Annenize İsyan Ederken Bir Kez Daha Düşünün: Doğumdan Sonra Kadın Vücudunda Meydana Gelen Değişiklikler

Annelerinize isyan ediyorsunuz, karşı çıkıyorsunuz, cevap olarak da 'Ben seni dokuz ay karnımda taşıdım'la karşılaşıyorsunuz. Keşke sadece dokuz ay taşımayla bitseydi. Asıl macera siz dışarı adımınızı attığınız anda başlıyor... Depresyondan kasılmalara, meme acısından vajinal kuruluğa kadar pek çok sıkıntıyla mücadele edildiği gibi, ayrıca coşan hormonlar da cabası oluyor.

1. Depresyon

Doğum sonrasında oluşan ve bebeğin stresi ile annenin hormonlarına bağlı olarak gelişen postpartum depresyon kadınların neredeyse yüzde 10’unda görülür. Eski zamanlarda al basması denen bu stresli dönemde taze anneler kendilerini uyuşukluk hisseder, sanki duyguları kaybolmuştur, hayal kırıklığı, sinirlilik, açıklanamayan ağlama ve uykusuzluk gibi belirtiler ile hafif ve geçici bir depresyon yaşayabilirler.

2. Kasılmalar

Doğumun ardından normal boyutlarına dönmeye başlayan rahim nedeniyle yoğun bir ağrı oluşabilir. Ayrıca, emzirme sırasında da hafif ağrı ve kasılmalar oluşabilir.

3. Meme acısı ve meme ucu yaraları

Taze annelerin vücudundaki en büyük değişiklik hiç şüphesiz ki memelerinden süt gelmesi… Büyük ve şişmiş bir çift meme, aç mı yoksa öylesine mi ağladığı belli olmayan bir bebek ve etrafta sürekli konuşan insanlarla mücadele eden kadınlar memelerindeki hassasiyetten ötürü acı hissedebilirler.

4. Vajinal kuruluk

Hamilelik sırasında ve sonrasında meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle oluşan ve kendi kendine geçebilen vajinal kuruluk, hormonların dengeye oturmasıyla hafifler.

5. Vajinal kanama

Küçük pıhtılar şeklinde görülen ve halk arasında kan lohusası olarak adlandırılan bu kanamalar ağrılı geçebilir. Doğumdan hemen sonra başlar ve iki üç hafta sürer.

6. Vücut deformasyonu ve göbek bağlama

Şimdilerde sosyal medyada bunun tam tersiymiş gibi görünse de doğum sonrası özellikle karın bölgesinde deformasyon oluşur. Düz bir karın için aylarca uğraşmak gerekebilir ama neyse ki emzirme vücudun doğum sonrası kilo tutmasını engeller.

7. Saç dökülmesi

Aslında coşan hormonlar nedeniyle gürleşen saçlardan dolayı oluşsa da kadınların doğum sonrası yaşadıkları en büyük zorluklardan bitidir. Birkaç ay içinde sona erse de her yerden çıkan öbek öbek saç delirtebilir.

8. Kabızlık ve hemoroid

Gastrointestinal sistemin yavaşlamasıyla meydana gelen kabızlık ve buna bağlı hemoroid strese neden olabilir.

9. Gece terlemesi ve sıcak basması

Östrojen hormonunun seviyesindeki ani değişiklikle oluşan terleme ve sıcak basması sorunu birkaç hafta içinde geçecektir.

10. Tiroidit

Tiroid bezi iltihabı anlamına gelen ve doğumdan sonra sıkça görülen postpartum tiroidit kadınların yüzde 5 ila 10’unu etkiler. Titreme, çarpıntı, sinirlilik, uyuyamama, kilo alma, yorgunluk, soğuk algınlığı, depresyon, cilt kuruluğu ve vajinal kuruluk ortaya çıkabilir.

Taş olursunuz arkadaşlar, anneye öyle denmez!

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
14.07.2018

yalnız vücudumun aşırı kilo almamış olmama rağmen bu denli bozulacağını tahmin etmezdim ayrıca kabızlık ve hemoroid de beklenmedik bir durumdu amma lakin ki bunları tahmin ederek ben istedim bebişimi,bebem değil çok da şey yapmamak lazım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ