Antarktika Hakkında Daha Önce Duymadığınızı İddia Ettiğimiz Az Bilinen Enteresan Gerçekler

Hakkında çok az şey bildiğimiz ve bu nedenle birbirinden ilginç komplo teorilerine de ev sahipliği eden bu kıta hakkında daha öğrenmemiz gereken çok şey var. Bırakalım bilim insanları işlerini yaparken; biz de evimiz dediğimiz Dünya'nın bu bilinmeyen köşesine bir yolculuğa çıkalım..

Keşfedilen son kıta olan Antarktika hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz birbirinden ilginç bilgileri sizler için derledik. Bakalım siz bu konuda ne düşüneceksiniz... 👇

1. Antarktika'nın bir zamanlar sıcaklığı şimdikinden çok daha yüksekti.

-89°C ile Dünya'nın en soğuk yeri olan Antarktika kıtasının sıcaklığı, bundan 40 ila 50 milyon yıl kadar önce çok daha yüksekti. İnanması epey güç biliyoruz ama bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibinin yaptığı çalışma ile kıtadaki ortalama sıcaklığın bir zamanlar 17°C bulabildiği ortaya konuldu.

40-50 milyon yıl önceki sıcaklık ortalaması ile Antarktika'nın, Türkiye'nin çoğu şehrinin 2022 Yılı İlkbahar Mevsimi Ortalama Sıcaklık Haritası'nda yer alan ortalama sıcaklık değerlerinden bile daha yüksek olduğu anlaşılabiliyor.

www.mgm.gov.tr

Ayrıca incelenen fosiller ile bir zamanlar, kıtada ormanların var olduğuna dair kanıtlar da bulundu. Bu ise Antarktika'daki ortalama sıcaklık değerlerinin bir zamanlar çok daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

2. Antarktika'da zaman dilimi yoktur.

Kıtanın çoğu kısmında 6 ay gündüz ve 6 ay gece yaşanır. Bu nedenle saat dilimi konusu biraz kafa karıştırıcı olabilir çünkü gece mi yoksa gündüz mü olduğuna dair bir işaret bulamazsınız.

Bu nedenle Antarktika kıtasına çalışmalar yapmak üzere giden bilim insanlarının çoğu kendi ülkelerinin saat dilimlerini kullanırlar.

Ancak Antarktika; Dünya'nın her yerinden gelen bilim insanlarına ev sahipliği ettiği için söz konusu toplanan veri ve kaynakların paylaşımı olduğunda bazı karışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Yine de bu kıtada belirli bir zaman diliminin olmaması oldukça enteresan, sizce de öyle değil mi?

3. Antarktika'da hala aktif yanardağları bulmanız mümkün.

twitter.com

Kıta, birden fazla yanardağa ev sahipliği eder ve bunlardan iki tanesi hala aktiftir. Antarktika'da bulunan en yüksek ikinci dağ olan Eberus'un; gezegenin güneyindeki en aktif yanardağ olduğu söylenir ve günümüzde bile gaz ve kaya püskürtmeye devam eder.

2017 yılında yapılan bir araştırma, kıtada 138 adet aktif yanardağın olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma ekibinin başındaki bilim insanı ise bu durumu şöyle ifade ediyor;

twitter.com

'Bu sayıyı bulmayı inanın biz de beklemiyorduk. Bu araştırma ile Batı Antarktika'da var olduğu bilinen volkan sayısını neredeyse üç katına çıkardık. Ayrıca Ross buz sahanlığının altında kalan deniz yatağında daha da fazlasının olduğundan şüpheleniyoruz...'

4. Elmas buldum sanmayın!

twitter.com

Antarktika birbirinden enteresan birçok doğa olayına ev sahipliği eder. Elmas tozu da bunlardan bir tanesidir. Buzlu bir sisi andıran bu doğa olayı, havada asılı kalan buz kristallerinin güneş ışınları ile birleşmesi sonucu elmas parıltılarına benzeyen bir etki yaratır. Görmeyi gerçekten çok isterdik!

5. Antarktika'da suları kan kırmızısı olan bir göl vardır.

twitter.com

Bu ilginç doğa olayı, 1911 yılında Doğu Antarktika bölgesinde gözlemlendi. Taylor Buzulu'nun normalde bembeyaz olan suları kırmızıya dönmeye başlamıştı.

Bilim insanları çeşitli teoriler üretseler de yıllarca bu kırmızı suyun kaynağını çözemediler. Ta ki 2017 yılına kadar...

twitter.com

Bilim insanlarına göre kan rengi bu su, buzulun içinde yer alan bir buzulaltı gölünden geliyordu. İçerisinde yüksek miktarda tuz ve oksitlenmiş demir bulunan bu buzulaltı gölünün suları, oksijen ile temas ettiğinde renk değiştirerek kan rengini alıyordu. 1,8 km boyunca alçalan ve 78 kilometre uzunluğa sahip olan bu göle ise 'Kan Şelalesi' adı verildi.

6. Antarktika, çoğu ülkenin altında imzasının bulunduğu bir antlaşma ile koruma altındadır.

1820 yılında keşfedilen ve üzerinde hiçbir ülkenin bulunmadığı anlaşılan kıta, güçlü devletlerin ilgisini çekerek bu topraklar üzerinde söz hakkı sahibi olmak istemelerine neden olmuştur.

Ancak sonradan getirilen barışçıl bir çözüm önerisi tüm bu sorunları ortadan kaldırmıştır.

1959 yılında bir araya gelen 12 ülkenin bir arada imzaladığı Antarktika Antlaşma ile kıtanın toprakları ve doğal yaşamı güvence altına alınmıştır. Hâlihazırda 53 ülkenin taraf olduğu bu antlaşmanın altında Türkiye'nin de imzası vardır. Barış ve bilimin teşvik edilmesinde büyük rol oynayan bu antlaşmanın altında ülkemizin de imzasının olması gerçekten takdire şayan!

7. Antarktika Yarımadası Dünya'nın en hızlı ısınan bölgelerinden biridir.

Antarktika Dünya'nın geri kalanı ile kıyaslandığında çok daha hızlı bir şekilde ısınır. Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde kıtanın sıcaklığı tamı tamına 3°C kadar artmıştır. Bu, Dünya'nın herhangi bir yerindeki sıcaklık artış ortalamasının 5 katına eşittir...

8. Antarktika büyük bir çöldür.

Sadece bolca kumun olduğu ve suyun az bulunduğu yerlerin çöl olduğu düşünülür ancak bu yanlıştır. Çölü çöl yapan şey bölgedeki yağış miktarıdır.

Yıllık bazda çok az yağış alan yerlere ise çöl adı verilir.

Son 30 yılda Güney Kutbu'nda metrekareye düşen yıllık yağış miktarı 10 milimetreyi geçmez. Bu nedenle bilimsel açıdan değerlendirildiğinde Antarktika, buzlarla kaplı bir çöldür.

9. Dünya üzerindeki tatlı suyun çoğu Antarktika'da yer alır.

Kıtanın buzullarla kaplı tabakası dünya üzerindeki tatlı suların yüzde 60 ile 70 kadarını barındırır. 1.5 milyon kilometre kareyi kaplayan ve sıradağları, platoları, vadileri ve ovaları içinde bulunduran bu buzdan tabaka dünyanın en büyük tatlı su kaynağıdır. Ancak unutmadan belirtelim; kıtanın sadece yüzde 1'i buzdan arınmış durumdadır.

10. Antarktika'da nereye giderseniz gidin, her yer kuzeye çıkar.

Buradaki her yön Kuzeyi gösterir. Bunun nedeni ise pusula yönlerinin İngiltere'deki Greenwich'ten geçen meridyen çizgisi tarafından belirlenmesidir. Bu nedenle bir gün yolunuz Antarktika'ya düşerse yönünüzü bulmak için pusulanıza çok da güvenmeyin. 🙂

Siz bu eşsiz güzellik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın... 👇

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Dünyanın En Gizemli Bölgesi Olan Antarktika Kıtasıyla İlgili Daha Önce Hiç Duymadığınız 16 İlginç Bilgi
Antarktika Buzullarının Altında Bulunan 'Gizli Dünya' Bilim İnsanlarını Heyecanlandırdı!
Antarktika Hakkında Muhtemelen Daha Önce Hiç Duymadığınız 20 Bilgi

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
14.08.2022

mezozoyik zamanda dunya bugunkunden cok daha iliman ve cok daha fazla yasam dolu bir yerdi. antartikanin genis ormanlari sadece kendine has canli turleri vardir. tum o zenginligin zamanla yok olmasi cok aci.

14.08.2022

Antartika esasen bir kıta değildir. Dünyanın çevresini kuşatan ve geçilebilirse ötesinde farklı kıtaları barındıran bir buzul sınırlıdır.

14.08.2022

Bilim insanı olacak kadar zeki olup, buraya gitmek isterdim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ