Antalya, Mersin, Adana, Hatay ve Daha Fazlası… Akdeniz Bölgesi’ne Ait Yöresel Ürünler

Akdeniz Bölgesi, yöresel ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Şimdi gelin Akdeniz Bölgesi'ne ait yöresel ürünleri inceleyelim...

Finike Portakalı

Finike portakalı, Antalya'nın coğrafi işaret alan meyvelerindendir. Bu portakal alüvyonlu topraklarda yetişir. Dünyaca ünlü lezzetiyle bilinir. Çekirdeksiz, sulu ve tatlıdır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Kendine has aroması ile dünyanın en lezzetli portakallarındandır. İçerdiği su oranı oldukça yüksektir.

Adana Karpuzu

Adana karpuzu, kumlu toprakta yetişir. Kendine özgü bir lezzeti vardır. Bu karpuz diğer karpuzlardan erken hasat edilir. Kokusu ve rengiyle ünlüdür. Kabuk rengi koyu yeşil, meyve eti kırmızıdır. Şeker oranı fazlasıyla yüksektir.

Anamur Muzu

Anamur muzu, çok iri ve gösterişlidir. Mersin'in Anamur ilçesinde yetişir. Az rastlanır bir aromaya ve kokuya sahiptir. Ülkemize bu muz türü 1860'lı yıllarda gelmiştir. Oldukça kaliteli muz çeşidi olarak bilinmektedir.

Samandağ Biberi

Samandağ biberi, sert ve etli bir yapıya sahiptir. Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Tadı çok acıdır. Bu biberin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Yüksek miktarda C vitamini içermektedir. Metabolizmayı hızlandırır. Cildin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Yağ yakma özelliği bulunmaktadır.

Kadirli Turpu

Kadirli turpu, vitamin yönünden oldukça zengindir. Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yetişir. Kırmızı, beyaz ve siyah renkleri vardır. Kadirli Türkiye'deki turp ihtiyacının %70'ini karşılamaktadır. Kadirli turpu, zengin minerallere sahip ve faydaları saymakla bitmiyor.

Kahramanmaraş Sumak Ekşisi Tozu

Kahramanmaraş sumak ekşisi tozu, salataların doğal tatlandırıcısıdır. Kahramanmaraş yöresinde yetişen sumak bitkisinin tohumları değirmenlerde çekilerek toz haline getirilir. Neredeyse tüm yemeklerde lezzet vermesi açısından kullanılmaktadır.

Isparta'nın Gülü

Isparta, gülü ile ünlü bir ilimizdir. Gülden lokum, çay, yağ ve reçel yapılmaktadır. Türkiye'de 24 gül türü florası vardır. Gül yağı yapılması için kullanılan tür ise Isparta gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill.'dir. Bu gül kuvvetli kokusuyla bilinir.

Karamanlı Cevizi

Karamanlı cevizi, tadı ve yapısı ile farklıdır. Burdur'un Karamanlı ilçesinde yetişir. Tadı çok lezzetlidir. Bu ceviz 2020 yılında tescil edilmiştir.

Osmaniye Yer Fıstığı

Osmaniye yer fıstığının lifleri kısmen sıyrılmış ve rengi kremden açık kahverengiye kadar değişmektedir. Bu fıstık durmadan çapa istemektedir. Hasadı genellikle yaz aylarında gerçekleşmektedir.

Alanya Avokadosu

Alanya avokadosu hafif pürüzlü yapıya sahiptir. Koyu yeşil rengi vardır. Cinsi ise Fuerte'dir. Meyve eti açık sarı rengindedir. Yağ ve protein oranı yüksektir. Vitamin ve mineraller açısından zengindir.

Eğirdir Elması

Eğirdir elması, kalitesi ve lezzetiyle tanınmaktadır. Türkiye'de her 4 elmadan 1 tanesi Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yetişmektedir. Bu elma çok suludur ve tüm dünyada ünlüdür.

Silifke Çileği

Silifke çileği, parlak kırmızı rengi ile bilinir. Meyve eti serttir. Mersin'in Silifke ilçesinde yetiştirilir. Yuvarlak ve konik şekillidir. Bu çilek 15'ten fazla ülkeye ihraç edilmektedir.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı