Side kentinin simgesi “Nar” olmuştur çünkü Side kelimesi Anadolu dilinde “Nar” anlamına gelmektedir. Yazıtlardan elde edilen bilgiler ışığında Side tarihinin Hititlere kadar uzandığı düşünülmektedir. Yazıtlar ışığında elde edilen bir diğer bilgiye göre M.Ö. 3. yüzyıla kadar kente özgü bir dil konuşulduğu ve bu dilin Hint-Avrupa dillerindendir. Bu dil 'Sidece' olarak da bilinmekte ve Luvi dillerinden geldiği düşünülmektedir. Side kelimesinin “Nar” anlamına gelmesinin kente ismini veren bir Nar ağacının efsanesi olduğu rivayet edilmektedir.
Antik Side Kentinin dönemleri M.S. 2. yüzyıl olarak tarihlendirilmiştir ve Antik Side Kenti, Antik Pamfilya bölgesinde bulunan beş önemli kentten biri olarak bilinmektedir. Pamfilya bölgesinde doğal bir liman olarak sayılan Antik Side Kenti, Antalya’nın kurulduğu döneme kadar bölgedeki tek liman olmuştur.
Antik Side Kenti, Antalya’nın 75 km doğusu ve Manavgat İlçesi’nin güneybatısında konumlanmıştır. Yarımada üzerine kurulan kent 1.000 m uzunluğunda ve 400 m enindedir. Bilinen ilk yerleşim İsa'dan önce 7. yüzyılıda Yunanların yarımadaya bir koloni kurmasıdır fakat “Nar” anlamına gelen Side kelimesinin Yunanca olmamasından dolayı Yunanların koloni kurmasından önce de burada bir yerleşim olduğu düşünülmektedir. Side kenti pek çok uygarlık tarafından ele geçirilmiştir; İ.Ö. 6.Yüzyılın ilk yarısında Lidyalılar’ın, İ.Ö. 547-546'da Persler’in, İ.Ö. 334'te Büyük İskender'in, İ.Ö. 2.Yüzyılda Ptolemaios'ların, İ.Ö. 188'de Apameia Barışı ile Bergama Krallığının, İ.Ö. 78'de ise Roma Krallığı’nın, 13. Yüzyılda Selçuklular’ın, 14. Yüzyılda Hamitoğullarının ve Tekelioğullarının egemenliği altına alınmıştır. Side kenti en parlak dönemini bir ticaret merkezi olduğu İ.S. 2. ve 3. Yüzyılda yaşamıştır. İ.S. 4. Yüzyılda Hırsiyanlaşmaya başlayan Side kenti, İ.S. 5. Yüzyılda ise Pamfilya bölgesinin Piskoposluk merkezi haline gelmiştir. Arap istilasına maruz kaldığı İ.S. 7. Yüzyılda kent yakılmıştır ve dolayısıyla boşaltılmıştır. 13. Yüzyılda Selçuklu egemenliği altına alınarak tekrar canlanan yarımadaya, 1895 yılında Girit’ten gelen göçmenler yerleştirilmiştir.
Antik Side kentinde bulunan tiyatro Pamfilya’nın en büyük sütunlar üzerine inşa edilmiş olan tek tiyatrosudur. Bu tiyatroda 2 katlı sahne binası bulunmaktadır ve 17.500 kişilik bir kapasiteye sahiptir.
Antik Side kentinde, Roma dönemine ait olarak bulunan hamam ise Side’de bulunanların sergilendiği bir müze haline getirilmiştir. Hamam ve tiyatro haricinde kentteki diğer kalıntılar;