APANDİSİT TEŞHİSİ İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?
Sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsağın başlangıç kısmında yer alır. Apandisit 9 cm uzunluğunda, 3 mm çapında ince bir kesedir. Çocukluktan yetişkinliğe doğru boyu kısalır. Apandiste neden olan durumlar kesin olarak bilinmemektedir. En yaygın görüş ise apendiks girişinin vücudun ürettiği bakteriler ve dışardan gelen maddeler tarafından tıkanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonları da bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bağırsak duvarlarında bulunan lenf düğümlerinin şişmesi, apendiks girişinin kapanmasına neden olur. Apendiks girişinin kapanması sonucunda bölge iltihaplanarak şişer.
Kişide görülen apandisit iltihaplanmaları ilk olarak karnın sağ orta tarafına girip çıkan ağrı ile kendini gösterir. Yürümek, öksürmek ve bastırmak ağrıyı şiddetlendirebilir. Yaygın olarak görülen belirtiler:
Mide bulantısı ve kusma
İştah kaybı, ağızda kuruluk
İshal veya kabızlık
Yüksek ateş
Hızlı kalp atımı
Gaz çıkaramama problemine bağlı karında şişlik
Göbek deliği çevresinde az şiddetli ağrı
Apandisit belirtileri gösteren hastalar, Genel Cerrahi bölümlerine başvurmaları gerekmektedir. Hastaya yapılan fiziki muayene sonrası kan tahlili, ultrason ve tomografi çekimleri yapılarak teşhis koyulur. Hamilelerde apandisit belirtisi ve teşhisi farklıdır. Apandisit ağrısı sırtta ve karnın yan tarafında hissedilir. Tomografi çekimleri hamilelere yasak olduğundan ultrason ile teşhis koyulabilir.