Diğer adı yaban çileği olarak bilinen dağ çileğinin normal çilekten tek farkı boyutunun daha küçük olması denebilir.
Dağ Çileğinin Faydaları
Dağ çileği bol vitaminli ve ciltteki yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahip bir meyvedir. Bağışıklık sistemini ve hastalıklara sebep olan vücuttaki virüsleri öldürücü bir etkiye sahiptir. Halk arasında antiseptik, idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır. Ciltteki sivilce ve aknelere, damar tıkanıklığına karşı iyi gelmektedir. C vitamini açısından çok zengin bir meyvedir.
DAĞ ÇİLEĞİ REÇELİ YAPILIŞI
Malzemeler
1 kilo dağ çileği
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı
1 kilo toz şeker
Hazırlanışı
Dağ çileklerini ayıklayın ve ezmeden bol su ile yıkayın. Tencerenin dibine örtecek kadar bir miktar şekeri dökün. Dağ çileklerini bir kısmını şeker üzerine yerleştirin. Tekrar bir miktar şeker dökün ve üzerine dağ çileklerinden yerleştirin. Bu şekilde çilekler bitene kadar devam edin. Tencerenin üzerini bir tülbent yardımı ile örtün. 2 gün boyunca çilekler suyunu bırakıp şeker ile özdeşene kadar güneş altında bekletin.
Daha sonra üzerine tereyağını ekleyin ve orta ısıdaki ocakta kaynatın. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra tahta kaşık ile çilekleri reçelin içerisinden alın. Temiz ve kuru bir kâseye şerbetini süzün. Süzülen şerbeti tekrar tencereye koyun ve pişirme işlemine devam edin. Şerbetin üzerine oluşan köpükleri tahta kaşık ile alın. Şerbet kıvamına geldiği zaman limon suyunu ilave edin. 2 dakika daha karıştırın.
Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Soğumaya yakın zamanda çilekleri şerbete ilave edin. Çilekleri ezmeden karıştırın. Reçel tamamen soğuduktan sonra cam kavanozlara boşaltın ve serin yerde muhafaza edin.
- Kaynadıktan sonra çilekleri şuruptan ayırmanızın sebebi çileklerin yumuşayıp ezilmemesini sağlamaktır. Bu şekilde reçeliniz daha canlı ve iştah açıcı gözükecektir.