Apandisit Teşhisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kör bağırsak olarak da adlandırılan apandisit, halen daha gizemini korumaktadır. Karın boşluğunun sağ alt kısmında, ince bağırsağın bittiği, kalın bağırsağın başladığı yerde bulunur. Bağırsağın bir uzantısı olan apandisit, her insanda farklı uzunluklara sahiptir. Solucan şeklinde olan apandistin, lümen denilen iç kısmı dar bir boru gibidir. Çocuklarda ise apandisit daha uzundur. Yaş ilerledikçe lümenin ucu kapanmaya başlar. Apandisit kapalı olduğundan dolayı içerde bakterilerin üremesi daha kolaydır. Peki, apandisit teşhisi için hangi bölüme gidilmelidir? İşte detaylar...

Apandisit hastalığı her yaşta görülebileceği gibi 10 ile 30 yaş arası bireylerde daha sık görülür. Araştırmalara göre erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Vücutta ki görevi tam olarak bilinemese de vücuttan alındığı takdirde herhangi bir olumsuzluk yaratmadığı görülmüştür. Lakin bu organ iltihaplandığı zaman acil müdahale edilmesi gerekilmektedir. Müdahale edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Apandisit hastalığından kurtulmak için laparoskopik ve açık cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Vücutta enfeksiyona neden olan apandisitle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

APANDİSİT TEŞHİSİ İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsağın başlangıç kısmında yer alır. Apandisit 9 cm uzunluğunda, 3 mm çapında ince bir kesedir. Çocukluktan yetişkinliğe doğru boyu kısalır. Apandiste neden olan durumlar kesin olarak bilinmemektedir. En yaygın görüş ise apendiks girişinin vücudun ürettiği bakteriler ve dışardan gelen maddeler tarafından tıkanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonları da bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bağırsak duvarlarında bulunan lenf düğümlerinin şişmesi, apendiks girişinin kapanmasına neden olur. Apendiks girişinin kapanması sonucunda bölge iltihaplanarak şişer. 

Kişide görülen apandisit iltihaplanmaları ilk olarak karnın sağ orta tarafına girip çıkan ağrı ile kendini gösterir. Yürümek, öksürmek ve bastırmak ağrıyı şiddetlendirebilir. Yaygın olarak görülen belirtiler:

  • Mide bulantısı ve kusma

  • İştah kaybı, ağızda kuruluk

  • İshal veya kabızlık

  • Yüksek ateş

  • Hızlı kalp atımı

  • Gaz çıkaramama problemine bağlı karında şişlik

  • Göbek deliği çevresinde az şiddetli ağrı

Apandisit belirtileri gösteren hastalar, Genel Cerrahi bölümlerine başvurmaları gerekmektedir. Hastaya yapılan fiziki muayene sonrası kan tahlili, ultrason ve tomografi çekimleri yapılarak teşhis koyulur. Hamilelerde apandisit belirtisi ve teşhisi farklıdır. Apandisit ağrısı sırtta ve karnın yan tarafında hissedilir. Tomografi çekimleri hamilelere yasak olduğundan ultrason ile teşhis koyulabilir.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı