Tarihe Büyüleyici Bir Yolculuk İçin Antalya'nın Mutlaka Görmeniz Gereken Antik Kentleri

Attalos yurdu anlamına gelen Antalya, Bergama Krallığı döneminde kurulmuş bir şehirdir. Antik yerleşimler bakımından yalnızca Türkiye için değil Dünya genelinde de en zengin şehirlerden birisidir. Günümüzde arkeologlar tarafından çokça ilgi gören antik kentler Antalya'nın turistik açıdan ilgi görmesinde de büyük rol oynuyor. Pamphylia yani çok verimli anlamında anılan, hem tarihi hem de doğal güzellikleri bakımından oldukça zengin olan Antalya'ya gittiğinizde görmeniz gereken Antik kentleri sizler için derledik. Bu büyüleyici yapılarla tanışmanız gerek.

1. Olympos Antik Kenti

Antalya'nın Kumluca ilçesinde yer alan Olympos Antik Kenti, bugün Muğla ve Antalya sınırlarını kapsayan bir bölgeydi ve Tarihçilere göre Likya halkı tarih öncesi Geç Tunç Çağı'nda yaşamışlardı ve Antik dünyanın enlerindendi. İşte Olympos da Likya'nın en önemli ve güzel noktalarından biridir. Yemyeşil ağaçların, denizin ve tabii tarihin güzel birleşimi olan Olympos'a bayılacaksınız.

Adres: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Manzarası ve doğası harika olan içerisinde buz gibi akar suyu olan başka başka medeniyetlere hizmet etmiş bir koy kenarına kurulmuş antik kent içerisinden belki de Antalya'nın en temiz denizine ulaşabileceğiniz bir yol geçiyor doğal bir güzellik ülkemizde çok nadir bu kadar bozulmadan kalan saklı bir kent girişleri müze kart ile yapabilirsiniz.

2. Aspendos Antik Kenti

Kuruluşu M.Ö. 12. yüzyıla kadar gittiği tahmin edilen Aspendos Antik Kenti, Pamfilya'nın en önemli şehirlerindendir. Birçok göçe tanık olan Aspendos Antik Kenti, bölgenin en zengin ve köklü yerleşimlerindendir. Aspendos denince akıllara hemen tiyatrosu gelir. Yüzyıllar geçmesine rağmen sapasağlam duran bu yapıyı sizler de görmelisiniz.

Adres: Sarıabalı, Aspendos Yolu, 07500 Serik/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Bugüne kadar gördüğüm en görkemli tiyatro. Farklı yerlere oturup saatlerce izlenebilecek bir yapı. Diğer antik tiyatrolara göre daha iyi korunmuş ve restore edilmiş. Büyüklüğünden çok etkilendik. Antik tiyatronun üzerine denk gelen seyir tepesine mutlaka gidin. Biraz dik ancak manzara çok iyi.

3. Myra Antik Kenti

Yine bir Likya Antik Kenti ile devam edelim. Myra, Antalya'nın Demre ilçesinde yer alan antik kent, Likya'nın altı büyük şehrinden birisi. Görüntüsüyle turistlerin ilgisi oldukça çeken Myra Antik Kenti, görmeye değer yerlerden.

Adres: Alakent, Myra Örenyeri, 07570 Demre/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: M.Ö. 168 de yapıldığı düşünülen Myra antik kenti ilk girişte sizi zaten büyüklüğü ve görüntüsü ile şaşırtacak. Özellikle kaya mezarları kısmı gerçekten insanı şaşırtıyor. Antik tiyatro bölümü ise devasa bir alanda bulunuyor. En alt kısımda ise protokol alanını da görebiliyorsunuz. Bence en çok görülmesi gereken antik kentler listesine kesinlikle eklenmesi gerekiyor.

4. Side Antik Kenti

Pamfilya'da yer alan Side Antik Kenti'ni mutlaka duymuş ya da görmüşsünüzdür. Manavgat Irmağı'nın yakınında kurulmuş olan kent, Pamfilya döneminde en önemli liman kentlerinden biriydi. Kuruluşu M.Ö. 7. yüzyıla dayanan Side Antik Kenti'ne, Antalya'ya yolu düşen herkesin uğramasını tavsiye ederiz.

Adres: Selimiye Mahallesi, Çağla Sk., 07330 Manavgat/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Burası inanılmaz bir yer harika bir atmosferi var. Bu kadar beklemiyordum gerçekten. Gün içinde sabah güzergah belirlerken saat 3 civarı Side Antik Kenti'ni gezeceğiz dedik. Tahminen 1 saat dolaşırız dedik ama günümüzün tamamını orada bitirdik. Binlerce yıllık miras binlerce yıllık bir hazine burası her yeri bir ayrı güzel. İçerisinde birçok yer görebileceğiniz.

5. Phaselis Antik Kenti

Phaselis ise tek kelimeyle muazzam bir yer desek abartmış olmayız. Aslında turistik açıdan pek bilinmeyen Phaselis, yerli halk tarafından yüzmek için sıkça tercih ediliyor. Denizinin berraklığı, antik yapıların büyüsü, sakinleştirici atmosferi ve dahasıyla Phaselis Antik Kenti gittiğinize pişman olmayacağınız yerlerden.

Adres: Çamyuva, 07980 Kemer/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Antik kentin hemen yanında harika tertemiz denizi olan cennet yer. Denizi sakin, ister hemen antik kentin yanından taşlık alandan denize girebilirsiniz isterseniz de antik kenti gezip en son liman kısmından kumlu olan kıyıdan denize girebilirsiniz. Hem kumlu hem de taşlık plaj için uygun. Antalya'nın eşsiz güzelliklerinden biri Phaselis ve huzur dolu bir doğa harikası ve tarihi değer.

6. Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti, Anadolu’nun güneybatısında, Pamfilya ve Karya bölgeleri arasında bulunan Likya Bölgesi’nin en önemli kentlerinden biridir. Sahip olduğu konum sayesinde asırlar içerisinde büyük gelişmeler göstererek Likya’nın ana limanı olmayı başaran bu antik kenti de gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın deriz.

Adres: Kalkan, 07960 Kaş/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Fethiye-Kaş karayolu üzerinde kalan bu antik kent kesinlikle zaman ayırıp uğranması gereken bir durak. Zamanında Likya Birliğine başkent olmuş bu antik kentte eyaletlerin temsilcilerinin toplandığı meclis binasını, amfi tiyatroyu ve liman yolunu mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. İsterseniz amfi tiyatronun yanındaki toprak yolu tırmanarak seyir tepesine de çıkıp manzaraya yukarıdan bakabilirsiniz.

7. Termessos Antik Kenti

Antalya'nın batısında Güllük Dağı'nın tepesinde yer alan Termessos Antik Kenti, konumu gereği Anadolu'nun en korunaklı antik kentlerindendi. Henüz kazı çalışmaları başlamadığından bünyesinde birçok sırrı saklayan tarihi yapı mutlaka görmeniz gerekenlerden.

Adres: Bayatbademleri, 07800 Döşemealtı/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Şehir olarak dağların eteğine o yıllarda bu denli zor ve estetik mimariyi nasıl yapmışlar şaşkınız. Şehir çok büyük ve yayılmış halde. Sagalassos’a gidenler bilir, o hissiyatı veriyor dağ eteğinde konumlandığı için. Tiyatro manzarası meşhur, evet çok da güzel. Fakat nekropol alanı -girişteki değil dağ eteğindeki-, sarnıçlarını (5 adet gayet derin ve geniş bir alan, hayran kaldım.) ve iç kısımları muhakkak gezin.

8. Xanthos Antik Kenti

Likya Uygarlığının idari merkezi olan Xanthos da tarihi açıdan önemli antik kentlerdendir. Unesco Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan Xanthos Antik Kenti'nin bilinen hikayesi ise düşmanlarla savaşan kahraman halkın, düşmana teslim olmamak adına intihar ettiği yer oluşu ve onların acı hikayelerine ev sahipliği yapması.

Adres: Kınık, Asar Cd., 07970 Kaş/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Letoon antik kentiyle bağlantılı bir yer. Antik tiyatro mezarlar lahitler müthiş şeyler var. 2500 yıl öncesini düşünmek o insanlarla aynı yerlerde yürümek müthiş bir duygu. Lahitlere dikkatli bakın mükemmel kabartmalar mevcut.

9. Antiochia ad Cragum Antik Kenti

Günlük turlar vesilesiyle yerli yabancı herkesin uğrak noktalarından biri haline gelen Antiochia ad Cragum Antik Kenti, antik bölgeler arasından Dağlık Kilikya Bölgesi'ne dahildir. Deniz kıyısı kenti olmasıyla dikkat çeken yapı, Antalya'ya geldiğinizde görmeniz gerekenlerden olmalı. 

Adres: Güneyköy Nohut Yeri, Gazipaşa/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Yaz günlerinde sakin koy olarak da tercih edebileceğiniz Antiochia ad Cragum Antik Kenti, tarihi açıdan da sizi çokça tatmin edecek. Girişlerde müze kartı gerektiren antik kent, gerçekten büyüleyici bir atmosfere sahip.

10. Perge Antik Kenti

UNESCO Geçici Miras Lisesi'nde yer alan Perge Antik Kenti, mimarisi ve göz alıcı heykelleri ile ünlü. Hitit döneminin Parha kenti olan Perge, Roma döneminde dillerden dile dolaşan güzelliğiyle nam salmıştı, sizler de bu güzelliğe tanık olmak için Antalya'ya yolunuz düşünce uğramalısınız.

Adres: Barbaros, Perge Yolu, 07112 Aksu/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Gezdiğim en büyük antik kentti. İçindeki yapılar güzel korunmuş veya onarılmış, her yapının önünde yeterli bilgilendirmeler vardı. Çok keyifli bir gezi oldu. Müzekart ile giriş yapabilirsiniz, akşam 17.00'den sonra girişler kapanıyor.

11. Letoon Antik Kenti

Antik Çağ'da Likya'nın dini merkezi olan Letoon Antik Kenti, diğer antik kentlere göre daha küçük olsa da Likya'nın en büyük idari merkezi olmayı başarmıştır. Xanthos antik kentiyle 6 km uzaklıkta olan antik kent, Helenistik döneme ait tiyatrosu günümüzde turistik açıdan fazlasıyla ilgi görüyor.

Adres: Kumluova, 48370 Seydikemer/Muğla

Ziyaretçi Yorumu: UNESCO Dünya Kültür mirası listesine alınmış bir yer, Xanthos ve Letoon. Her ikisini de görmek gerekiyor bence. Şöyle bir düşünün, 2.000-2.500 yıl önce yaşamış insanlarla aynı mekanı paylaşıyorsunuz, onların nasıl yaşadığını, nerelerde oturduklarını vs. bir sürü şeylerini düşünebiliyorsunuz. Mekan sizi alıp götürüyor...

12. Selge Antik Kenti

Torosların yamaçlarına kurulu bir antik kent olan Selge, tam anlamıyla bir dağ kentidir ve bu özelliğiyle çokça ilgi çekmektedir. Likya ve Pamfilya gibi bir bölge olan Pisidya'da yer alan Selge, Lakedaimonlular tarafından kurulmuştur. 

Adres: Altınkaya, 07550 Manavgat/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait izler barındıran yerleşim içerisinde halen ayakta olan tiyatrosu, stadyumu, agorası, kilise ve tapınakları barındıran ve ayrıca milli park alanında yer alan bu kenti doğal güzelliklerin yer aldığı Altınkaya köyünü muhakkak ziyaret edin...

13. Dolichiste (Kekova) Antik Kenti

Asıl adı olan Dolichiste olarak duymasanız da Kekova Adası olarak mutlaka duymuşsunuzdur burayı. Kara yolu ile ulaşım olmayan kent, uzun zaman önce yaşanan şiddetli bir deprem sonucunda göçükler yaşanması sonucu batık şehir haline gelmiştir. Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildiği için dalış yasak olsa da tekne turlarında adanın kalıntılarını izleyebilirsiniz.

 Adres: Demre Köyü Kaş Yolu, Demre (Kale), Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Müthiş bir deniz müthiş bir doğa. Tekne ile geçerken geçmiş yüzyıllara gidiyorsun resmen. Dalış yapmayı yasaklamışlar kim bilir denizin altı ne mükemmeldir. Mutlaka gidilmeli.

14. Antiphellos Antik Kenti

Yukarıda yer alan görseli mutlaka sosyal medyada görmüşsünüzdür. Güzel bir manzaraya sahip oluşuyla öne çıkan tiyatrosu olan Antiphellos Antik Kenti, hem tarihi yapısı sağlam hem de muhteşem bir konumda yer alanlardan. Kaş merkeze çok yakın olan Antiphellos Antik Kenti'ne mutlaka vakit ayırın, pişman olmayacaksınız.

Adres: Andifli, 07580 Kaş/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Şimdiye kadar gezdiğim en güzel tarihi tiyatrolardan biri çünkü şehrin içinde olmasına rağmen yapısını korumuş ve zarar görmemiş. Tarih ve doğayı bir arada gezmek beni her zaman çok etkilemiştir. Bu yapıyı kaş amfi tiyatrosunda da görmek beni mutlu etti. En tepeye çıktığınızda deniz gözlerinizin hemen karşısında oluyor. Hem tarihi hem de denizi bir arada görebiliyorsunuz bu harika.

15. Syedra Antik Kenti

Eskiden Syedron adyla anılan antik kent, hem dağ hem kıyı kenti özelliği taşımaktadır. Syedra antik kenti anıtsal kapısı, sütunlu caddesi, hamamı, kilise, bazilika, tiyatro, anıtsal mezar, sarnıç gibi kalıntıları ile dikkat çekmektedir.

Adres: Yukarı, Syedra Kazıevi, Seki Mah, Merkez Sk. No:2, 07430 Alanya/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Çok gezen birisiyim. Birçok antik kent gezdim. Burası en iyilerimin arasında oldu. Fotografçı arkadaşlara akşam güneş batarken ya da doğarken muhteşem sahneler var. Sessiz ve sakin bir yer. Manzarasıyla antik tarihiyle büyüleyici bir mekan.

Antalya ile ilgili dahası için bu içeriklerimize de bakabilirsiniz.

Kaleiçi’nde Yapılacak Aktiviteler: Sokaklarında Tarihi Gezintiye Çıkacağınız Kaleiçi’ndeki Mekanlar
Antalya’da Tatil Yapmayı Planlayanların Mutlaka Görmesi Gereken 10 Yer
Antalya’da Gezilecek Yerler: Antalya'nın Müzelerinden Kanyonlarına Gezi Rehberi

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"