Antik Mısır'ın En Güçlü Kadın Figürlerinden Biri Olan Kraliçe Nefertiti Hakkında Enteresan Gerçekler

İsminin anlamı 'Güzelden gelen' olan Nefertiti, aynı zamanda sadece keşfedilen tek büstü ile tarihin en gizemli kadın figürlerinden biri. Gelin gizemini birlikte öğrenelim...

Antik Mısır'ın en güçlü kadın hükümdarlarından biri olan Nefertiti'yi mutlaka tanıyorsunuzdur.

Antik Mısır'ın kraliçeleri arasında önemli bir yere sahip olan Nefertiti, Mısır'ı kralla birlikte 12 yıl boyunca yönetti. Bu 12 yılın ardından ise gizemli bir şekilde hiçbir tarihi kayıtta yer almıyor. Kraliçe ve kral, ülkelerini başarılı bir şekilde yıllarca yönetmesinin ardından Mısır o zamanların en güçlü ve kültürel zenginliği ile öne çıkan ülkesi haline geldi. Feminist yaklaşımları ve etkili yönetimi ile hayranlık duyduğumuz Nefertiti, güzelliği ve eşsiz aurası ile de biliniyordu. 

Kendisi hakkında az bilinen ilginç gerçekleri sizler için derledik... 👇

1. Nefertiti'nin, firavun Ay'ın kızı olduğu düşünülüyor.

Kraliçenin soy ağacı tam olarak bilinmiyor. Ortaya atılan teorilerden biri de, kendisinin çoğu saray mensubuna akıl hocalığı yapan Ay'ın kızı olduğudur.

Bazı araştırmacılar ise Nefertiti'nin III. Amenhotep'in kızı olduğunu ve kendisi küçükken Ay ve Ty çiftine verildiğini iddia ediyor. Aynı teori, Nefertiti'nin saray halkı arasında tanınır olmasının sebebinin Ay tarafından Kral Akhenaton'a tanıştırılması olduğunu söylüyor. Kral Akhenaton tahta geçmeden önce IV. Amenhotep olarak biliniyordu. Nefertiti 15 yaşındayken kral ile evlendi.

2. Nefertiti bir Tanrıça olarak görülüyordu.

Nefertiti ve Akhenaton, monoteist bir din olan atenizmin öncüleriydi. Kral ve Kraliçe, Aten'in tek temsilcileriydi ve Akhenaton, Tanrı'nın yalnızca onlarla konuştuğunu iddia ediyordu. Tüm ibadetler, saraydan çıkan emirlere uygun yapılıyordu, bu da Nefertiti ve Akheneton'un ilahi bir güç haline gelmesi demekti. Nefertiti'ye çeşitli isimler verildi: Yüce varlık, başrahibe vs. 

Nefertiti ve kızları, Mısır saltanatında yeniden doğuş ve cinselliğin tanrıçaları haline geldi. Nefertiti, Mısır mitolojisi'nde doğum, bereket, aşk ve evlilik tanrıçası Hathor'un tacını giyerek gücünü ilan etti.

3. Nefertiti, kral ile birlikte yeni bir şehir inşa etti.

Nefertiti ve Akheneton, saltanatlarının 5. yılında yeni bir din olan Aten'i duyurmuşlardı. Kral, sadece Aten'e adanmış bir şehir olması için tüm eski oymaların, resimlerin ve tanrıların isimlerinin yer aldığı duvarların sökülmesini istedi. 

Kral, bugünkü Kahire ve Luksor şehirleri arasında bir bölge seçti. Bu bölgeyi Akhetaten (Aten'in Ufku) olarak isimlendirdi. Nefertiti ve Akheneton, bu şehri Aten'in temsilcileri olarak altın at arabaları ile gezdiler.

4. Nefertiti kral ile eşit bir konumdaydı.

Kral Akheneton'un saltanatının ilk 12 yılında, Nefertiti her rejimde onun yanında durdu. Yalnızca firavuna eş olma görevini yerine getirmiyordu, aynı zamanda eşi tarafından çok sevilen bir kadındı. Kral, Nefertiti'yi her alanda kendi ile eşit kıldı. Kendi heykelleri yapılırken, Nefertiti'nin  heykellerinin de kendisininkilerle aynı boyda yapılmasını emretti. Nefertiti güç sahibiydi ve pek çok konuda etkili bir isimdi. 

Nefertiti ve Akheneton'un ilişkisi zamana göre romantik kaçtığı için tuhaf görülüyordu. Bulunan bazı oyma eserlerde Nefertiti'nin Mısır düşmanlarını öldürdüğü görülüyor: Oysa ki bu firavuna bahşedilmiş bir görevdir. Başka bir oyma eserde ise Nefertiti'nin firavunun mavi tacını giydiği görülüyor. Bu da kendisinin kral ile eşit olduğunun ve etkili bir hükümdar olduğunun kanıtı.

5. Büstünün keşfedilmesi ile güzellik ikonu haline geldi.

Nefertiti'nin büstünün ilk keşfedilmesinin ardından, gizemli kraliçe o zamandan beri kadınsı güzelliğin ikonu olarak biliniyor. Ten renginin koyu olduğu düşünülen kraliçenin, ince belli, kalın basenli ve uzun bir boyna sahip olduğu düşünülüyor. Nefertiti'nin keşfedilen büstü sayesinde aynı zamanda melez olduğuna inanılıyor.

6. Nefertiti tahta geçmiş olabilir.

Nefertiti zeki bir kadındı ve Akheneton'un ölümünden sonra tahta oturduğu düşünülüyor. Ancak kralın ölümünden sonra Tutankhamun başa geçene kadar Kraliçe Neferneferuaten ve Kral Smenkhkare'nin tahta geçtiği biliniyor. İlk başta kaynaklarda bu iki kralın tek bir kişi olduğu düşünülmüştü ancak sonradan iki farklı kişi oldukları ortaya çıktı. Neferneferuaten'in isim değiştiren Nefertiti olduğu düşünülüyor.

7. Tarihi kayıtlarda gizemli bir şekilde ortadan kayboldu...

Başta Antik Mısır tarihine nasıl girdiği anlaşılmayan Nefertiti'nin çıkışı da aynı şekilde gizemli oldu. Kral Akheneton'un 12 yıllık saltanatının ardından, Nefertiti hiçbir yazılı belgede (yazıt, kayıt, kitabe vs.) yer almıyor. Nefertiti'nin kayboluşu ve mezarının nerede olduğu bugün hala bir gizem.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Tarihin Tozlu Sayfaları Arasında Unutularak Akıllarımızdan Silinen 10 Korkunç İşkence Yöntemi
Yanlış mı Tanıyoruz; Mevlana, Anadolu'yu İşgal Eden Moğollarla İşbirliği Yapıp Nasreddin Hoca'yı Öldürttü mü?
Koyun Etinden Mum Yapıyorlarmış! Günümüzdeki Eşyalar Eskiden Nasıl Kullanılıyordu?

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
09.08.2022

Bizim Nefo böyledir arada sırada böyle ortadan kaybolurdu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ