Araba Hareket Halindeyken Kontağı Kapatırsak Ne Olur?

Otomobil hareket halindeyken kontağı kapatırsak ne olur? Şanzıman kilitlenir ve bir anda hiçliğe doğru mu gideriz yoksa hiçbir şey olmaz mı? Bize soracak olursanız denemeyin bile...

Otomobil kullanan herkes bazı çılgınlıkların ne sonuçlar vereceğini merak eder.

Mesela, frenle gaza aynı anda bassak ne olur? Ya da çok hızlı bir biçimde seyrederken el frenini çekmek nasıl bir etki yapar? Bu soruların büyük bir kısmı düşünce seviyesinde kalır çünkü denemek pek akıl kârı değildir.

Merak ettiğimiz sorulardan biri de araç hareket halindeyken kontağı kapatırsak ne olacağı...

Vitesi boşa alıp kontak kapatmaktan bahsetmiyoruz, seyir halinde, araç vites konumundayken bir anda kontağı kapatırsak ne olur?

Böyle bir sorunun yanıtı otomobiliniz şu olsaydı basitti.

Çok daha az elektronik donanıma sahip oldukları için bundan kırk elli yıl önce üretilen otomobillerde ister kontağı kapatın ister anahtarı alıp cebinize koyun, çok büyük bir etki oluşmayabilirdi. Muhtemelen yolunuza devam ederdiniz.

Bunun gibi modern bir aracın koltuğunda oturuyorsanız olacakları anlatalım.

Vites boşta ise araç çok büyük bir tepki vermeyecektir, kontağı kapattığınızda ateşleme duracağı ve aracın elektrik kaynağı da kesileceği için direksiyon sertleşecek veya kilitlenecek, fren birkaç dokunuştan sonra betona dönecek. Kontağı takıp tekrar çalıştırmazsanız muhtemelen kaza yapacaksınız.

Araç vitesteyken bunu yapıyorsanız iki ihtimal var.

Birçok modern otomobilde anahtarın büyük bir anlamı yok, anahtarda bulunan kimlikle otomobildeki kimlik okuyucunun eşleşmesi otomobili çalıştırıyor. Şayet bu yaygın sisteme sahipse anahtarı çıkardığınızda otomobiliniz sanki kimlik okuma sisteminde bir hata varmış gibi davranıp hiçbir şey olmadan devam edecek.

İkinci ihtimal ise bu teknolojinin olmadığı durumda ortaya çıkar.

Kontağı kapattığınızda motor yakıtı kesecek, ateşleme duracak ve her otomobil kendi tepkisini verecek. Tek bir yanıtı yok. Kimisinin şanzımanı kilitleniyor kimisi hiçbir şey olmamış gibi yola devam ediyor, bazısı anahtarı geri taksanız da çalışmıyor.

Her otomobil için 'kriz' yanıtının ayrı bir riski var. Bunu denemek istediğinize emin misiniz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Taşıdığı Hikmete Sahip Olmak İçin Hepimizin Aklının Bir Köşesinde Bulunması Gereken 17 Arap Atasözü
Atom Bombasında Bulunduğu ve İnsan Ömrünü Uzatmaya Yaradığı İddia Edilen Mucize Madde: Kızıl Cıva
Her Seviyeye Uygun Ücretsiz İngilizce Kaynaklarla Dil Geliştirmek İçin Kitaplara Binlerce Lira Vermeyin!
Mutsuz Evlilikte Erkeğin Felç Geçirip Yaşamını Yitirme Riski Mutlu Erkeklere Kıyasla Daha Yüksek!

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
06.07.2021

"her otomobil kendi tepkisini verecek. Tek bir yanıtı yok." Şaka mı? :D

06.07.2021

Hocam yanıtı yoksa neden içerik hazırlayıp hem kendinizi yoruyor hemde bizim vaktimizi alıyorsunuz? :D

06.07.2021

İlk olarak 2015 ve üzeri bir araç ise anahtarı takıp çeviriyor olsanız bile yürürken stop etmeyecektir. Bunun sebebi araç eski usul gibi anahtarla da çevrilse, start-stop düğmesi olan araçlarla aynı kafada çalışıyor yani anahtarı bir kere çevirip bırakmanız marşın çalışmasına yetiyor. Bu araçlar belli bir hızın üzerindeyken asla stop etmiyorlar. Şanzıman kitlenmesi olayı ise manuel değil, otomatik araçta olur. el freni olayını da ben söyleyeyim 80 km/s ve altında dümdüz giderken el freni çekerseniz araç sağa sola yalpalar ve durur. Fakat daha yüksek hızlarda el freni çekmeniz demek aracın mutlak surette takla atacağı anlamına gelir, zira araçların %90'ı sadece arka tekerleri frenler. Butonlu el freni olan araçlarda bu sıkıntı yoktur. Onlar araç yürüyünce otomatik olarak devre dışı kalır.

TÜM YORUMLARI OKU (5)