Antik Yunanların Hayatımıza Kattığı 10 Yeri Doldurulamaz İnovasyon ve İcat

Antik Yunanistan için 'Batı medeniyetinin beşiği' denmesi hiç de abartı değil! Antik Yunanların keşfettiği sayısız icat ve inovasyon, bugün günümüzü şekillendirmeye halen devam ediyor. Peki Antik Yunanların hayatımıza kattığı bu önemli  buluşlar neler? Sıraladık. 👇

1. Demokrasi

En son 2020'deki verilere göre, demokrasi bugün dünya nüfusunun yüzde 50'sini aşan devletlerin yönetme biçimi olarak kullanılmaya devam ediyor. Demokrasi ilk kez MÖ 507-508 yıllarında Atina'da kuruldu.

Yunan demokrasisinin iki özelliği vardı: Kura ile seçim. Yönetici işleri ve yargı ofisinde çalışması için rastgele vatandaşlar seçiliyordu. Diğeri ise parlamentoydu. Tüm Atina vatandaşları oy kullanabiliyordu. Atinalı bir soylu olan Kleistenes, çok önemli politik reformlar gerçekleştirdi; bu yüzden 'Atina demokrasisinin babası' olarak anılıyor.

2. Felsefe

Antik Yunanistan, MÖ 6. yüzyılda Batı felsefe düşünme şeklini epey etkiledi. Batı felsefesi MÖ 6. yüzyılda Antik Yunanistan'da başladı ve Sokrates öncesi düşünürler çoğunlukla Yunan dünyasının batı veya doğu çevresindendi (Thales ve Pisagor).

MÖ 4. ve 5. yüzyıllar arasında Sokrates, Plato ve Aristoteles'in öğrenci-öğretmen ilişkisi etik, mantık, epistemoloji ve eleştirel muhakemeyi derinleştirdi.

3. Geometri

Geometri, Antik Yunan’dan önce Mısır ve Babil gibi kadim medeniyetler tarafından kullanılıyordu. Gündelik yaşamda bile önemli yere sahip olan geometrinin modern versiyonu ilk olarak Antik Yunanistan'da ortaya çıktı!

Pisagor, Öklid ve Arşimet gibi filozof-matematikçiler geometriyi kuramsal hale getiren çalışmalar gerçekleştirdi ve elde ettikleri sonuçlar bugün halen bilimin kapılarını aralamaya devam ediyor.

4. Haritacılık

Haritanın başlangıç noktasını tespit edebilmek oldukça zor. Ancak günümüzdeki haritacılık Antik Yunanistan'da gelişti. MÖ 700 - 500 yılları arasında Babil’de yapıldığı düşünülen “dünya haritasında” yalnızca birkaç bölge yer alıyordu. Fakat Antik Yunan filozofu Anaximander, milattan önce 610-546 yılları arasında gerçek anlamda bir dünya haritası oluşturan ilk insandı. Bu filozof aynı zamanda tarihin 'ilk haritacısı' olarak da kabul ediliyor. Ayrıca Yunan matematikçi Eratosthenes, Dünya’nın küresel bir şekle sahip olduğunu kabul eden ilk kişiydi.

5. Kilometre sayacı

Günümüz arabalarının hepsinde bulunan bu alet de Antik Yunanistan’da icat edildi! Antik Yunanistan’da yaşayan insanlar, şehirler veya bölgeler arasındaki mesafeleri ölçmek için bu aletten yararlanıyordu. Bu alet şehir planlamacılığından savaş stratejisi oluşturmaya kadar pek çok konuda işe yaradı.

Arşimet ya da İskenderiyeli Heron tarafından icat edildiği düşünülen tekerlekli sayacı bir ulaşım aracına takıyorlardı. Cihazın içindeki tekerleklerle bağlantılı dişli sistemi, tekerlekler belirli bir sayıda döndükçe yer değiştiriyordu. Bir tekerlek dönüşünün ne kadar mesafeye denk geldiği hesaplanarak mesafe ölçümü yapılıyordu.

6. Su değirmeni

Suyun yaşamımızdaki önemi hakkında çok da söze gerek yok! Bunun farkında olan Antik Yunanlar, su değirmenlerinin ilk örneklerini ortaya koyan insanların ta kendisiydi. Bu sayede insan işgücüne ihtiyaç azaldı ve üretkenlik arttı.

7. Vinç

Antik Yunanistan'da sayısız yetenekli ve zeki filozof, matematikçi ve mühendis yaşıyordu. Ta 25 yüzyıl önce devasa beton blokları hareket ettirmek isteyen Antik Yunanlılar buna da kolay bir çözüm geliştirdi. Bunun sonucunda günümüzdeki vinçlere ilham olan ilk modelleri geliştirdiler.

8. Tıp

İnsanlığın gerçek anlamda yaşamasını sağlayan tıp biliminin de ilk temelleri Antik Yunanistan topraklarında atıldı. Hatta “Modern Tıbbın Babası” olarak anılan Hipokrat, hastalıkların tanrılar tarafından verilen cezalar nedeniyle ortaya çıktığı batıl inancını reddeden ilk insandı.

Hipokrat öğretileri ve bulgularıyla klinik tedavi ve gözlemi gösterdi. 'Hipokrat yemini' yıllar içerisinde birçok değişime uğrasa da, kendisi Batı tıbbının en önemli ismi olarak biliniyor.

9. Çalar saat

MÖ 3. yüzyılda Antik Yunan topraklarında yaşayan ve 'Basın biliminin babası' olarak anılan Ktesibios, zamanı olabildiğince doğru şekilde ölçen ve üstüne alarm da çalabilen saati icat eden ismin ta kendisiydi!

İcat ettiği su saatinin alarm çalmasını nasıl mı sağladı? Saat sisteminin içine yerleştirdiği çakıl taşları sayesinde!

10. Tiyatro

Tiyatro, MÖ 700 civarında Antik Yunan medeniyetinin en önemli yerleşimi olan Atina’da ortaya çıktı. Bunun ardından medeniyetin her bir köşesine yayıldı ve günlük hayatın en önemli parçası haline geldi. 

Antik Yunanistan'ın bu döneminde ortaya çıkan eserler o kadar etkileyici ve önemliydi ki; bugün halen tiyatro sanatını şekillendirmeye devam ediyor.

İlginizi çekebilir:

Tarihten Gizemli Bir Sayfa: Bir Dokunuşuyla Öldüren Kadın Suikastçılar Grubu Visha Kanya
Halen Sırrı Çözülememiş! İrlanda Açıklarında Yedi Yılda Bir Ortaya Çıktığına İnanılan Ada: Hy-Brasil
İstanbul'da Sinek Avına Çıkılmadı da Demeyiz! İşte 1959 Yılında Gerçekleşen, Tarihin Belki de En Garip Olayı

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
08.12.2022

Bu anlattıklarınızın çoğu eski Yunan'da değil Eski Anadolu medeniyetlerinde yapılmış olan icatlardır Bence Araştırmanızı biraz daha düzgün yapın

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ