Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin ardından hükümet ve muhalefet kanadından birbiri ardına tepkiler geliyor.
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin ardından hükümet ve muhalefet kanadından birbiri ardına tepkiler geliyor.
AP'nin bağlayıcılığı bulunmayan bu kararına ilk tepki AB Bakanı Ömer Çelik'ten geldi. Kararı yok hükmünde saydıklarını belirten Çelik, 'Kriz, Türkiye ile AP arasında değil, Avrupa'nın kendi içindeki siyasi değerler krizinin Türkiye’ye yansıması. Bu mesaj Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçemez' dedi.
Çelik'in açıklamaları şöyle:
'Kararı yok hükmünde sayıyoruz. Bu karar içerdiği vizyon itibariyle, vizyonsuzluk itibariyle, hedefleri itibariyle, bu karar tasarısına hâkim olan dil itibariyle ciddiye alınacak bir karar değildir.
Kriz, Türkiye ile AP arasında değil, Avrupa'nın kendi içindeki siyasi değerler krizinin Türkiye’ye yansıması. Bize mesaj vermek isteyenler bu parlamento kararıyla verdikleri mesajın Kapıkule Sınır Kapısı'ndan içeri girmeyeceğini bilsinler. Bu mesaj hiçbir şekilde kulak vereceğimiz bir mesaj değil.'
Bakan Çelik'in ardından ikinci yorum Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi.
Yıldırım 'Bu kararın bizim açımızdan hiçbir önemi yok. AB ile ilişkiler zaten sıkı fıkı değildi. Avrupa gelecek vizyonunu Türkiye’yle beraber mi, Türkiye’siz mi şekillendirecek. Buna karar vermeli. AB tam bir çelişki içinde. AB liderlerinin bu vizyonsuzluğa karşı seslerini yükseltmesini bekliyoruz' dedi.
AP'nin kararı hakkında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Bugün gelinen noktada AB insan hakları, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar Türkiye'de olmadığı için üyelik müzakerelerini bir süre dondurdu. Müzakere yapılmayacak. Bu bizim için çok ağır bir yaptırımdır, bunun arkası gelecektir. Ekonomik olarak arkası gelecektir, siyasi olarak arkası gelecektir” dedi.
Bahçeli: AP, terörizme yakasını kaptırdı
Twitter hesabından açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de şu ifadeleri kullandı:
'Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB ile devam eden müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı pişkince kabul etti. AP, terörizme yakasını kaptırdı. Türkiye’ye samimiyetsiz ve soğuk bakışını tescil ettirdi. Ve art niyetini tekrar gözler önüne serdi. Türk milleti, AP’nin kararını reddetmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi de bu temelsiz ve omurgasız kararı telin etmektedir.'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise karara ilişkin; 'Bu karar AP ve AB'yi küçük düşürüyor. Türkiye'ye bu şekilde diz çöktüremezler. Türkiye'ye ders vermeye çalışıyorlarsa AB kimseye ders verecek düzeyde değil. Bizim için hiçbir geçerliliği yok. Halkımız bu kararı reddediyor. AB kendini kontrol etmeli' dedi.
Avrupa Parlamentosu, bugünkü oturumda Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması yönünde karar almıştı.
479 üye müzakerelerin durdurulması gerektiği yönünde oy kullanırken karşı oy kullananların sayısı 37, çekimser kalanların sayısı ise 107 olmuştu.
Parlamentonun bu kararına rağmen, AB liderleri çoğunlukla üyelik müzakerelerinin durdurulmasına karşı görüş belirtmişti.
Parlamento’nun aldığı karar siyasi bir yaptırım taşımasa da, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrası Türkiye’deki OHAL uygulamaları karşısında Avrupa’nın duyduğu rahatsızlığın açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Ajanslar ve VOA
Parisin berlinin londranın kaldırım taşlarını sökün altından dünya müslümanlarının kan ve gözyaşını bulursunuz. Ab'nin 3 milyon suriyeliye ev sahipliği yapan türkiyeye insan hakları dersi verecek yeteneği yoktur.
Hiç düşündünüz mü Türkiye'ye neden böyle bir şey uygulandığına? " Yeni " Türkiye, Avrupa için yük olur hem ekonomik hem sosyal anlamda. Düşünsenize Afganistan'ın Avrupa'da olduğunu sananların olduğu, 2.5 milyon insanın daha okuma yazma bilmediği, heykel yıkanların ve bunu destekleyen milyonlarcasının olduğu, daha karma eğitimin olmaması gerektiğini savunan milyonlarca kişinin olduğu, sırf Laik olduğu için Türkiyenin kısa sürede çağ atlatan, Cumhuriyeti kuran Atatürk'ten nefret edenlerin olduğu sanata bilime kültüre değer vermeyen yönünü doğuya çevirmiş ve son günlerdeki "cinsel istismar" yasasını geçirmeye hükümetin yönettiği bir ülke.
Bi önemi yokmuş... Ulan bu giderler kime çapınız ne kaç yıldır uğraşın atarlanın şimdi bi yüzünüze gülseler gene gidipbekliceksiniz sonra ters tepince atar gider yapacaksınız. Birde ülkenin ekonomisi çok iyiyegidiyormuş gibi sağa sola eyy sen eyy şu eyy o diue bagırmayın burda ülkenin vatandaşlarını düşünmek zorundasınız 80 milyon insan sizin atarınız yüzünden kaç yıldır mutsuz huzursuz kimse sizin keyfinize göre hayat yaşamak zorunda değil o koltuklara babadan oğula geçerek gelmediniz