Araba Sürerken Süratli Sürüşten Kaynaklanan Hız Körlüğünü Açıklıyoruz

Özellikle trafikte çok zaman geçirenlerin ve hedefe hızlı varmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hız körlüğünü madde madde açıklıyoruz!

Normal şartlarda görüş açımızın genişliği ortalama 200° derecedir.

Araştırmalara göre ortalama 170° - 200° derecelik bir görüş alanına sahibiz. Elbette bu alan gözlerimizi oynatmamızla ve kafamızı çevirmemizle genişleyebiliyor ancak yüksek hızda bu durum değişiklik gösteriyor.

Bu sayede aracımızla düşük hızlarda seyahat ederken çevremizdeki manzarayı görebilme şansı buluyoruz.

Direksiyon başındayken her zaman öncelikli odağımızın yolda olması gerekiyor. Trafiğin yoğun olmadığı yollarda, düşük hızlarla ilerlerken görüş açımız geniş olduğu için manzarayı, gökyüzünü ve çevremizi gözlemleme şansı bulabiliyoruz. Ancak hız arttığında durum direkt olarak değişiyor.

Belirli bir hızın üzerine çıktığımızda ise bu görüş açısında daralma olabiliyor.

Hem hız hem de odak kaynaklı bu daralma, özellikle trafikte bizlerin ve seyir halindeki insanların can güvenliğini tehdit edebiliyor.

Yaklaşık 50 km/s hıza ulaştığımızda bu açı 100° derecenin altına düşüyor.

Hıza paralel olarak gelişen görüş açısındaki daralma, çevresel faktörleri algılamamızı zorlaştırıyor. Bu nedenle uzun yollarda yaşanan hayvana çarpma kazalarına sıklıkla şahit oluyoruz. Yol kenarlarından gelecek her türlü harekete karşı da savunmasız hale geliyoruz.

100 km/s hıza ulaştığımızda ise yol kenarlarındaki hareketleri görme ihtimalimiz oldukça azalıyor.

Hızımız arttıkça orantılı olarak görüş açımız da daralmaya devam ediyor. 100 km/s hıza ulaştığımızda görüş açımız 50° derecenin altına düşüyor. Bu durum bizi risklere açık hale getiriyor.

Ayrıca yüksek hıza paralel olarak odağımız ilerideki sabit bir noktada oluyor ve çevresel faktörler görüş alanımızın dışında kalıyor.

Bu sebeple çevresel faktörlere karşı dikkatimizin de azaldığını söylemek mümkün zira yüksek hızda seyahat ederken zihnen şerit takibine, önümüzdeki araçlara ve varılacak noktaya odaklanmış durumda oluyoruz.

Gece sürüşleri riski daha da arttırıyor.

Hız faktörüne ek olarak karanlıkta araç kullanmak da görüş alanını sınırlandırıyor. Dolayısıyla gece sürüşlerinde yüksek hızlı ilerlediğimizde hız körlüğü daha büyük bir risk olarak öne çıkıyor.

Sağlıklı bir sürüş için hız limitlerine uymak şart!

Yüksek hızlarda karşımıza çıkan hız körlüğü, kazaya sebebiyet verebilmesi hususuyla direksiyon başındayken özellikle dikkat etmemiz gereken konuların başında yer alıyor. Hem kendi can güvenliğimiz hem de çevremizdekilerin güvenliği için hız limitlerine uymak hayati önem arz ediyor.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu