Apple'ın Başkan Yardımcısı ve hizmetlerden sorumlu yetkilisi Eddy Cue, FBI'ın davayı kazanması durumunda, 'hükümet Apple'ı, iPhone kameraları ve mikrofonlarıyla kullanıcıları gözetlemeye zorlayabileceğini' söyledi.
ABD iç istihbarat ve güvenlik birimi FBI, geçen yıl Aralık ayında San Bernardino'da 14 kişiyi öldüren Syed Rizwan Farook'un cep telefonu iPhone 5C'de önemli bilgiler olduğu gerekçesiyle Apple'dan telefonun şifreleme sistemini devre dışı bırakmasını talep etmişti.
Guardian gazetesinin haberine göre şirket ise, bu talebi yerine getirmesi durumunda müşterilerin güveninin sarsılacağını ve devlet kuruluşlarının kullanıcıların verilerine erişebilmeleri için bir 'arka kapı' yaratacağını savunuyor.
Amerika'da İspanyolca yayın yapan Univision televizyon kanalına konuşan Apple yöneticisi Cue, 'Gün gelecek Apple, bizden kullanıcıların kameralarını ve mikrofonlarını açmamızı isteyecek. Bunu şimdi yapamayız, ama ya yapmaya zorlanırsak?' diye tepki gösterdi.
Cue, 'Bu nerede duracak? Boşanma davası? Göçmenlik davası? Vergi davası? Birileri bir gün cep telefonunu, mikrofonu açabilecek. Ama bu, bu ülkede olmamalı' dedi.
Apple'ın 2014 yılı Eylül ayında geliştirdiği program, Apple cihazlarında cep telefonu mesajları ve fotoğrafları şifreledi.
Uygulama, telefonun dört haneli PIN koduna sahip olmayanların cihaza erişimin kısıtlıyor ve kodun 10 defa yanlış girilmesi halinde içinde barındırdığı tüm verileri silerek fabrika ayarlarına dönüyor.
FBI, güvenlik sistemi ayarlarının değiştirilip şifre denemelerinin sınırsız hale getirilmesini ve şifre kombinasyonlarını hızlı bir şekilde manuel olarak girişinin sağlanması için Apple'ın yardım etmesini istiyor.
FBI, Apple ve Adalet Bakanlığı'nın avukatları federal mahkemenin 22 Mart'taki duruşmasında karşı karşıya gelecek.
diger firmalar ne durumda acaba ? apple google ve twitter a bu konuda kararli duruslarindan oturu helal olsun