Arabada Uyuyanlar Bilmeli! Depreme Hazır Olmak İçin Arabada Bulundurulması Gereken Şeyler

7,7 ve 7,8 büyüklüğündeki depremler sonrası hepimiz çok korktuk, çok üzüldük. Hala yardım çalışmaları devam ederken olası depremler için hazırlıklı olmamız gerektiği gerçeğiyle yeniden, acı bir şekilde yüzleştik. Peki, deprem öncesi ne yapabiliriz, arabamızda ne bulundurabiliriz?

Yüzyılın felaketi diye adlandırılan Kahramanmaraş depremi sonrası enkazdan kurtulan, evleri yıkılmasa bile evlerine giremeyen insanların bazıları arabalarında kalıyor ya da araçlarıyla buradan uzaklaşmaya çalışıyor.

Eğer deprem bölgesinde yaşıyorsanız ve bir otomobiliniz varsa olası depremler için arabanızda bulundurmanız gerekenler şunlar:

Öncelikle araç içinde uyuyanların uyması ve bilmesi gereken önemli bir durum var!

twitter.com

'Araba çalışır ve hareketsiz haldeyken açık havada bile içeriye karbonmonoksit gazı sızar. Bu gaz kokusuz ve uyku vericidir. Araç içindeki kişiler anlamadan uykuya dalıp bir daha uyanamaz. Bu sebeple araba çalışırken araç içinde uyunacaksa cep telefonlarının 20 dakikada bir çalacak şekilde kurulması gerekir. Tüm camların açılıp içerisinin havalandırılması hatta mümkünse araçtan inip ayakta bir süre durarak tam olarak kendinde olduğundan emin olduktan sonra araca tekrar binilmesi gerekir.'

Yaşadığımız son depremde acı bir şekilde gördük ki araçlarda bulunan yakıt size yardım ulaşana kadar yetmeyebilir ve hatta yağmacılar tarafından deponuzdan boşaltılabilir. En kötüsü de istediğiniz kadar yakıt alamayabilirsiniz.

Bu yüzden yasalara uygun şekilde üretilmiş olan yakıt bidonlarından temin edip aracınızda bulundurabilirsiniz.

Diğer eşyalarla birlikte bagajınızın aldığı kadar su.

Alabileceğiniz kadar şişelenmiş sular bagajınıza koyacağınız ilk ürünler olsun. Plastik şişeler ağırlık bakımından kolay taşınır olacaktır ancak ara ara ömrü bitmeden şişeleri değiştirmeniz ve güneşte bırakmamanız gerekir.

Uyku tulumu ve battaniye

Araç içinde de olsanız gece soğukla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden aracınızda bir uyku tulumu ve battaniye bulundurun.

Konserve gıdalar ve kolay bozulmayacak yiyecekler.

  • Konserve yiyecekler

  • Bisküvi 

  • Kraker gibi uzun süre dayanan gıdalar koyun.

Araç şarjı, yedek şarj aleti

Dünyayla bağlantı kurmanızı sağlayacak tek şey çoğunlukla cep telefonlarınız olacak. Şarjının sürekli dolu olması ve ulaşılabilir olmanız için araç içinde cep telefonlarınızı şarj etmenize yardımcı olacak şarj aleti veya şarj kablosu bulundurun.

Taşınabilir şarj cihazı, powerbank

aracınızı her an çalıştıramayabilirsiniz. Bu yüzden otomobilinizde dolu bir powerbank bulundurmalısınız.

El feneri ve yedek piller

Muhtemelen etraf karanlık olacağından önünüzü aydınlatmak ya da nerede olduğunuzu karanlıkta belirtmek için kullanmanız gerekebilir.

Portatif jeneratör

Hiçbir şeyiniz olmasa dahi elektronik cihazlarınızı şarj edebilmek ve bazı ışık kaynaklarına enerji sağlayabilmek için taşınabilir bir jeneratörü aracınızda bulundurabilirsiniz.

Güneş Modülü Şarj Cihazı

Araba, küçük ev aletleri ve diğer birçok yerde kullanılabileceğini bir güneş paneli kiti edinebilirsiniz.

Almanız gereken ilaçların yedekleri ve ayrıca ağrı kesici gibi ilaçlar.

economictimes.indiatimes.com

Hiçbir eczane hatta hastane bile bulamayabilirsiniz. Bu yüzden en azından 3-4 gün yetecek kadar ilaç yedeğini aracınızda bulundurun.

Akünüz bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmaya yardımcı olacak bir akü şarj cihazı.

Yalnızca deprem için değil genel olarak araçta bulundurduğunuzda işinize yarayabilecek bir akü şarj cihazı kurtarıcınız olabilir.

İlk yardım çantası

İlk yardım çantasını hazır olarak satın alabileceğiniz gibi kendiniz de oluşturabilirsiniz.

İlk Yardım Çantasında,

  • 1 adet otomatik turnike 

  • 1 adet flaster 

  • 2 adet sargı bezi 

  • 3 adet üçgen sargı bezi 

  • 10 adet çengelli iğne 

  • 1 adet paslanmaz makas 

  • 10 adet yara bandı 

  • 2 adet cerrahi eldiven 

  • 1 kutu gaz kompresi 

  • 1 adet antiseptik solüsyon 

  • Suni solunum maskesi 

  • Yanık örtüsü

  • Hidrofil pamuk bulundurmalısınız.

Üçgen reflektör

Aracınızı güvenli bir yere çektikten sonra belki de karanlıkta beklemeniz gerekecek. Alandan uzaklaşmaya çalışırken de aracınız bozulabilir, önünüzdeki yol hasar görmüş olabilir ve yol kenarında beklemek durumunda kalabilirsiniz.  Diğer araçların size çarpmaması için aracınızın birkaç metre arkasına üçgen reflektör koymanız gerekebilir.

Yangın tüpü

Aracınızda zaten bulunması gereken yangın tüpünü eğer hala aracınızı sadece vizeden geçirirken aracınıza koyuyorsanız bundan vazgeçin.

Çekici halatı kurtarma çantası

Zorlu durumda başınıza neler gelebileceğini tahmin edemezsiniz. Bir çukura düşebilir, çamura saplanabilirsiniz. Bu durumlarda aracınızı kurtarmaya yarayacak çekici halatlı kurtarma çantasını kullanırsınız.

Ayrıca, bijon anahtarı, kriko, yedek lastik (stepne), lastik köpüğü her yola çıktığınızda işinize yarayabilecek malzemeler.

Kendinizi korumanızı sağlayacak ekipman

İlk şok atlatıldıktan açlık ve susuzluk başladıktan sonra yağmalayıcılar, hırsızlar sizde olan her şeye göz koyup zorla almaya çalışabilir. Bu durumda karşı tarafa ciddi zararlar vermeyecek ancak kendinizi koruyacak ekipmanlardan faydalanmanız gerekebilir.

Nakit para

Deprem sırasında hızla evden çıkarken cüzdanınızı yanınıza almamış olabilirsiniz. Deprem sonrası su, yiyecek ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılamanız için arabanızda bir miktar nakit para bulundurun.

Basit giysiler

Deprem gibi çoğu zaman kendimizi çaresiz hissettiğimiz durumlarda, bu küçük jest zihinsel olarak sandığınızdan daha güçlü olabilir.

Önemli belgeler

Alerjiler, tıbbi bilgiler ve önceden var olan durumlar gibi hakkınızda önemli bilgilerin yer aldığı belgelere sahip olmak avantajınız olabilir. Ayrıca aracınızın kendinize ait olduğunu kanıtlamada veya herhangi bir durumda kimlik, ehliyet fotokopileriniz işinize yarayacaktır.

Kişisel hijyen ürünleri

Arabanızın içinde mahsur kalırsanız - ki bu bir ihtimaldir ve şanslıysanız başınıza gelir- kokuların oluşması uzun sürmeyecektir. 

Terleyeceksiniz, vücudunuz artık temiz olmayacak ve koku çok önemli görünmese de aldığınız herhangi bir kesik neredeyse anında enfeksiyon riski altında olacaktır.

Kendinizi temiz tutmak için bazı dezenfektan mendiller veya ıslak mendillerin yanı sıra seyahat boyu ağız bakım malzemeleri ile uzun bir yol kat edebilirsiniz. 

Ayrıca ped ve bebeği olanlar için bebek bezi de eklemeniz gerekir.

Bunlar sizi temiz tutmanın ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmanın ötesinde, bir moral yükselticidir. Bir deprem sırasında bir arabada veya tünelde mahsur kalırsanız, en çok da morale ihtiyacınız olacak.

Evcil hayvanlarınız için yedek mama

Beslediğiniz canlar için yedek mama aracınızda fazla yer kaplamaz.

Toz geçirmez maske

Önümüzdeki on yıl boyunca insanların toplum içinde maske takacağı bir dünyadayız. Basit maskeler, mikropların solunum sisteminize sızmasını önlemeye yardımcı olabilir, ancak her türlü tozun içeri girmesini önlemek için biraz daha güçlü bir şeye ihtiyacınız var.

Bir depremde hava yükselen sisle ve muhtemelen çıkan yangınların dumanıyla kirlenecektir. Havada beton tozu, etkilenen arabaların benzin depolarından çıkan dumanlar ve yakındaki binalar ile yıkılmış yapılardan çıkan molozlar olabilir.

Hayatta kalma kiti

Hayatta kalma kitleri, birçok olumsuz durumda kullanabileceğiniz ürünlerle birlikte gelir. Müdahale ekiplerine nerede olduğunuzu işaret etmek için kemer kesiciler, hayatta kalma bıçakları, acil durum düdükleri ve çok daha fazlası.

Yedek anahtar

Panikle evinizde çıkarken anahtarlarınızı unutabilirsiniz.

Pusula veya harita

Depremin şiddetine bağlı olarak bazı hizmetler kullanılamaz hale gelebilir.

Cep telefonu ile tüm erişiminizi kaybedebilirsiniz, sokak lambaları sönebilir ve GPS'iniz yerine pusulaya güvenmek zorunda kalabilirsiniz. Pek olası değil ama olasılıklar ne olursa olsun hazırlanmak için çabalayabilirsiniz.

Tabii çoğumuzun aracı bu kadar şeyi koyabilecek kadar büyük değil.

Eğer aracınızda detaylı bir deprem hazırlığı yapmak niyetindeyseniz, aracınıza yer kazandırmak için bir araç üstü port bagaj yaptırabilirsiniz.

Eğer şanslıysanız aracınıza ulaşabilirsiniz. Bu yüzden evden çıkarken kolayca ulaşabileceğiniz bir deprem çantası da hazırlamanız en doğrusu olacaktır:

Depremden Sonra Belki de Hayatımızı Kurtaracak Deprem Çantamızda Neler Olmalı?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman