Antik Khalkedon Kenti Gün Yüzüne Çıkıyor: Haydarpaşa'da 2 Bin Yıllık Bir Duvar ve Bin Yıllık İskelet Bulundu

YHT projesi kapsamında restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa'da, antik Khalkedon kentinin kalıntıları bulunmuştu. Süren çalışmalarda 2 bin yıl önce inşa edildiği düşünülen bir duvar ve bin yıllık bir iskelet bulundu.

Geçtiğimiz gün keşfedilen buluntular, İstanbul'un tarihi mirasını bir kere daha gözler önüne sermişti 👇

İstanbul'un Tarihine Işık Tutacak Yeni Buluntular: Haydarpaşa'nın Altında 'Khalkedon' Şehrinin Kalıntıları Bulundu

Haydarpaşa Garı çevresindeki arkeolojik kazılarda 2 bin yıllık olduğu düşünülen bir duvar ve bin yıllık bir iskelet bulundu

Bölgede 11 Mayıs'ta başlayan arkeolojik kazılarda birçok mezar kalıntısı bulunmuştu. AA'nın haberine göre son yapılan kazılarda ise bütünlüğü çok bozulmamış bir mezar bulundu. Mezarda, boynunda koku kolyesi olan ve bin yıllık olduğu düşünülen bir iskelet bulundu.

Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu: 'Bu önemli alanı koruyarak, kimliğine yakışır bir biçimde gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor.'

Kazı çalışmalarının sürdüğü alanı ziyaret eden Aykurt Nuhoğlu, 'Bu kazılarla da gün yüzüne çıktığı üzere Kadıköy'ün İstanbul'un geleceğine ışık tutan bir alan. Biz de zaman zaman kazıyı yerinde izliyoruz, gelişmeleri takip ediyoruz. Türkiye için çok önemli bir alan olan gar ve çevresinin hem tarihi hem kültürel mirası ile korunarak sahip çıkılması gerekiyor. Biz hem belediye hem de Kadıköylüler olarak bu konuda oldukça duyarlıyız. Gar eski canlılığına kavuşacak. Trenler gelecek, gar canlı bir şekilde devam edecek.' dedi.

İstanbul'un akar durumdaki tek Bizans çeşmesi

Yapılan kazılarda, Bizans dönemine ait bir çeşme de keşfedildi. Kazı alanında bulunan su kanallarının bağlandığı çeşme, İstanbul'da akar durumda olan tek Bizans çeşmesi.

İçilebilir kalitede olduğu belirlenen suyun temizliğini, arkeologlar o dönemdeki mimari faaliyetlerin özenli bir şekilde sürdürülmesi ile açıkladı.

Yüzlerce kişinin katıldığı çalışmalarda Hellenistik döneme ait bir podyum ve 2 bine yakın sikke bulundu

Kazı çalışmalarında 18 arkeolog, 3 müze uzmanı, 1 restoratör, 1 fotoğrafçı ve 400 işçi çalışıyor. 

Peronların olduğu kısımda Hellenistik döneme ait olduğu düşünülen, dörtgen blok taşlardan bir podyum bulundu. Peronların kuzeyindeki kısımda ise, hangi döneme ait olduğu henüz bilinmeyen 100 metre uzunluğunda bir duvar bulundu. Duvarın yaklaşık 2000 yıllık bir sur olduğu tahmin ediliyor ve limanın eskiden o duvarın olduğu kısımdan başladığı düşünülüyor. 

Çalışmalarda ayrıca, şu ana kadar 2000'e yakın sikke bulundu.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
26.10.2018

İstanbul'un neresini kazsan tarih çıkıyor, tarihi yarımadadan balat'a kadar kazsan açık hava müzesi olur.

26.10.2018

Heyecan verici. Kazı alanındaki çalışmaları yakından izlemek isterdim.

o değilde 2000 sikke iyiymiş :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ