Araba Camlarında Gördüğümüz, Ancak Amacını Anlayamadığımız Siyah Kodlar Aslında Ne İşe Yarıyor?

Neredeyse her otomobilin camında bulunan gizemli yazıların ne işe yaradığı sorusu hepimizin en az bir kez aklına takılan sorulardan biri. İşte sadece arabanın markasını belirtmekle kalmayan bu engin bilgi kodlarının asıl amacı...

Otomobillerimizin olmazsa olmazlarından olan kapı camları, günlük hayatta kullanılan camlardan çok daha farklı ve önemli güvenlik testlerinden geçerek üretiliyor.

Olası bir kaza durumunda en az hasara uğrayacak şekilde tasarlanan camların bazı güvenlik ve sertifika bilgileri ise üzerinde bulunan kodlarda gizleniyor.

İlk bakışta pek anlam verilemeyen yazılarda otomobilin markası ve camı üreten firmanın ismi ilk göze çarpan detaylarda yer alıyor.

Genellikle ilk bakışta kafa karıştıran yazı topluluğunda gördüğümüz ve anlam verebildiğimiz ilk simge yakından tanıdığımız otomobil logoları oluyor. Logonun hemen altında ise camı üreten firmanın ismi kalın puntolarla belirtiliyor. Ülkemizdeki çoğu araba camında Saint-Gobain, SOLVIVER, AGC Automotive, SISECAM, gibi üreticileri görmeniz oldukça muhtemel.

Cam üzerindeki logo ve üretici isminin hemen yanında çeşitli roma rakamları bulunuyor. Bu rakamlar ise camın tipi ve dayanıklılığı hakkında bilgi vermek için kullanılıyor.

Genellikle küçük boyutlarda ve ilk bakışta fark edilemeyen roma rakamları üzerinde bulunduğu camın tipini ve dayanıklılık derecesini sınıflandırmak için otomobillerde yer alıyor.

  • I - Güçlendirilmiş ön cam

  • II - Standart çok katmanlı ön cam

  • III - İşlenmiş çok katmanlı ön cam

  • IV - Plastik cam

  • V - Işık geçirgenliği %70'in altında olan diğer camlar (ön cam hariç)

  • VI - %70'in altında ışık geçirgenliği olan çift cam

Roma rakamlarının hemen altında yer alan daire içindeki E harfi ve yanındaki sayı ise camın hangi ülkede onaylandığını gözler önüne seriyor.

Daire içinde yer alan E harfi de araç camları için büyük bir önem arz ediyor. Ülke kodlarını temsil eden bu simge E harfinin yanına belirtilen ülkenin sayısının yerleştirilmesiyle oluşuyor. Merak edenler için Türkiye'nin onay kodunun E37 olduğunu da söyleyelim.

Otomobillerde sıkça karşılaştığımız M, AS ve DOT kodları söz konusu camın ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylandığını söteriyor.

Çin'deki güvenlik testlerinden geçen camlar ise daire içindeki "CCC" ifadesini taşıyor.

Araç camının hangi bölgede onaylandığını gösteren bir diğer kod ise R43. Bu kodu camınızda görüyorsanız, kapı pencerelerinizin Avrupa standartlarına uygun olduğundan emin olabilirsiniz.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilir:

Renault Austral Fiyat Listesi 2023: Renault Austral Ne Kadar?
BMW'nin Otomobillere Taş Çıkartacak Yeni Elektrikli Kargo Bisikleti Görenleri Hayran Bıraktı!
Dünyada En Çok Otomobil Satan Ülkeler Listesi Güncellendi: Almanya Zirveden Düştü!
Eniştelere Kötü Haber: Efsane Fiat Doblo Artık Türkiye'de Üretilmeyecek!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!