Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliğinin Türkiye ile sığınmacı krizi meselesinde anlaşmaya varacağını söyledi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliğinin Türkiye ile sığınmacı krizi meselesinde anlaşmaya varacağını söyledi.
Schulz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varamamaları halinde sayının artacağını vurguladı. Bu nedenle Türkiye ile anlaşmaya varmayı umut ettiklerini dile getiren Schulz, 'En azından Türkiye bizimle konuşuyor, bazı ülkeler konuşmuyor bile' ifade etti.
AB'ye üye 28 ülkenin yarın sığınmacıların Avrupa'ya nasıl gireceğini tartışmak için Brüksel'de olacağını hatırlatan Schulz, 'Yunanistan yoluyla Avrupa'ya giren sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Türkiye ile anlaşmaya varacağız' değerlendirmesinde bulundu.
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis de, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmaya onay vermek için hangi şartı öne sürecekleri sorusuna cevap verdi.
Brüksel'de zirvenin yapıldığı AB Konseyi binasına girişte gazetecilere açıklamalarda bulunan Anastasiadis, 'Türkiye'nin Ankara protokolü ve Müzakere Çerçeve Belgesi'nde tanımlanan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde bir sorun olmaz. Ancak bu olmadan bir şey yapamayız' dedi.
'Bunun alternatifinin ne olduğu'na yönelik soru üzerine Anastasiadis, 'Ortaklarımızın bir yol bulacağından eminim' diye konuştu.
Öte yandan Anadolu Ajansı'na konuşan bir AB yetkilisi, olası bir anlaşmanın bugün önce AB liderleri arasında sağlanacağını, yarın da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı Türkiye-AB Zirvesi'nde ele alınacağını ifade etti.
Olası bir anlaşmanın önünde iki temel bir sorun olduğunu kaydeden yetkilili, 'Bunlar da anlaşmada sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesi ile ilgili maddenin yasallığı ve Kıbrıs konusu' değerlendirmesinde bulundu.
Ancak Güney Kıbrıs, Türkiye'nin liman ve havaalanlarını kendilerinin kullanımına açmadığı sürece bu fasıllar üzerindeki vetosunu kaldırmamakta ısrar ediyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da bugünkü açıklamasında, 'Anlaşma küçük ya da büyük fark etmez, tüm 28 üye ülke tarafından kabul edilmeli' demişti.
AA
Adam 1-2 milyon mülteci için ne hâle geldiler(?)