun lastiği kullanmak

Sıcak havalarda yaz lastiği, soğuk ve karlı havalarda kış lastiği kullanmak gerekir. Hatta ortalama sıcaklığın normal olduğu yerlerde 4 mevsim lastiği de kullanılabilir. Buna en iyi örnek İstanbul, Bursa gibi şehirlerdir.

2. Karlı yol bittiğinde zinciri hemen çıkarmak

Her ne kadar zincir bazı durumlarda çok yararlı olsa da lastiğe verdiği zarar da gözardı edilemez. Bu yüzden karlı yollar bittiğinde lastikten zinciri çıkartmak lastiği daha uzun süreli kullanmanızı sağlar. 

Aynı zamanda gerekmedikçe zinciri kullanmamak gerekir.

3. Sadece 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında kış lastiği kullanmak

Özellikle yaz aylarında ve 10 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda kış lastiği kullanmak lastiğin ömrünü azaltırken sürüş performansını da etkiler.

4. Ani frenlemelerden kaçınmak

Ani fren yapmak hem arabanın bakıma daha kısa süre içerisinde girmesine hem de lastiklerin daha çok hasar görmesine sebep olur.

5. Patinajlardan ve ani kalkışlardan kaçınmak

Aracın patinaj çekmesi direkt olarak lastiklere zarar verir bu yüzden kalkışlara ve duruşlara ekstra dikkat ederseniz lastiğinizi çok daha uzun süre kullanabilirsiniz.

6. Lastik hava basınçlarının üreticinin belirlediği seviyede ayarlamak ve o seviyede tutmak

Hava basınç değerleri sürüş performansınız ve lastik ömrünüz için en önemli noktalardan biridir. Bu yüzden aracınızın marka ve modeline göre belirlenmiş basınç değerlerini kontrol ederek lastiklerin basıncını düzenli şekilde ayarlayın.

7. Arabada 4'ten fazla kişinin olduğu durumlarda lastik basıncını farklı ayarlamak

Her aracın belirli koşullarda ayarlaması gereken lastik basınç değerleri bulunur. Araca 4 ve 4'ten fazla kişi bindiğinde bu ağırlık direkt olarak lastikleri etkiler bu yüzden basıncı belirtilen ölçüde yeniden ayarlamak gerekir.

8. Yüksek hızda giderken lastik basıncının farklı olması gerekir

Psi olarak gösterilen lastik basıncı sizin arabanıza göre belirlenmiştir ve belirli bir hız limitinin üzerinde yine basıncı ayarlamanız gerekir.

9. Lastik siboplarının düzenli aralıklarla bakım görmesini ve değiştirilmesini sağlamak

Eskimiş veya bozulmuş siboplar hava kaçıracağı için lastik basıncının düşmesine sebep olur bu da lastiklerin daha çabuk yıpranmasına yol açar.

10. Kaldırım ve benzeri yüksek engellere çıkmamak

Kaldırım ve benzeri yüksek engeller ile çukurlara düşmek lastiklerin içindeki telleri kırar ve kopartır. Bu yüzden de lastiklerde bulunan tellerin koptuğu ya da kırıldığı kısım tıpkı bir balon gibi şişer ve buna balon yapmak denir. Bu da hiç istenmeyen bir durumdur.

Aynı zamanda balon yapmış lastik muayeneden geçmez.

11. Arabanın rot ve balans ayarının düzenli olarak kontrol ettirmek

Rot ve balans ayarı bozuk araçların lastikleri farklı noktalardan aşınabilir bu da lastiğin ömrünü yarı yarıya kısaltır.

12. Düzenli olarak balans ayarı yaptırmak

Balans ayarı bozuk olan araçlarda yüksek hızda problem meydana gelir ve jant ile lastik tam olarak birleşmez bu durum da lastiğin ömrünü kısaltır. Çünkü balans ayarı olmadığında araba daha fazla zıplar ve direkt olarak lastiklere zarar verir.

13. Lastiklerin yerlerini değiştirmek

5 bin km'de bir lastiklerin yerlerini değiştirerek aşınan belirli bölgeleri eşit derece dağıtabilir ve lastiklerin ömrünü uzatabilirsiniz. Çünkü lastik hep aynı yerde kullanılırsa aynı yeri aşınabilir ve daha kısa bir sürede kullanılamaz hale gelebilir.

14. Yol lastikleri ile asfalt harici yollara girmekten kaçınmak

Yol lastikleri asfaltta kullanılmak için üretilmiştir, bu yüzden de taş, toprak, çakıl gibi zeminlerde daha çabuk zarar görür ve daha hızlı şekilde eskir ve yıpranırlar. Bu yüzden doğru yerde doğru lastik kullanmak çok önemlidir.

15. Arabanız için doğru lastik seçimi yapmak

Her araba ve modelin lastiği farklı olabilir bu yüzden üretici tarafından belirlenen ve kullanılması önerilen lastiği kullanmalısınız.

16. Lastiği cilalarken içinde petrol bulunan kimyasallar kullanmamak

Petrol bazlı kimyasallar doğrudan lastiğinizi aşındırır ve yıpratır bu yüzden lastiğinizi cilalayacağınız zaman kullanacağınız ürünü dikkatle inceleyin.

17. Lastik sırtı ile yanakları arasındaki bulunan çıkıntıları düzenli olarak kontrol etmek

Lastiğin dış derinliği olarak da bilinen bu bölgeyi düzenli olarak kontrol ettiğinizde ne zaman lastik değişimi yapmanız gerektiğini de bilebilirsiniz bu da lastiğinizi daha iyi kullanmanızı sağlar.

Araba, futbol, oyun, muhabbet gibi konularda sağlam içerikler burada! Sağlam bir yolculuk için ihtiyacın olan şey ise Lassa’da!

Sağlam bir yolculuk için Lassa’dan şaşma!

Popüler İçerikler

Anlaşma Sağlandı: Alex de Souza Süper Lig'e Geri Dönüyor!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!