Antik Yunan Toplumunda Günlük Yaşamın Vazgeçilmezi Olan Birbirinden İlginç 7 Eşya

Batı medeniyetinin temellerinin atıldığı yer olan Antik Yunanistan, tarih boyunca birçok değerli hediye sunmuştur. Homeros'un büyüleyici epik şiirlerinden, Platon ve Sokrates'in derin felsefesine kadar birçok eser Yunanlılar tarafından dünyaya armağan edilmiştir. Peki Antik Yunanistan'da günlük yaşam nasıldı ve günlük yaşamda hangi eşyalar kullanılıyordu? Hadi, gelin beraber bakalım!

Kaynak: 1

1. Koruyucu heykeller

Antik Yunan döneminde evler yaşamın kalbi olarak görülürdü, evin ve içinde yaşayanların korunması ise tanrılara sunulan günlük adaklar ve dualarla sağlanırdı. Lovano'ya göre Yunanlılar, avludaki minik aile sunağına ek olarak evlerinin girişine 'kötü niyetli ruhları ve tehlikeli enerjileri uzak tutmak' amacıyla özel objeler yerleştirirlerdi. Bu ritüel, evin ve içinde yaşayanların güvende olmasını sağlamak için önemli bir uygulamaydı.

Herm olarak adlandırılan bu nesne, seyahat tanrısı Hermes'in minyatür bir heykelidir.

Aile bireyleri evden ayrılırken hatta sadece pazara gitmek için bile yolculuklarında kendilerini koruması amacıyla Hermes'e niyazda bulunurlardı. Sağ salim evlerine döndüklerinde şükranlarını sunmak için tekrar dua ederlerdi. Bu ritüel, onların günlük yaşamlarının bir parçası haline gelmişti ve Hermes'in korumasını sağlama inancıyla sürdürülürdü.

Antik Yunan dönemine ait bir uygulama, büyücülük tanrıçası Hekate'nin üç yüzünün tasvir edildiği bir heykelin kapı eşiğine yerleştirilmesiydi.

Bu, dışarıdan gelebilecek her türlü nazar enerjisini savuşturmak amacıyla yapılan popüler bir ritüeldi. Bu heykellerin daha küçük versiyonları ise ahşaptan yapılarak ev içinde veya seyahatlerde yanınızda taşıyabileceğiniz koruyucu figürinler olarak kullanılırdı.

2. Şarap karıştırma kabı

Eski Yunan medeniyeti şarabın saf haliyle tüketilmesini hoş karşılamaz bunu kabalık ve aşırı alkol tüketiminin yol açtığı sarhoşlukla ilişkilendirirdi. Bu noktada kraterler yani şarap karıştırma kapları devreye giriyordu.

Kraterler geniş ağızlı, seramik ya da bronzdan üretilmiş kaplardır ve şarabın suyla karıştırılmasında kullanılırlar.

Sade ve alçakgönüllü olanlar, basit kırmızı seramikten üretilmişken, daha zengin ailelerin sahip olduğu kraterlerde ise canlı tanrı portreleri yer alıyor. Bu zarif ve detaylı tasvirler, ailelerin varlıklı durumlarını yansıtıyordu.

3. Amforalar ve Pithoslar

Binlerce seramik saklama kabının eşlik ettiği antik Yunan ve Roma gemi enkazları, denizin derinliklerinden başarıyla çıkarılmış ve bu seramik kaplar antik Yunan döneminin yaşam biçimini yansıtan birer parça olarak görülmüştür. İçecek hazırlamaktan karıştırmaya, servis etmekten taşımaya kadar çok çeşitli amaçlarla kullanılan bu kaplar, özellikle değerli gıda maddeleri olan tahıl, süt, zeytinyağı ve şarap gibi ürünlerin depolanmasında vazgeçilmez bir rol oynamıştır.

Günlük yaşamda sıklıkla tercih edilen seramik saklama kapları, çoğunlukla iki kulplu ve hacmi ikiye katlanabilen özelliğiyle bilinen amphora idi.

Antik Yunan pazarlarında, alışveriş yapanlar bir amphora dolusu bal veya iki amphora kırmızı şarap satın alabiliyordu.

4. Peplos ve Chiton

Antik Yunan Sanatı ve heykelinde çıplaklık normdu, ancak günlük yaşamda insanlar kesinlikle kıyafet giyerlerdi. Antik Yunanistan'daki tüm giysiler aynı temanın varyasyonlarıydı. Rahat ve modaya uygun bir şekilde katmanlı, katlanmış veya iğnelenmiş büyük kumaş parçaları kullanılırdı.

Kadınlar uzun tunikler giyerlerdi ama aynı zamanda peplos adı verilen ayak bileğine kadar uzanan bir elbise de giyerlerdi .

Yunanlıların çoğu ise bir chiton veya bizim tunik dediğimiz bir şey giyerlerdi. Hatta uyluğun ortasına kadar inen uzun bir tişört ve onu bir tür ip veya iple bellerinin etrafına bağlarlardı.

5. Araba yarışları, antik Yunan takviminde en çok beklenen ve kutlanan olaylardı.

Tanrıları onurlandıran mevsimsel festivallerde ve antik Olimpiyat oyunları sırasında araba yarışları, hipodrom adı verilen açık hava yarış pistlerinde yapılan tehlikeli, yüksek hızlı yarışmalardı.

Her iki tekerlekli araba, dört attan oluşan bir ekip tarafından çekilir ve bir seferde 10 kadar savaş arabası keskin dönüşlerde gezinirken birbirlerine çarparak zafer için yarışırlardı.

Savaş arabaları Antik Yakın Doğu'dan Mısır ve Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a gelmiş ve bronz kaplama ile güçlendirilmiş ahşaptan yapılmıştı. Eski Yunanlılar, savaş arabalarını savaş için değil öncelikle yarış için kullanmışlardı.

6. Aspis

Yunan ordusunda askerlerin günlük silahı aspis ismi verilen kalkanlardı. Bu yuvarlak kalkan MÖ 8. yüzyılda icat edildi ve oyunun kurallarını değiştiren bir yenilik sayesinde Akdeniz'e yayıldı. Kalkanın deri arka tarafında biri dirseği sabitlemek için diğeri el için olmak üzere iki kavrama yeri vardı.

7. Tripod

Bugün tripodları bir kamerayı tutmak için kullanışlı araçlar olarak düşünüyoruz, ancak antik Yunanistan'da tripodlar çok farklı ve kutsal bir rol oynadı. Bir Yunan tapınağının içindeki en göze çarpan nesne, bronz veya demirden yapılmış bir tripoddu.

Tripodların çoğu günlük ritüel nesnelerdi, ancak en ünlü tripod Delphic kahininin evi olan Delphi'deki Apollon Tapınağı'ndaydı.

Burada, tripod, bakire rahibenin oturduğu ve Apollon'dan gelen ilahi mesajları yorumladığı yüksek bir kaide oluşturuyordu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Antik Yunan ve Roma Halklarının Sövüp Küfretmeden Bir Garip Bela Okuma Ritüeli: Lanet Tabletleri
Kız Arkadaşına Sinirlendiği İçin Müzeye Giderek 5 Milyon Dolar Değerindeki Antik Yunan Eserlerini Kıran Adam
Daha Önce Duymadığınızı İddia Ettiğimiz Antik Yunan Toplumunda Normal Kabul Edilen 9 Garip Uygulama

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
31.07.2023

günlük hayatta hep kalkanımla gezerim..evet

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ