Antik Mısır'ın 'Sapkın Firavun' u Akhenaton Hakkında Okudukça Şaşıracağınız 16 İlginç Bilgi

Mısır firavunlarının ortak özellikleri çok tanrılı dini benimsemeleri ve daha sonra kendilerini tanrılaştırmalarıdır. Ancak bu firavunlardan biri vardır ki diğerlerinden çok farklıdır...

Antik Mısır'ın etkileyici firavunlarından Akhenaton hakkındaki gerçekleri sizler için derledik.

1. Tutankamon'un babası, Nefertiti'nin eşi, Mısır'ın 18. hanedanının firavunudur Akhenaton...

Ayrıca kutsal ve tek tanrı kabul ettiği Aton'un torunu olduğunu iddia etmiştir.

2. Mısır mitolojisine göre Akhenaton, Tep Zepi adı verilen dönemde Dünya'ya inen tanrıların soyundandır.

3. III. Amenhotep ve Kraliçe Tiye'nin oğlu Akhenaton, hükümdarlık döneminin başlarında IV. Amenhotep olarak bilinirdi.

Daha sonra adını 'Aton'un oğlu' anlamına gelen 'Akhenaton' ile değiştirdi.

4. Getirdiği dini yeniliklerden dolayı 'Büyük Kafir' diye de anılmıştır.

5. Antik Mısır'ın en ünlü kadınlarından biri olan Kraliçe Nefertiti ile evliydi. Dini törenlerde Akhenaton ile eşit resmedilen Nefertiti, Mısır tarihinin en etkileyici kraliçelerindendi.

Akademisyenler Kraliçe Nefertiti'nin Akhenaton ile evlendiğinde sadece 12 yaşında olduğunu öne sürmüşlerdir.

6. Akhenaton'un tek eşi Nefertiti değildi.

Hakkında çok az şey bilinen Kiya'nın eylemleri tarihsel kayıtlarda zayıf bir şekilde belgelendi.

7. Kraliçe Nefertiti'nin mumyası kesin olarak bulunamadı.

Buna rağmen pek çok bilim insanı ikna olmasa da Arkeolog June Fletcher, Nefertiti'nin kötü muhafaza edilmiş mumyasını Kings Vadisi'ndeki Amenhotep II Mezarı'nın yan odasında bulduğunu iddia etti.

8. Bazı arkeologların ve tarihçilerin araştırmalarına göre, Akhenaton kızlarının bir kısmını eş olarak kabul edip bir erkek mirasçıya sahip olmaya çalıştı.

Ayrıca hem Tutankamon'un (annesi Leydi Kiya) hem de Tutankamon'un eşi Ankhsenamun'un (annesi Nefertiti) babasıydı.

9. Akhenaton, firavun olduktan sonra tek tanrı inancına halkını alıştırmaya çalıştı ve bazı rahiplerle bu konuda ters düştü.

Daha sonra ise Mısır'ın çok tanrılı inancı terk ettiğini ve bundan sonra tek tanrı olarak Aton'a tapınılacağını açıkladı.

10. Akhenaton, saltanatının 5. yılından sonra Amon'un adını tüm eserlerden sildirmek için bir program başlattı.

Bununla birlikte, önceki tanrıların heykellerinin kaldırılmasını emretti.

11. Tarihçi Barbara Watterson, Akhenaton'un saltanatının 9. yılında Mısır'ın eski tanrılarını yasaklamasının ve tapınakların kapatılmasını emretmesinin, ülkenin ekonomik ve sosyal hayatında önemli değişikliklere neden olduğunu belirtti.

12. Akhenaton hakkında yazılan şiirlerde onun gökyüzünden inen varlıklar tarafından ziyaret edildiği ve ona halkını nasıl yönetmesi gerektiğinin anlatıldığı vurgulandı.

a136.idata.over-blog.com

13. 'Amarna' adı verilen şehrin Aton'a adanmış bir şehir olmasını istedi.

Burada gün doğumu sembolik bir anlam ifade ettiği için, Amarna dini merkez seçilmiştir.

14. Akhenaton'un egemenliğinden sonra Amarna şehri terk edildi ve güneş tapınakları tahrip edildi.

Ayrıca Akhenaton'un resimleri de kasıtlı olarak tahrip edildi.

15. Akhenaton, sanat ve kültürde de önemli değişiklikler yaptı.

Dikkat çekici değişikliklerden biri güçlü, dokunulmaz bir firavun olarak değil; zayıf, uzun boylu ve uzun parmaklı bir firavun olarak resmedilmek istemesiydi.

16. Yapılan araştırmalar sonucunda, Akhenaton'un Marfan Sendromu adı verilen bir hastalıktan muzdarip olduğu iddia edildi.

Popüler İçerikler

TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
YORUMLAR
02.07.2017

bu onedio sitesinin Allah dusmani oldugunu biliyordum. bu yazidan sonra gercekten bu siteyi maliyye edenlerin kim oldugu herkese malum oldugunu dusunmekteyim. eger tarihe baksaniz Akhenaton imparatorun tek Tanrili oldugu ve zamaninda Yusuf a.s. hukumdari tek İlaha davet ettigini anlarsiniz. insanlarin her zaman saptigi gibi Akhenatonun olumunden sonra misiri yine putperest haline getirip yeniden cok tanrili Amona tapan zavallilar yapmislar. isin acikcasi komik tarafi o kadar sapkin firavunlar varken Ramzes gibi annesiyle kiz kardesiyle iliskiye giren yada bir cok firavunun cinsel hastaliktan oldugunu soylemekten ziyade tek Tanrili yegane akli basinda olan Misir firavununu kotulemek ve gundem yapmak sizin ve ekibinizin hangi ise ve kimlere hizmet ettigini acikca ortaya koyuyor. akilli insanlar bu propagandalariniza kanmaz siz kendinizi kandirmakla ugrasin onedio ekibi serefsizler

24.10.2018

ağzına sağlık çoğu kişinin tercümanı oldun

09.06.2017

Dindar bir firavunu karalama peşindesiniz ama yemezler. Akheneton tek Allah inancına sahip bir firavundu, Mısırın evrimci ve putperest düzenine karşı gelip Allah inancını savundu diye sapık tamgası ile millete algı çekiyorsunuz tipik komünist kafası şaşmadım. Akhenaton Yusuf As torunudur, Tutankamaon da Akhenatonun torunudur. Nefertitide aynı soydandır, bu aile Mısır sarayında bulunan müslüman bir aileydi. Hepsi Allah inancına sahip oldukları için öldürüldüler. Akhenatonun bu konuda yazıtları, sözleri vardır. Kendi kız kardeşleri ile evlenen sapık ve zalıim firavun Ramsestir. Selam olsun peygamber torunlarına, tüm baskılara rağmen dinlerinden asla vazgeçmediler

13.06.2017

Bu yorum şaka mı? Bu firavun islam ortaya çıkmadan önce yaşadı ne müslümanı amk A:SD beğenen 21 kişi var birde

08.06.2017

Neden sapık olarak lanse edildiğini anlamadım şuan ki zihniyetle tarihe bakmak gibi bir hastalığımız var. Ensest o zamanlar mısırda gayet normal karşılanıyordu. Hatta o çok ünlü kleopatranın ilk eşide bizzat erkek kardeşiydi. Ve tek tanrı inancını yaymaya çalışması, kendinin tanrı değilde sıradan bir insan olarak görüp bir haberci olduğunu söylemesi de size bir yerden tanıdık gelmedi mi? Tutankamon başa gelir gelmez tanrılığını ilan etmiş ve atonu reddetmiştir. Bununlar beraber babasına inat dedesinin adının her dua sonrası anılmasını istemiştir. Ve şuan 3 semavi dinde de biz Tutankamonun dedesinin adını her dua sonrası zikrediyoruz. Sadece farkında değiliz. Son olarak Aton neredeyse tüm din tarihçileri tarafından yahudiliğin kökeni ve dolayısıyla tüm semavi dinlerin kökeni olarak görülür.

bahsi gecen sapkinlik kendi doneminde baska bir dini yaymaya calismasindan da kaynaklaniyor olabilir

TÜM YORUMLARI OKU (48)