Anksiyete ile Mücadele Ederken Kullanabileceğiniz 7 Farklı ve Etkili Yöntem

Anksiyete modern toplumda birçok kişiyi etkisi altına almış bir rahatsızlıktır. Yaşamın hızına yetişmeye çalışırken bozduğumuz ruh halimiz, artık tedavi edilmesi gereken bir hal alır ve bizler ancak o zaman çareler aramaya başlarız. 

Sık sık panik atakla karıştırılan, aslında birçok da benzer yanı olan anksiyete bozukluğu sorunlarının en sık kullanılan çözümlerini sizler için The Guardian'dan derledik. 

Şimdiden geçmiş olsun!

Anksiyete, sinirlilik, korku, endişe ve endişeye neden olan çeşitli bozukluklar için kullanılan genel bir terimdir. İnsanlar bu durumda iken düşünce kontrolünü kaybedebilir ve fiziksel semptomlar da yaşayabilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT),  kişinin korktuğu durumu canlı bir şekilde hayal ederek ya da bir terapistin desteğiyle yavaş yavaş karşı karşıya gelerek çözdüğü maruz bırakma terapilerinden, irrasyonel korkma tepkilerinin değiştiği öğrenme odaklı bilişsel terapilere kadar birçok farklı işlemi içerir. 

Bazı araştırmaların sadece kaygı bozukluğu yaşayan hastaların %54'ünde etkili olduğunu ortaya çıkarmasına rağmen, BDT'nin diğer psikoterapilerden daha etkili olduğu düşünülmektedir. BDT, daha genç hastalarda daha iyi etkiler gösterir ve diğer bazı çalışmalar, sanal gerçeklik kullanılarak bu terapinin etkinliğinin artırılabileceğini öne sürmektedir.

İlaç kullanımı

Teşhis sonrası tedavinin başlangıcında, doktorlar genellikle anksiyete için antidepresan reçeteleri yazarlar. Bazı çalışmalar bunların hastaların %60-75'inde semptomları azaltabildiğini göstermektedir. Beta blokerleri ve antikolinerjikler gibi diğer ilaçlar da el titremesi veya terleme gibi spesifik semptomları azaltmak için hastaya verilebilir. 

Antidepresanların bulantı, cinsel işlev bozukluğu ve hipertansiyon gibi yan etkileri de vardır. Bunun yerine sakinleştirici etkisi olan benzodiazepin kullanılabilir. Bu etken madde anksiyeteyi hızla rahatlatabilir ve kontrol edebilir ancak uzun vadede aşırı derecede bağımlılık yaratır.

Bitkisel çözümler

Kava, galphimia, Alman papatyası, bacopa, ginkgo, roseroot ve diğer bazı bitkisel ürünlerin, yatıştırıcı etkileri nedeniyle anksiyete belirtilerini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. 

Bunlardan en çok araştırılanı, birkaç plasebo kontrollü çalışmada etkili olduğu bulunan ve benzodiazepinlere benzer etkileri bulunan  kava'dır. Ancak, tüm bu ürünler hakkında yapılan araştırma çalışmaları oldukça kısıtlıdır. 

Karaciğer hasarı ile ilgili yapılan bazı raporlardan dolayı, kava ile ilgili kullanım güvenliği endişeleri de vardır. Bitkisel ilaçları anksiyete için kullanmayı düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Gıda takviyesi kapsüller, ek gıdalar

Bazı bilimsel çalışmalar, ek besin maddelerinin kaygı bozukluğunu azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

 Oldukça kapsamlı bir plasebo kontrollü çalışma yapılan magnezyumun, hafif-orta semptomları olan hastalarda anksiyeteyi azalttığını, 100 anksiyete hastasında yapılan bir başka çalışmanın ise a-casozepin peptidinin kaygı bozukluklarına yardımcı olabileceğini bulmuştur. 

Panik bozukluğu olan hastalarda inositolün atak sıklığını ve şiddetini azalttığı gözlemlenmiştir. Yine, bitkisel ürünlerle olduğu gibi, ilaçlarla birlikte yan etki yaratabilecekleri için almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Akıllı telefon uygulamaları

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, anksiyete yani kaygı bozukluğu ile başa çıkmaya çalışmak için bir dizi ücretsiz uygulama geliştirilmiştir. 

Örneğin Flowy - King's College Londra'daki Anksiyete Bozuklukları ve Travma Merkezi'nin desteğiyle tasarlanan - kullanıcının endişe ve paniği azaltmak, kullanıcıyı kontrollü nefes almaya alıştırmak için bir oyun şeklinde tasarlanmış bir uygulamadır. 2017 yılında yapılan bir çalışmada, öğrencilere psikolojik araştırmalara dayanarak kaygı bozuklukları ile başa çıkma yetenekleri öğreten IntelliCare uygulama paketinin, ankisyete belirtilerini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.

Alkol ve kafeinin azaltılması

Kafein bir psiko-uyarıcıdır ve hem GAD semptomlarını şiddetlendirebildiğini hem de panik atakları tetikleyebildiğini gösteren birçok araştırma uzun yıllardır tıp literatüründe yer alır. Aynı şekilde, kaygı hisseden birçok kişi sakinleştirici ve yatıştırıcı olarak alkolden yardım almaya çalışırken, alınan bu alkol vücutta sindirildikten sonra kişiyi ilk başa döndürür ve anksiyete hali kısır bir döngüye girebilir.

Öz bakım yaklaşımları

Yoga, masaj terapileri ve meditasyon ankisyete bozukluğunun kontrol altına alınmasında kişiye büyük destek sağlayan yaklaşımlardır. 30 dakilarık rahatlama tekniklerini kullanmak, günde 2 ile 3 kez kasları gevşeten egzersizler yapmak birçok anksiyete bozukluğu yaşayan bireye iyi gelmiştir.

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
24.05.2018

Antidepresan kullanmadan önce ben: ''annem: kardeşin gelmedi hala.''ben:kesin öldü,kesin başına bişey geldi,niye telefonunu açmıyor? uyuşmalar,çarpıntılar,felaket senaryoları..Antidepresandan sonra ben:'' kardeşin gelmedi hala.''ben:amannnnn napim gelmediyse,takılmıştır bi yere..sktir et.

Boşuna okumayın, anksiyeteyi yenmenin tek yolu korktuğun her neyse olmuş ya da olacak kabul edmek. Ve yenmeye çalışmak ve anksiyetenin seni hayattan geri koymasına izin vermemek. Başka yolu filan yok, olsa zaten benim anam sikilmezdi yıllar boyunca.

24.05.2018

Psikoterapide EMDR tedavisini tavsiye ederim. Hızlı ve etkili bir yöntem

TÜM YORUMLARI OKU (4)