Arabalarda Sıkça Karşımıza Çıkan Uyarı Lambaları Ne Anlama Geliyor?

Kullandığımız arabaların uyarı lambalarını ne kadar iyi biliyorsunuz? Zaman zaman hayatımızı kurtaracak bu lambaların anlamlarına detaylıca göz atalım!

1. Egzoz / Emisyon Uyarısı

Egzoz uyarı lambası normalde aracınızın ilk çalıştığı anda yanar ve söner. Ancak bu uyarı sürekli yanıyorsa egzoz emisyon sisteminizde ya da motorunuzda bir arıza olabilir. Bu gibi durumlar motorunuzun durmasına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için düzenli olarak aracınızın kontrollerini yaptırmalısınız.

2. Fren Sistemi Uyarısı

Fren uyarı ışığı aracınızın el freni çekiliyken yanar. Ancak bu durum dışında da gösterge lambası hala yanmaya devam ediyorsa freninizin hidrolik seviyesi düşük olabilir. Fren hidrolik seviyesini kontrol etmelisiniz. Bu tarz durumlarda fren balatalarını da kontrol ettirmeniz de fayda var.

3. Kızdırma Bujisi Uyarısı

Özellikle dizel araçlarda görülen bu uyarı ışığı aracınızın bujilerinde sorun olduğunu gösterir. Aracınızın bujileri ile alakalı yaşadığınız bir problemde aracınızı servisinize götürmelisiniz.

4. Emniyet Kemeri Uyarısı

Emniyet kemeri takmanın öneminin herkes farkında. Bu uyarı lambası da bize emniyet kemerimizin takılı olmadığını hatırlatıyor. Son dönemde yeni çıkan arabalarda bir uyarı sesi de bulunuyor. Mesafe fark etmeksizin emniyet kemerimizi her zaman takmayı unutmayalım.

5. ESP / ASR Sistemleri Uyarısı

Normalde araçlarda bu uyarı lambası aktif değildir. Bu ışığın yanıp söndüğü anlarda sistemin aktif olduğunu anlarız. Eğer ESP/ASR lambanız sürekli yanıyorsa çalışmıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aracınızı servise götürmenizi tavsiye ederiz.

6. Hava Yastığı Uyarısı

Bu lamba hava yastığınızın çalışmadığı durumlarda yanar. Hava yastığı sisteminde oluşan bir sorun sebebiyle hava yastığınız olası kazalarda devreye girmeyecektir. Bu uyarı lambasını gördüğünüzde en kısa sürede aracınızı yetkili servise götürmelisiniz.

7. Yakıt Uyarısı

Yakıt uyarı ışığı yakıtınızın azaldığını gösterir. Yakıt miktarına göre yanan bu gösterge lambası araçtan araca değişiklik göstermektedir.

8. Akü Şarj Uyarısı

Bu uyarı ışığı, aracınızın aküsünün bitmek üzere olduğuna işaret eder. Aracınızın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için akünüzün şarjı olmalıdır. Bu uyarı şarj sistemindeki bir arızadan da kaynaklanabilir.

9. ABS Uyarısı

ABS gösterge ışığının sürekli yanıyor olması araçta ABS sisteminin devre dışı kaldığını gösterir. Bu durumlarda normal fren sistemi çalışmaya devam etmektedir.

10. Hararet Uyarısı

Bu göstergenin yanması motorunuzun aşırı ısındığını ya da soğutma suyu seviyesinin düşük olduğunu gösterir. Bu gösterge lambası yanıyorsa aracınızı hemen durdurmalı ve motorun soğumasını beklemeli ve sonra yola çıkmalısınız. Sürüşe devam etmeniz halinde araç motoruna zarar verebilirsiniz. Daha sonra ise yetkili servis desteği almalısınız.

11. Lastik Basıncı Uyarısı

Aracınızın lastiklerinin basıncı düştüğünde bu uyarı lambası yanar. Bu lamba yandığında yapmanız gereken araç lastiklerinizin basıncını ölçmektir. Lastik basınçlarınızın kaç PSI/bar olması gerektiği bilgisi aracınızın kullanım kılavuzunuzda yazar. Neredeyse tüm benzin istasyonlarında lastik basınç ayarınızı ayarlayabilirsiniz.

12. Motor Yağ Basıncı Uyarısı

Eğer aracınızda bu uyarı lambası yanıyorsa motorunuzun yağ seviyesi basıncı düşük anlamına gelmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda motor yağ seviyesinin kontrol edilmesini tavsiye ederiz. Bu durum kötü yağ kullanımından dolayı da ortaya çıkabilir.

Popüler İçerikler

Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
Kızıl Goncalar'a Meryem'in Eşitsizlik ve Kız Çocuklarının Okuması Üzerine Yaptığı Konuşma Damga Vurdu!
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi