Antarktika'da 1270 Kilometrekarelik Buz Kütlesi Koptu

Antarktika'nın batısındaki Brunt Buz Sahanlığı'ndan, 1270 kilometrekarelik bir buz kütlesinin koparak ayrıldığı bildirildi. Kasım 2020'de meydana gelen yarık, gelişerek kopma noktasına geldi.

Britanya Antarktika Araştırma (BAS) kurumunda görevli bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, bin 270 kilometrekare boyutundaki bir buzulun yaklaşık 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı'ndan kırılarak ayrıldığını bildirildi.

Space.com internet sitesinde yer alan habere göre, buz sahanlığının kuzey kısmında Kasım 2020'de meydana gelen yarık gelişerek kopma noktasına geldi.

BAS Direktörü Prof. Dame Jane Francis yaptığı açıklamada, 'BAS'taki ekiplerimiz yıllardır Brunt Buz Sahanlığı'ndan bir buzdağının ayrılması için hazırlandı. İstasyonu çevreleyen yüksek hassasiyetli GPS cihazlarından oluşan otomatik bir ağ kullanarak buz tabakasını günlük olarak izliyoruz, bu cihazlar buz tabakasının nasıl deforme olduğunu ve hareket ettiğini ölçmekte. Aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Alman uydusu TerraSAR-X'ten gelen uydu görüntülerini de kullanıyoruz. Tüm veriler analiz için Cambridge'e geri gönderilir, bu nedenle istasyonda hiç personel bulunmadığında Antarktika kışında, zifiri karanlıkta ve sıcaklık eksi 50 derecenin altına düştüğünde bile neler olduğunu biliyoruz' dedi.

"Daha fazla parçanın kırılmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini zaman gösterecek"

Swansea Üniversitesi Buzul Bilimci Adrian Luckman ise açıklamasında, 'Antarktika buz tabakalarının büyük bölümlerinin kırılması, tamamen normal bir olay. Brunt Buz Sahanlığı'nda tespit edilenler gibi büyük ayrılma olayları oldukça nadir ve heyecan verici olmaya devam ediyor. Bu ayrılmanın önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha fazla parçanın kırılmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini zaman gösterecek' ifadelerini kullandı.

'Buz sahanlığı yer yıl 2 kilometre batıya sürükleniyor'

ABD ve Avrupa Uzay Ajansı'na ait toplamda 16 uydudan oluşan bir ağ tarafından izlenen Brunt Buz Sahanlığı, dünyada en çok izlenen buz tabakası olarak biliniyor.

Kopuşun, doğal sürecin parçası olduğunu ifade eden uzmanlar, küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklık değişimlerinin etkisine dair sonuçlara varmak için daha detaylı araştırma yapılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı, Antartika kıyısında her yıl 2 kilometre batıya doğru sürükleniyor. Bu hareketin sonucu olarak bölgede buz dağları ve büyük buz kütleleri oluşuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Motokuryeye Çarpan Araç Sürücüsü Kuryenin Cansız Bedenini Bırakıp Kaçtı
Tarım Bakanlığı, GDO'lu 1 Mısır ve 4 Soya Çeşidine Onay Verdi
Grevde Olan Maltepe Belediyesi'ndeki İşçilerin Talep Ettiği Maaş Sosyal Medyayı İkiye Böldü

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
28.02.2021

Yavaş yavaş kendi pisliğimizde yok olacağız bu gidişle.

Pasif Kullanıcı
28.02.2021

Cok iyi haber temiz tatli su kaynaklarimiz articak herkes felaket gibi gormus ama sevindirici bence

28.02.2021

bi zeki de sensin zaten.eriyen buz tuzlu deniz suyuna karışıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ