Onedio Logo

Anlat Derdini Marko Paşa'ya Deyimi Tam Olarak Nereden Geliyor?

Kapak Görseli

Hepimiz hayatımızda en az bir kere 'Git derdini Marko Paşa'ya anlat' sözünü duymuşuzdur. Genellikle birinin yakınmasına karşılık söylenen bu söz, aslında basit bir tepkinin ötesinde bir anlama sahip. Peki ama kim bu Marko Paşa? Gerçekten dert dinleyen biri miydi? Yoksa bu deyim, zaman içinde farklı bir anlam mı kazandı? Gelin bakalım!

Marko Paşa kimdi ve neden bu kadar ünlü oldu?

Marko Paşa kimdi ve neden bu kadar ünlü oldu? Görseli

Marko Apostolidis, Rum asıllı Osmanlı hekimlerinden biriydi ve Osmanlı tarihinde 'Paşa' unvanı alan ilk doktor olarak bilinir. Sultan Abdülaziz’in başhekimi olarak görev yapmış, ayrıca Osmanlı Kızılayı’nın kuruluşunda da yer almıştır. Ancak onu asıl ünlü yapan, mesleki başarısından çok inanılmaz sabırlı kişiliğiydi.

Hastalarını uzun uzun dinler, onların sadece fiziksel değil, ruhsal sıkıntılarıyla da ilgilenirdi.

Hastalarını uzun uzun dinler, onların sadece fiziksel değil, ruhsal sıkıntılarıyla da ilgilenirdi. Görseli

Hastalarına tıbbi yardımın yanında moral desteği de vererek halk arasında büyük bir saygı kazanmıştı. Marko Paşa, II. Abdülhamid döneminde Meclis-i Ayan üyeliğine getirildi ve halka açık bir görev üstlendi.

Peki, "Anlat derdini Marko Paşa'ya" deyimi nereden çıktı?

Görevi gereği halkın dilekçelerini ve şikayetlerini dinlemek zorundaydı. Ancak ona gelen her talebin çözüme ulaşması mümkün değildi. Zamanla, halkın çoğu şikayetlerine bir karşılık bulamadı ve 'Git derdini Marko Paşa'ya anlat' sözü yayılmaya başladı.

Bu deyim, "Yakınmanı dinleyecek kimse yok" anlamında kullanılmaya başlandı.

Bugün hala biri size 'Git derdini Marko Paşa'ya anlat' diyorsa, anlattığınız şeyin muhatap bulamayacağını ya da boşa konuştuğunuzu ima ediyordur. 

Ancak Marko Paşa’nın gerçekten iyi bir dinleyici olduğunu düşünürsek, belki de bugün böyle birine derdimizi anlatabilmeyi isterdik, kim bilir?

İlginizi çekebilir:

Son Zamanlarda Markalar Neden Pamuk Yerine Polyestere Yöneldi?
Madem Hücrelerimiz Sürekli Yenileniyor O Zaman Neden Yaşlanıyoruz?
Uyku Kalitenizi Maksimuma Çıkardığını İddia Eden Sleepmaxxing Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Popüler İçerikler

Burnunu Sıktı Yerde Kaldı! Mourinho'dan Okan Buruk'a Fiziksel Müdahale
Burnunu Sıktı Yerde Kaldı! Mourinho'dan Okan Buruk'a Fiziksel Müdahale
İmamoğlu Soruşturmasında 8 Kişiye Tutuklama Vermeyen Hakime Ceza: Görevden Alındı
İmamoğlu Soruşturmasında 8 Kişiye Tutuklama Vermeyen Hakime Ceza: Görevden Alındı
Cem Küçük'ten Aybüke Pusat'a: "CHP'nin Çağrısına Destek Veriyorsan TRT'de İşin Yok, Kovulursun, Hak Etti"
Cem Küçük'ten Aybüke Pusat'a: "CHP'nin Çağrısına Destek Veriyorsan TRT'de İşin Yok, Kovulursun, Hak Etti"
YORUMLAR
28.02.2025

Annemin Marko paşası,😂 haberi okuyunca o günlere gittim🥹valla o kadar Google elimizin altında merak edip bir bakmamıştım 😂

Hata: Bugün hala biri size 'Git derdini Marko Paşa'ya anlat' diyorsa, anlattığınız şeyin muhatap bulamayacağını ya da boşa konuştuğunuzu ima ediyordur. Doğrusu: Bugün hâlâ biri size "Git derdini Marko Paşa’ya anlat!" diyorsa, aslında size "anlattığın şeyin karşılığı yok" veya "boşa konuşuyorsun" demek istiyordur. (İmla kurallarına uygunluk (hâlâ), tırnak işaretleri düzeltilerek, anlam daha belirgin hale getirildi.)

03.03.2025

Bu arada kim bu mehmet öksüz?

Yazım ve Dil Bilgisi Hataları: Hata: Gelin bakalım! Doğrusu: Gelin birlikte bakalım. (Cümle tam olarak bitirilmemiş, daha akıcı hale getirildi.) Hata: Görevi gereği halkın dilekçelerini ve şikâyetlerini dinlemek zorundaydı. Doğrusu: Görevi gereği halkın dilekçelerini ve şikâyetlerini dinlemekle yükümlüydü. (“Zorundaydı” ifadesi yerine daha resmi ve anlamı daha iyi karşılayan “yükümlüydü” kullanılmalı.) Hata: Zamanla, halkın çoğu şikayetlerine bir karşılık bulamadı ve 'Git derdini Marko Paşa'ya anlat' sözü yayılmaya başladı. Doğrusu: Zamanla, halkın çoğu şikâyetine çözüm bulunamadığı için "Git derdini Marko Paşa’ya anlat!" sözü yaygınlaşmaya başladı. (Cümlenin dil bilgisi açısından ve anlatım bakımından daha doğru hali bu şekildedir. Ayrıca alıntılarda çift tırnak kullanılması daha doğrudur.)

03.03.2025

tebrik ederim çok faydalı bir bilgilendirme olmuş. Lütfen beni eğitin....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ