Araç Almak Ne Kadar Zor? Yıllara Göre Sıfır Araç Fiyatlarındaki Artış Oranları

Türkiye, dünyada otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülke konumunda. Yüksek ÖTV oranları nedeniyle birçok modelde fiyatın yarıdan fazlasını vergi oluşturuyor. Bazı modellerde ise bu oran aracın çıplak fiyatının üç katına ulaşıyor. 

Şimdi gelin yıllara göre araç fiyatlarındaki artış oranını inceleyelim...

Günümüzde otomobiller birer hobi olmaktan çıktı. Artan mesafeler ve gereksinimler doğrultusunda onlar artık birer ihtiyaç.

Gel gelelim ülkemizde bu ihtiyaca hepimiz erişebiliyor muyuz? Artan kurlar ve oldukça yüksek olan vergiler bu ihtiyaca erişmemizi oldukça zorlaştırıyor.

Peki otomobil fiyatları ülkemizde neden böyle?

Şüphesiz ki fiyatları bu denli arttıran en büyük etkenlerden biri vergi. Bu vergilerden başı çeken ise ÖTV. Özel Tüketim Vergisi 1 Ağustos 2002 tarihinden itibaren akaryakıt, otomobil ve diğer dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere bunlardan alınan 16 ayrı vergiyi tek kalemde topladı. KDV ise ÖTV'yi hemen ardından takip ediyor. Bahsettiğimiz vergiler o kadar yüksek ki çoğu zaman alacağınız otomobilin çıplak fiyatının 2-3 katı kadar sadece ÖTV ödüyorsunuz. Tahmin edebileceğiniz üzere şu an Türkiye, dünyada otomobillerden alınan vergilerde birinci durumunda.

Diğer büyük bir etken de kur artışları.

Ülkemizde otomobil fiyatları hiçbir zaman ucuz değildi. Ancak son dönemlerde yaşanan kur artışları fiyatlara tuz biber etkisi yaptı.

Dolar otomobil fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Ülkemizde otomotiv sektörü, neredeyse tamamen Dolar ve Euro rakamlarına bağlı. Otomobiller, parçalar ve ulaştırma maliyetleri... Kısacası markaların yani ürünlerin kendisi ithal. Dolayısıyla, doların TL karşısındaki yükselişi araba fiyatlarını otomatik olarak artırıyor. Daha da önemlisi bizim alım gücümüzü düşürüyor.

Otomobil pazarında hem üretim hem de satış rakamlarında daralma yılın ilk dört ayında rakamlara da yansıdı.

2022 Ocak-Nisan döneminde toplam otomotiv üretimi yüzde 9 azalarak 409 bin 903 adet, otomobil üretimi yüzde 20 azalarak 229 bin 200 adet olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde otomobil ve hafif ticari araç pazarı ise yüzde 18,5 oranında daraldı.

Sektör temsilcileri bu rakamların geçtiğimiz yıllara göre düşük ancak içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle hiç de fena olmadığının altını çiziyor.

En çok merak edilen konu olan araç fiyatlarının daha da artıp artmayacağı konusunda ise sıfır araçlarda bir zam beklentisi olmazken, ikinci el araç fiyatlarında ise yüzde 2 ila 4 arasında zam gelebileceği belirtiliyor.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı