Araba Tutkunları Buraya! Dünyaca Ünlü Araba Markalarının Logo ve Adlarının Ardında Yatan Şaşırtıcı Hikayeler

Günümüzde kullandığımız en yaygın taşıtlardan olan arabaların, söz konusu marka isimlerinin nereden geldiğini muhtemelen çok fazla düşünmemişizdir. Peki ya bir kez olsun merak etmişsek? 

Dünyaca ünlü araba markalarının logolarının ve isimlerinin nereden geldiği, sizler için de bir merak konusu ise içeriğimizde cevap bulabileceksiniz. Hadi başlayalım...👇

1. KIA

Kia şirketi, 1944 yılında kuruldu. Başlarda 'Kyungsung Precision Industry' adıyla biliniyordu ve bisiklet üretiminde uzmanlaşmışlardı. Hatta öyle ki, Kore'nin ilk yerli bisikleti de bu firmada monte edilmiştir. Sonrasında ise motosiklet montajına geçen bu firma, 1970 yılına kadar araba üretmemiştir. Markanın ismi, dilimize 'Asya'dan yükselen' olarak tercüme edilebilir.

2. Volvo

1907 yılında kurulan ve 'SFK' isimli firmanın bir yan markası olması planlanan Volvo, 1924 yılında İsveç'in düşük sıcaklıkları ve zor yollarına dayanabilecek otomobiller üretmeye karar verdi. Volvo, latincede 'yuvarlanıyorum' anlamına gelmektedir ve markanın o ünlü logosu, günümüzde de yaygın olarak kullanılan bir maden olan demirin çok eski bir kimyasal sembolüdür.

3. Volkswagen

1930'ların başlarında araba alabilmek, sıradan Alman vatandaşları için imkansıza yakındı. Hatta öyle ki, sadece 50 Alman'dan 1'inin arabası vardı. Bu durum karşısında hükümet, 1933 yılında her Alman vatandaşının kolayca sahip olabileceği bir otomobilin üretimi için düğmeye bastı. Böylece 'Halk'ın Arabası' olarak tercüme edilen Wolkswagen projesi de başlamış oldu.

4. Subaru

Öncelerde 'Fuji Heavy Industries' olarak bilinen Subaru markası, 1915 yılında kuruldu. Kurucusu ve başkanı, yeni üretilen araçların Japonca bir isminin olmasını istediler. Sonunda ise, 'Pleiades' yıldız takımının Japonca karşılığı olan ve dilimizde 'Birleşmek' anlamını taşıyan Subaru isminde karar kıldılar. Ayrıca markanın logosunda bulunan 6 yıldız, bu markanın geliştirilmesinde katkı sağlayan 6 şirketin birleşimini de sembolize eder.

5. Mitsubishi

Iwasaki Yatarō tarafından, 1870 yılında bir nakliye firması olarak kurulan Mitsubishi, günümüzdeki adına kuruluşundan 3 yıl sonra kavuşmuştur. Mitsubishi kelimesi,  '3' anlamına gelen 'mitsu' ve 'Hishi'; yani 'su kestanesi' kelimelerinin yan yana gelmesiyle oluşmuştur ve aynı zamanda bu isim, bir elmasa da atıfta bulunur.

Logoda bulunan 3 elmas, kurucusunun doğum yerinde hüküm süren "Yamauchi" ve "Tosa" ailelerinin armalarında bulunan 3 meşe yaprağına bir atıftır.

Aynı zamanda Iwasaki Yatarō'nun babasının aile armasındaki 3 elması da temsil eden bu logo; güvenilirlik, dürüstlük ve başarıyı sembolize eder.

6. Audi

Audi'nin tarihi 1909 yılına kadar uzanır. Markanın ismi, kurucusu olan August Horch'un soyadının Latince'deki karşılığıdır ve Almanca'da 'Dinlemek' demektir. Horch'un iş ortağının oğlundan gelen bu isim fikri, herkes tarafından beğeniyle karşılanmış ve kabul edilmiştir.

7. Lexus

Nispeten genç bir otomobil markası olan Lexus, 1989 yılında, üst düzey müşterilerine aynı düzeyde bir araç üretmek isteyen Eiji Toyoda tarafından kuruldu. Markanın adı 1986 yılında, 219 farklı seçeneğin yer aldığı bir listeden seçildi. Lexus ismi, en yakın rakibi olan 'Alexis'e' kıyasla daha modern bir isim olarak değerlendirildiği için kabul gördü. Marka yaratıcılarına göre bu ismin hiçbir özel anlamı yok ve sadece sahip olduğu lüks ve teknolojiyi vurguluyor.

8. Infiniti

Infiniti, 1989 yılında Japonya'da kuruldu ve markanın ismi, bir sürücünün bu araçla kat edebileceği sonsuz yolları ifade eder. Ayrıca markanın isim babalarına göre Infiniti logosu, içinde üçgen olan oval bir simge ile, ufka doğru uzanan bir yolu ve Japonya'nın en yüksek dağı olan Fuji Dağı'nı temsil ederek, otomobilin Japon kökenini vurgular.

9. Hyundai

1947 yılında Güney Koreli iş adamı Chung Ju-Yung tarafından kurulan Hyundai Mühendislik ve İnşaat Şirketi, ilk arabasını 1968 yılında piyasaya sürdü ve bundan 17 yıl sonra, bir milyonuncu arabasını üretebilmeyi başardı. Markanın logosu, el sıkışan 2 insanı temsil eder. Bunlardan biri şirketin temsilcisi iken; diğeri ise otomobilin kalitesinden memnun olan bir müşteridir. Ayrıca, markanın adı Korece'de 'modernlik' anlamına gelmektedir.

10. Honda

Markanın ismi, kurucusu olan Soichiro Honda'dan gelir. Erken yaştan beri motosiklet tamiri ile ilgilenen Honda, 1946 yılında küçük motosikletler üretmek için 'Honda Motor Co. Ltd' adı altında bir şirket kurdu ve kısa sürede dünyanın en büyük motosiklet üreticilerinden birisi haline geldi. Marka, ilk otomobili olan T360 kamyoneti ise 1963 yılında tanıttı.

11. Toyota

Toyota markası da listede yer alan markaların çoğu gibi bir otomobil firması olarak kurulmadı. 1926 yılında bir dokuma tezgahı şirketi olan 'Toyoda Automatic Loom Works'un' ardından 1933 yılında, Sakichi Toyoda'nın oğlu Kiichiro tarafından şirketin içinde ayrı bir motor bölümü kuruldu ve şirketin otomobilleri hızla adını duyurmayı başardı.

Peki isim nasıl oldu da "Toyoda "dan "Toyota "ya dönüştü?

Japonca'da 'Toyoda' yazmak için 9 fırça darbesi gerekirken; Toyota ise sadece Japonya'da kabul gören ve şanslı bir sayı olduğuna inanılan '8' fırça darbesi ile yazılabiliyordu. Ayrıca kulağa daha hoş geldiğini düşünen Toyoda ailesi, firmanın isminin 'Toyota' olmasına karar kıldı.

Unutmadan da belirtelim; logoda bulunan oval tasarımlar, müşterinin, şirketin ve bu iki taraf arasındaki karşılıklı kazanç ve dürüstlük ilkelerine dayanan ilişkinin temsilidir.

12. Mazda

Dünyaca ünlü Mazda firmasının, işe mantar tapası üreterek başladığını biliyor muydunuz? 1920 yılında kurulan bu şirket, geçen 10 yılın ardından otomobil üretmeye de başladı ve 1984 yılında Mazda adını aldı. Şirketin başkanı Jujiro Matsuda'nın adıyla da uyumlu olan bu isim, markanın yaratıcıları tarafından, bir ışık tanrısı olan Ahura Mazda'nın araçlarının imajını iyi yönde destekleyeceğini düşünerek benimsemiştir. Markanın logosu ise yaratıcılığı, canlılığı, nezaketi ve esnekliği sembolize eder.

13. Jaguar

1920'lerde 'The Swallow Sidecar Company' ismiyle bilinen Jaguar, o zamanlarda motosiketler için yan araba üreten bir şirketti. 1945 yılında, firma sahiplerinin aldığı bir toplantı sonrası şirketin ismi 'Jaguar' olarak değiştirildi. Markanın sahip olduğu logo ise zarafet, şıklık, performans ve güç ile ilişkilendirilir.

BONUS: Nissan

Bugün Nissan olarak bildiğimiz şirket 1914 yılında, 'DAT Motorcar' adı altında kuruldu. DAT kelimesi ise kurucu 3 ailenin adlarının baş harflerinden geliyordu. DAT, 1931 yılına geldiğimizde “Datson” olarak tanıtılan ancak sonradan “Datsun’a” dönüşen yeni bir otomobili piyasaya tanıttı.

Bu şirketten bağımsız olarak, 1928 yılında Yoshisuke Aikawa isimli bir iş adamı, “Nippon Sangyo” isimli bir şirket kurdu.

Bu şirket, 1931 yılında “DAT” firmasını satın aldı. Bu satın alımdan 1980 yılına kadar 'Nippon Sangyo', araçlarını 'Datsun' adı altında piyasaya sürdü ancak 1981 yılına gelindiğinde, markasının küresel bilinirliğini güçlendirmek adına bu isimden vazgeçildi ve Nissan kullanılmaya başlandı. Unutmadan da belirtelim; Nissan, 'Nippon Sangyo' şirketinin kısaltılmış halidir.

Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın...👇

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Sadece Logolarına Bakarak Bu Araba Markalarının Hepsini Bilebilecek misin?
Marka Uzmanları Buraya! Arabaları Ne Kadar İyi Tanıyorsun?
Bu Otomobil Markalarının Hangi Ülkelere Ait Olduğunu Bilebilecek misin?

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı