Arabadan Anlayan Enişteyi Dinlemeyin, İşin Aslını Öğrenin! Manuel Vites mi Otomatik Vites mi Daha Az Yakıt Tüketir?

Manuel vitesli otomobillerin daha az yakıt tükettiği yılların efsanesi ama otomatik vites daha tutumlu olabilir mi? Tartışmaya noktayı koyduk.

Otomatik vites ve manuel vites yakıt tüketim efsanesini araştırırken bu ve şu çalışmadan, ayrıca burada yer alan makaleden faydalandık.

Manuel vites otomobil kullananların her nedense otomobillere dair değişmez fikirleri var.

Otomatik vites otomobillerin oyuncak gibi olduğunu düşünürler, bir çocuğun bile kullanabileceğini düşünürler ve hepsinden önemlisi manuel vitesli bir otomobilin yakıt tüketiminin daha tasarruflu olduğuna inanırlar. Bu durum öyle yaygınlaştı ki artık bir efsane mi yoksa gerçek mi olduğu birbirine karıştı.

Akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere geldiğini ve manuel-otomatik vites araçlar arasındaki fiyat farkını göz önünde bulundurunca bu efsaneyi incelemek şart oldu.

Öncelikle birazdan anlatacaklarımızın son 10 yılda piyasaya çıkan, yeni nesil olarak tabir edeceğimiz otomobillerde geçerli olduğunu söyleyelim. Bunun yanında eski model araçlarda kullanılan teknolojilerde işler biraz farklı olsa da bazı markalar yıllardır güvenilir teknolojileri kullandığı için genelleme yaparsak bize kızmayın.

Manuel şanzımanın otomatik şanzımana göre daha az yakıt tükettiğini düşündüren en büyük etken insanların kullanım biçimleriyle bu tutumluluğu sağladığına inanması.

Yani doğru vites geçişlerini ayarlayıp otomobili uygun devirde kullanarak otomatik vitesin sağlamadığı tutarlılığı sağlayabileceğini düşünüyor çoğu sürücü. Bu 20 sene öncesi için belki doğruydu çünkü otomatik vitesli araçlar çoğunlukla manuel olanlardan daha az vitese sahipti. Dolayısıyla optimum noktada ilerlemek için otomatik vitesler pek tutarlı değildi.

Artık otomatik vitesli araçlarda 6,7 hatta 9 vites kullanılıyor.

Vites sayısı arttıkça yakıt tüketiminin sağlandığı devir oranını bulmak da kolaylaşıyor, mantık bu.

Aynı oranı manuel viteste bulmak daha mı zor? Sürekli vites ayarlaması yapan ve bunu çoğunlukla ara geçiş noktalarıyla destekleyen otomatik vites teknolojisini düşünecek olursak manuel vitesli bir otomobilde 3. vitesle 4. vites arasında kalma imkanımız yok, yeni nesil otomatik viteslerde ara noktalar mümkün ve geçişler çoğunlukla biz geçiş gerekliliği hissetmesek de gerçekleşiyor.

Eski nesil otomatik vites otomobil kullananlar bilir, araç sürekli hareket etme eğiliminde olduğu için yakıt tüketimi yüksektir.

Tork konvertörüyle ilgili bir meseleydi bu, bir kez hareket ettikten sonra ışıklarda beklerken ve ayağınız frendeyken de otomobilin güç üretmesine sebep oluyordu. Hal böyle olunca manuel vites alternatifinde tasarruftan bahsetmek mümkündü. Artık teknoloji değişti ve otomobillerin çoğunluğunda bu iki özellik tarihe karıştı.

Biraz somutlaştırmak gerekirse araştırmacılar trafikte sıkça karşılaştığımız aşağıdaki otomobille bir test yaptılar.

Otomatik vites versiyonunda vites aralıkları daha geniş olduğu için motorun benzer hızlarda uygulaması gereken güç değişkenlik gösterdi ve manuel vitesli versiyonu bir depoyla daha az kilometre katedebildi. Birkaç modelde daha benzer verilere ulaşıldı ama tüm bunlar sadece yeni teknolojiyle bağlantılı sonuçlar...

İşin bir de teknolojiden bağımsız, insan kaynaklı yanı var.

Manuel vitesli bir otomobili verimli kullanabilmek için sarf edilecek emek ve gereken tecrübe büyük.

Örneğin yokuşlarda otomobilin geriye hareketini engellemek için yüksek devirlerde hareket etmek yakıt tüketimini tahmininizden çok daha fazla artırıyor ve otomatik vitesli araçlarda bu işi çok basit mekanik sistemler, motordan hiçbir ekstra güç almadan gerçekleştiriyor.

Büyükşehirleri denkleme dahil edeceksek yoğun trafikteki durumdan da bahsedelim.

Sürekli dur-kalk yapılan bir trafikte manuel vitesli aracın hareket için harcadığı güç değişken. Birkaç kez yanlış devirde kalkış yapmak bile aracın yakıt tüketim dengesini bozmaya yetiyor, otomatik viteste ise bize düşen pek bir rol yok. Debriyaj gibi bir ara birim olmadığı için yoğun trafikte motora binen yükte değişkenlik olmuyor, kararları şanzıman veriyor.

Manuel vitesli araçların performansına yorumumuz yok ama zaten tüm bu genellemeler yeni nesil otomatik vitesli araçlar için geçerli.

Yıllar öncesinde doğmuş efsanenin artık gerçeği yansıtmadığını görmüş olduk, konforlu sürüş için otomatik vites tercih etmek isteyen ama manuel vites efsaneleri sebebiyle bu kararından vazgeçenler varsa iç rahatlığıyla teknolojiyle güvenebilirler.

Peki, sizin deneyimlerinize göre bu araştırmalar gerçeği yansıtıyor mu?

Araba, futbol, oyun, muhabbet gibi konularda sağlam içerikler burada! Sağlam bir yolculuk için ihtiyacın olan şey ise Lassa’da!

Sağlam bir yolculuk için Lassa’dan şaşma!

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR
23.12.2019

matbaa bulunmuş elle yazıcaz diye uğraşıyorlar.

23.12.2019

BUNU DA BURAYA BIRAKAYIM;YOKUŞ AŞAĞI İNERKEN ARACI BOŞA ALMAK,VİTESTE OLMAKTAN DAHA ÇOK YAKIT TÜKETİR.

24.12.2020

kırmızı ışıkta beklerken de 5e atıp mı bekliyorsun

08.12.2020

manuel kullananların neden dünyanın en zor işini yapıyormuşcasına yaklaştıklarını anlamıyorum velev ki oyuncak kullansın araba kullanmaktaki amaç a noktasından b noktasına gitmek değil mi :D

TÜM YORUMLARI OKU (29)