Apollon Tapınağı: Antik Çağın Günümüze Kadar Gelmiş En Korunaklı Tapınaklarından Birini Keşfe Çıkın!

Antik çağın günümüze kadar ulaşmış en korunaklı tapınakları arasında yer alan Apollon Tapınağı, 1900'lü yıllarda gerçekleştirilen bilimsel kazılarla ortaya çıkarıldı. Apollon Tapınağı ile ilgili bilgilere mabet çevresinde ele geçirilen kitabelerden anlaşılıyor. M.Ö. 6. yüzyılda büyük bir ün kazanan tapınak, M.S. 250’den önce önemini yitirmeye başlamış. M.S. 385’de Theodosios’un emri ile de tamamen önemini yitirmiş.

Bu içeriğimizde Apollon Tapınağı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Apollon Tapınağı rehberi:

Apollon Tapınağı'nın Tarihi

Apollon Tapınağı, Ion tarzında yapılmış dünyanın en büyük üçüncü tapınağıdır. Bu tapınak, 1906-1913 yılları arasında yapılan kazılarla gün yüzüne çıkarılmıştır. Tarihi çok eski dönemlere dayanan Apollon Tapınağı, M.Ö. 311’de tekrar canlanmaya başlamış. Aynı zamanda yeniden inşa edilmeye başlamış. 

Seleukoslar dönemlerinde mabetin planlarında değişiklikler yapılmış ve boyutları büyütülmüş. Artemis, Zeus, Aphrodite mabetleri ve diğer yapıların da bulunduğu inşaatlar Roma devrinde de sürmüş.

Apollon Tapınağı ile ilgili bilgilere mabet çevresinde ele geçirilen kitabelerden anlaşılıyor. M.Ö. 6. yüzyılda büyük bir ün kazanan tapınak, M.S. 250’den önce önemini yitirmeye başlamış. M.S. 385’de Theodosios’un emri ile de tamamen önemini yitirmiş.

Apollon Tapınağı'nın Hikayesi

Apollon Tapınağı'nın tarihten beri süregelen bir hikayesi var. Bu hikaye şöyle anlatılıyor:

'Medusa Görgolar adı verilen üç kız kardeşten tek ölümlü olanıdır. Gorgolar ise Yunan mitolojisinde yılan saçları olan, korkunç yüzlü ve kendilerine bakanları taşa çeviren Sihenno. Euryale ve Medusa adlı üç kız kardeşe verilen genel atlır. “Gorgo” kelimesi Yunanca “Gorgos” sözcüğünden gelir. Anlamı “korkunç. dehşet verici “dir. Bu nedenle kızların ve aralarında en çok tanınan Medusa'nın baktığı her veri taşa çevirme özelliği olduğuna inanıldığından Yunanlar. Medusa'nın başını yani yılan başlı kızı kalkanlarına, korumak istedikleri eşyalarına. binalarına. tapınaklarına zırhlarına işlemişlerdir.'

Apollon Tapınağı Nerede? Nasıl Gidilir?

Apollon Tapınağı, Aydın'ın Didim ilçesinde yer alıyor. Bir zamanlar önemli bir kehanet merkezi olan Apollon'a adanmış çok büyük bir Yunan tapınağının kalıntıları olarak bilinen Apollon Tapınağı'na Didim merkezden kalkan ve Yenihisar köyüne seferler düzenleyen dolmuşları kullanarak ulaşabilirsiniz.

Apollon Tapınağı'na kendi aracınızla gelmek isterseniz şu adres ve konum bilgilerinden faydalanabilirsiniz:

Adres: Hisar Özgürlük Caddesi Özgürlük Cad, 09270 Didim/Aydın

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Apollon Tapınağı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Apollon Tapınağı'nı belli günlerde belli ücretler karşılığında ziyaret edebilirsiniz. Tapınağın ziyaret saati bilgileri şu şekilde:

  • Açılış Saati: 08:30

  • Kapanış Saati: 19:00

  • Gişe Kapanış Saati: 18:30

  • Kapalı Günler: Her gün açık

Apollon Tapınağı giriş ücretleri ise şu şekilde:

  • Giriş Ücreti: 50 TL

Giriş ücretleri ve ziyaret saati bilgileri değişkenlik gösterebileceğinden mutlaka öncesinde iletişim bilgilerinden teyit etmenizi öneririz.

Telefon: 02568755206

Apollon Tapınağı Ziyaretçi Yorumları

Apollon Tapınağını ziyaret etmeyi planlıyorsanız burayı daha önce ziyaret edenlerin yorumlarıyla gezinizi şekillendirebilirsiniz:

'M.Ö. 6 yüzyılda kutsal kaynak etrafında kahinler tarafından kehanette bulunmak için yerleşilmiştir. Zamanla Karyalılar tarafından geliştirilmiş ve tapınak halini almıştır. Dünya'nın en büyük tapınakları arasında bulunmaktadır. 122 kolon olarak etrafına sütun inşa edilemeye başlamış ama 72 tanesi tamamlanabilmiştir. Persler tarafından işgal zamanında büyük zarar görmüş ve çoğu sütun yıkılmıştır. Günümüzde bütün ihtişamı ile ayakta kalan bir kaç sütun bulunmaktadır. Herşeye rağmen tarihi dokuyu içinizde hissedebileğiniz, görülmesi gereken bir yer. Etrafında araç otoparkı, hediyelik eşya dükkanları, cafe, restaurant ve oteller var. Cafe ve restaurantlar dinlenmek için ideal. Giriş müzekart veya bilet ile yapılabiliyor.'

'Yer görülmesi gereken bir tarihi alan hele taşlarda ki sanat çok güzel düşünüyorsa insan geçmişte günümüzden daha gelişmiş bir teknolojinin olduğuna inanıyor. Yani o koca koca taşları nasıl getirdiler. O yüksekliğe nasıl kaldırdılar.'

'Didim merkeze çok yakın. Göbekteki atlı Atatürk heykeliden yukarı doğru çıktığınızda 2 km falan mesafede. Müzakart geçiyor. Müzakart yoksa giriş 50 tl. İçeride işletme falan yok. Yani su çay kahve vs. yok. Tuvalet de  yok. Ama müzenin etrafında çokça özel işletme var. Oralardan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İlk kez canlı gördüm tapınağı. Sütunların bu kadar büyük olduğunu bilmiyordum. Tv de ve fotoğraflardan belli olmuyor sütunlar devasa. En iyi korunmuş olan Medusa kabartmasi birazda aslan heykeli. Arkadaki kehanet sunaginda pek bisey kalmamış. Didime geldiğinizde mutlaka uğrayın demiyorum ama uğrayın. '

Apollon Tapınağı'na Gelmişken Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Apollon Tapınağı'na gelmişken Didim çevresinde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler şu şekilde:

  • Altınkum Plajı

  • Manastır Koyu

  • Tavşan Burnu Tabiat Parkı

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Didim Keşif Turu: Aydın'ın Cennet Köşesi Didim'de Gezip Görülmesi Gereken En Popüler Yerler

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı