Apple'ın İran'da Adı Yok Ama iPhone Fiyatı Türkiye'den Daha Ucuz

İran’ın Batı dünyasıyla geçtiğimiz aylarda anlaşmaya vardığı nükleer program görüşmelerinin ardından İran’da faaliyette bulunmaları yasak olan ABD’li şirketlerin başında gelen Apple, harekete geçti. 

İran’da iPhone satışlarına resmi olarak başlamak için İranlı dağıtıcılarla görüştüğü bildirilen Apple ülkede ilk planda Apple Store açmak yerine orta büyüklükteki yerel mağazalarla anlaşarak kendi ürünlerini satacak.

TeknoYo'da yer alan habere göre, uzun yıllara dayanan Apple’ın İran ilgisinin, en erken 2016 yılında sonuç vermesi bekleniyor. İranlıların iPhone ve iPad gibi Apple ürünleriyle tanışması için 2016 yılı beklemeleri de gerekmiyor. 

Çünkü, resmi olarak Apple’ın olmadığı İran’da halk, rahatlıkla iPhone 6’ya ulaşabiliyor. Bunun için bulunan çözüm ise“paralel ithalat”.

Türkiye’de de önceki yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılan bu yöntemle, aslında ABD ürünü olan iPhone, İran ile ticari ilişki yasağı olmayan başka bir ülke üzerinden ülkeye sokulup, satılıyor. Ve İranlılar da DigiKala ve Chare gibi ülkedeki yerel e-ticaret kanallarında bile Apple ürünlerini bulabiliyor. Üstelik Türkiye’den çok daha ucuza!

iPhone’u yüzde 30 daha ucuza alıyorlar

Türkiye’de bu yıl yapılan 2 zamla 2699 TL’den başlayan iPhone 6’nın fiyatı, İran’da 1999 TL. 128 GB’lik iPhone 6 Plus’ın Türkiye’de 3899 TL olan satış fiyatı ise İran’da, 2699 TL seviyesinde. Özetle, İranlılar iPhone 6 için bizden 700 TL ile 1200 TL daha az para ödüyor.

Diğer bir deyişle, iPhone 6 sahibi olabilmek için İranlıların cebinden Türkiye’deki tüketicilere göre yüzde 30‘e varan oranda daha az para çıkıyor. 

Eğer İran’ın e-ticaret sitelerine girip, fiyatlara bakarsanız, kafanız karışmasın. Buralardaki fiyatlar, İran Riyali değil, İran Tomanı olarak veriliyor ve 10 Riyal, 1 Toman olarak hesaplanıyor.

Toplam 80 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 75’i, 40 yaşının altında olan İran, teknoloji başta olmak üzere batı dünyasının büyük şirketlerinin şimdiden iştahını kabartmış durumda.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemde, Apple gibi devler de İran’a resmen girmek için tüm yolları deneyecek gibi.

İnternet ve sosyal medya yasaklarıyla adını sıkça duyuran İran’da hatırlanacağı gibi Hasan Ruhani‘nin devlet başkanı olarak iktidara gelmesinin hemen ardından ülkedeki Twitter yasağı da kalkmıştı.

TeknoYo

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!