İlk doktorların kullandığı ilkel araçların ve yöntemlerin modern tıpla kıyaslandığında ne kadar geliştiğini görmek mümkün. Fakat Antik Mısır'daki ameliyatların hayal edebileceğinizden daha tuhaf olduğunu biliyor muydunuz?
Şaşırtıcı olan sadece Antik Mısır'ın mumyaları değil aynı zamanda tıbbi bilgileri ve yöntemleriydi de. Antik Mısır ameliyatlarıyla ilgili en inanılmaz keşiflerden birisi de protezlerin varlığıydı. Bir mumyada arkeologlar, deri kayışlar ve mumla tutturulmuş tahta bir ayak protezi keşfetmişlerdi.
Protezin, mumya sahibinin daha iyi yürümesine yardımcı olmak için veya sadece diğer dünyada estetik açıdan daha hoş görünmesini sağlamak için kullanıldığı düşünülüyordu.
Antik Mısır'da ölüm sonrası otopsi oldukça yaygın bir uygulamaydı. Bu, insan vücudu hakkında fikir edinmek ve nasıl çalıştığını anlamak için yapılırdı. Aynı zamanda Mısırlıların hayvanlar üzerinde otopsi yaptıkları biliniyordu.
Aynı zamanda Mısırlılar, damarlar ve atar damar arasında ayrım yaparak çeşitli organları ve işlevlerini anlamada ilerlemeler kaydetmişlerdi.
Antik Mısır, tıp bilgisine sahip en eski uygarlıklardan biriydi. Tarihteki ilk kadın doktorların Antik Mısır'da ameliyat yaptıkları bilinirdi. Edwin Smith Papirüsüne göre, bu kadınlara “yaşam evi'nin kadınları” anlamına gelen 'swnw' adı verildi.
Ayrıca fıtık ameliyatları ve diş çekimi konusunda da oldukça usta oldukları söyleniyordu. Antik Mısır'ın kadın doktorlarının toplumda büyük saygı gördüğüne inanılıyordu. Bu kadın doktorların erkek doktorlara karşı büyük bir muhalefet ile karşı karşıya kaldıkları doğruydu. Fakat çıkan sıkıntılar karşısında mücadele verip şu anki kadın doktorlara ilham vermişlerdir.
Antik Mısır cerrahları hakkında belki de en etkileyici olan şey, yaraları birbirine dikme yeteneğiydi. Yaranın kenarlarını bir araya getirmek için iplik veya hayvan bağırsağından yapılmış ince dikişler kullanırlardı. Böylece enfeksiyonu önlemiş oluyorlardı. Bu becerileri mumyalamada da kullanıyorlardı ve böylece mumyanın bir bütün olarak kalmasını sağlıyorlardı.
Antik Mısırlılar dikiş atmanın yanı sıra kırık kemikleri kaynatmakta da ustalardı. Kırık bir kemiği bir tahtaya bağlayarak nasıl kaynatacaklarını çok iyi biliyorlardı. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı etkili yöntemleri de vardı.
Antik Mısırlıların bugün hala modern tıpta kullanılan araçların çoğunun öncüsü olduğunu bilmek gerçekten hayret verici. MÖ 3.500 yılına kadar uzanan Mısır mezarlarında bulunan cerrahi aletler oldukça iyi korunmuştur. Bu aletlerin çoğu günümüzde kullanılan enstrümanlara benzer. Örneğin kanca ve neşter gibi aletler.
Antik Mısırlılar çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için bitkisel ilaçlar da kullanıyordu. Hastalıkları ve yaralanmaları tedavi etmek için birçok farklı bitki türü kullanırlardı. Bu kadar gelişmiş tıbbi uygulamaların çok uzun zaman önce var olduğunu düşünmek gerçekten hayret verici.