Anksiyete Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Kaygı, yaşanması gereken ve çoğu zaman sağlıklı bir histir. Öte yandan kişi, sürekli olarak aşırı düzeyde kaygı yaşadığında, durum tıbbi bir hastalığa dönüşebilir. Anksiyete bozuklukları bazen travmatik ve stresli bir olayın ardından bazen de ortada bir sebep yokken gelişir. Çocuklukta yaşanan travmatik olayların etkisi, genetik ve çevresel yaşanan travmalar, hastalıklar ve kullanılan ilaçlar anskiyete bozukluğunun nedenleri arasında yer alır. Hissedilen kaygının ortada bir sorun yokken kendini yoğun olarak hissettirmesi durumunda yani anksiyete bozukluğunun şiddetli olması halinde kişiler daha mutlu, huzurlu bir yaşam için tedaviye başvurmalıdır. Peki, anksiyete nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur? İşte sosyal yaşamı alt üst eden bu hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenler…

Anksiyete, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Kaygı bozukluğu olarak da bilinen bu durum, genellikle çocukluk döneminde yaşanan travmalardan sonra ortaya çıkabiliyor. Anksiyete bozukluğu kişide; aşırı terleme, ellerde titreme, nefes darlığı gibi belirtiler hissedilmesine neden olur. Sürekli kaygı bozukluğu yaşayan kişiler ruhsal yönden çöküntüye uğrar ve sorunun derecesi arttıkça hastalık seviyesine ulaşabilir. Şimdi anksiyete nedir? Merak edilen bu soruyu cevaplayacağız. Anksiyete belirtileri ve tedavisi nasıldır? İşte detaylar…

Anksiyete Nedir?

Anksiyete aşırı bir panik ve korku hissidir. Vücudun algıladığı tehdide fiziksel tepkisidir. Şiddetli korku, takıntılı düşünme ya da endişe gibi zihinsel tepkilere ek olarak hızlı nefes alma, ağız kuruluğu, kalp çarpıntısı gibi zorlayıcı durumlara neden olur. 

Kaygı herkesin yaşadığı bir durumdur. İnsana enerji ve uyanıklık vererek tehlikeden kaçınmaya yardımcı olur, ancak bazı kişilerde endişeli duygular sürekli devam eder. Olayları gerçektekine göre oldukça kötü görebilir kaygıları; uyuma, konsantre olma gibi basit işlevleri yerine getirmede aksaklıklara neden olur.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Genelde korkulu, gergin ve endişeli hissediyor ve kötü bir şey olacağı hissine kapılıyorsanız anksiyete bozukluğunuz olabilir. 

Anksiyete belirtileri şunlardır:

• Nefes darlığı ve ağız kuruluğu

• Şiddetli terleme

• Hızlı kalp atışı

• Ellerde titreme

• Hazımsızlık sorunları

• Kötü bir şey olacak hissi

• Konsantrasyon sorunları, odaklanamama

Uyku sorunları

• Kaygıyı tetikleyecek etkenlerden uzaklaşma isteği

Anksiyete Tedavisi

Anksiyete tedavisi nasıl bir anksiyete bozukluğunuz olduğuna ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı değişebilir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri örneğin; fiziksel egzersizler, nefes egzersizleri yapmak hafif kaygıları yönetmenize yardımcı olabilirken, şiddetli vakalar için antidepresanların kullanımı gerekebilir. Aynı zamanda psikolojik terapi almak, korkulan durumlarda hissedilen kaygıyı azaltmak için sizi güvenli ve yavaş bir şekilde bu durumlara sokmanıza engel olacak duyarsızlaştırma hissinin öne çıkmasına yardımcı olabilir. Kişiler bu tedavilerin bir veya ikisinden yaralanabilirler.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Sadece Anksiyete Sahibi İnsanların Anlayabileceği İçinden Çıkılmaz 15 Durum
Anksiyete Bozukluğundan Muzdarip Kişilerin Bilmeniz İçin Dünyaları Vereceği 19 Gerçek
Anksiyete Sorunları Yaşayan Kadının Yüreklice İçini Döktüğü Sosyal Medya Paylaşımı!

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı