Anne Bebek İlişkisini Güçlendirecek 11 Etkili İletişim Yolu

Anne bebek arası ilk ilişki, bebeğin anne rahmine düşmesiyle birlikte başlar. Çünkü bebeğin gelişerek dünyaya gelmesini sağlayan annedir. İkili arasındaki bu güçlü bağ bebek doğduktan sonra iyice pekişir. Aradaki iletişim ne kadar güçlü olursa, bebeği emzirmek, sağlıklı büyütmek ve beslemek de o kadar kolaylaşır. Dolayısıyla doğuştan gelen bu iletişimi daha sağlıklı ve güçlü hale getirmek için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunur.

İşte sağlıklı iletişimin temellerini atarken dikkat edilmesi gerekenler!

1. Konuşmak

Anne-bebek arası iletişimin en etkili adımlarından biri, doğduğu andan itibaren onunla konuşmaktır. Ona adını söylemek, kendi duygularınızdan bahsetmek veya etrafta olanları anlatmak, bebeğin sesinizi tanımasını ve ileride bu sesi diğer insanların seslerinden daha kolay ayırt etmesini sağlar. Ayrıca her gün duyulan kelimeler dil gelişimine de yardımcıdır. Dolayısıyla bebeğiniz henüz konuşmasa bile onunla konuşarak bu süreci hızlandırabilirsiniz.

2. Doğru Konuşmak

Bebekle konuşma esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise konuşma şeklidir. Çünkü aslında bebekle bebek gibi konuşmak sanıldığı kadar faydalı bir davranış değildir. Aksine, bebeğin kelime ve dil öğrenimi üzerinde olumsuz etki yapar. Bu nedenle onunla konuşurken kelimeleri doğru telaffuz etmeniz gerekir. Bu esnada mimik kullanmak ve kelimeleri melodik şekilde söylemek onun dikkatini daha fazla çekmenize yardımcı olabilir.

3. Kitap Okumak

Bebeklere kitap okumak, onları rahatlatmak ve dil becerilerini geliştirmek adına harikadır. Özellikle bol renkli ve şekilli çocuk kitaplarından destek almak, stresli olduğu anlarda onu sakinleştirmenize yardımcı olabilir. Bu esnada sabırlı davranmak, kelimeleri düzgün okumak ve kitap üzerindeki şekilleri işaret etmek hayal gücünü erkenden geliştirmesine katkı sağlayabilir.

4. Oyun Oynamak

Anne bebek arası oyunlar, onunla eğlenceli şekilde bağ kurmaya katkı sağlar. Bebeğin yaşına uygun oyuncaklardan faydalanmak, hem motor becerilerini geliştirir hem de anneye duyduğu güveni artırır. Oyun sırasında onunla konuşmak, duygularını anlamaya çalışmak ve tepkilerini kontrol etmek ise duygusal zekasını geliştirerek aradaki bağı çok daha güçlü hale getirir.

5. Fiziksel Temas

Bebekler kendi duygularını tam olarak ifade edemeseler de ortamdaki sevgi ve mutluluk hislerini anlarlar. Bu nedenle ona sarılmak, masaj yapmak ve onu kucaklamak gibi tensel temaslar, anne bebek ilişkisini pekiştirmenin en önemli yöntemlerinden biridir. Özellikle ağladığında onu sarmak, gün içinde onu öpmek ve minik bebek masajları yapmak, hem stresini azaltır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.

6. Göz Teması

Anne bebek iletişiminde göz teması da en az ten teması kadar önemlidir. Onunla konuşurken doğrudan gözlerinin içine bakmak, duygularınızı anlaması ve dediklerinize dikkat etmesi adına harikadır. Çünkü bebekler, öncelikle ebeveynlerini izleyerek bir şeyler öğrenirler. Dolayısıyla yüzünüzdeki her değişim ve hareket, bebeğin sevildiğini anlaması için bir ipucu niteliğindedir. Ona sevgiyle bakmak ve gülümsemek birey kimliğini geliştirmesine de katkı sağlar.

7. Dinlemek

Bebekler konuşamasalar da çeşitli sesler ve el hareketleriyle duygularını ifade etmeye çalışırlar. Bu evre, onların ilerideki dil becerilerini etkilediğinden mutlaka dikkat edilmesi gereken bir aşamadır. Çünkü kendini ifade etmeye çalışırken size pek çok konu hakkında açıkça ipucu gönderebilir. Dolayısıyla onunla konuştuktan sonra çıkardığı sesleri dinlemek, cevap vermesini beklemek ve dediklerine karşılık vermek, ona kendini değerli hissettirmenin bambaşka bir yoludur.

8. Yumuşak Tepkiler Vermek

Bebekler kimi zaman aç olduklarında, altlarına yaptıklarında ve başka bir durumdan rahatsızlık duyduklarında sürekli ağlayabilirler. Ağlamaların ve çığlıkların kesintisiz olduğu bu süreçte ona şefkatle yaklaşmak çok ama çok önemlidir. Çünkü annelik kimi zaman içinde bulunulan zorlu anları da kapsar. Bu anlarda ona sevecen şekilde karşılık vermek ve mevcut sorunu ortadan kaldırmaya çalışmak, size daha fazla güvenmesine yardımcı olur.

9. Emzirmek

Anne ve bebek arasındaki en kutsal iletişim yöntemlerinden biri emzirmektir. Emzirmek, fiziksel olduğu kadar duygusal bir bağın kurulmasına da yardımcı olur. Annenin kokusu, yumuşaklığı ve sarma hissi, bebeğin pek çok açıdan daha sağlıklı gelişimine destek olur. Bu nedenle emzirmelerin tutarlı olması, bu esnada bebekle göz teması kurulması ve ona karşı sabırlı davranılması, arada kurulan bağı çok daha güçlü hale getiren eylemlerdir.

10. Şarkı Söylemek

Bebekler etraflarında olan bitenlere karşı meraklılardır. Bu nedenle ona günlük konuşmaların dışında şarkı söylemek, onu sakinleştirmenin en keyifli yollarından biridir. Bu sırada minik dans hareketleri yapmak ve mimiklerden faydalanmak, ona sevginizi göstermek için de harikadır.

11. Güven Ortamı Sağlamak

Son olarak, annelik hem zor hem kolay sayısız aşamayı içerek kutsal bir süreçtir. Bu süreçte bebeğinizle geçirdiğiniz kimi günler daha kolay olurken, kimileri daha zorlu olabilir. Ama her günün sonunda ona sevginizi göstermeniz, sorunlar karşısında şefkatli davranmanız ve her fırsatta onu öpüp koklamanız, arada kurduğunuz bağın da ölümsüz olmasını sağlar. Ve yıllar sonra sahip olduğunuz iletişimin samimiyetini bile etkileyebilir. 💜

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi