Anket Firmalarının Seçim Karnesi: Önceki Sonuçları Kim Daha İyi Tahmin Etti?

Türkiye'de yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesi bir yanda kamuoyu yoklama şirketlerinin güvenilirliği tartışılırken diğer tarafta sonuca en yakın tahmini hangisinin tutturacağı merak konusu.

Peki hangi geçmiş seçimlerde hangi anket şirketi daha iyi tahminlerde bulundu?

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Muharrem İnce, öngörülerin üzerinde oy toplarken, CHP adayının alacağı oy oranına en yakın tahmini 1,54 puanlık farklı Gezici yaptı.

24 Haziran Milletvekili seçimleri

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile aynı gün yapılan milletvekilleri seçimlerinde, Gezici ve ORC ikişer partinin oy oranlarında en yakın tahmini yaparken, tüm şirketlerin en az hata payı HDP'nin halk desteği ölçümlerinde görüldü.

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nden oluşan Millet İttifakı ise yüzde 33,94 oranında oy toplamıştı. Parti bazındaysa AKP yüzde 42, 56, CHP yüzde 22,65, HDP 11,70, MHP yüzde 11,10, İYİ Parti yüzde 9,96 SP 1,34 oy almıştı. Son genel seçimlerde parti bazında yapılan kamuoyu yoklamalarında en yakın tahmin ORC'nin HDP için öngörüsü oldu.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri

Haziran 2015'te yapılan genel seçimlerde AKP yüzde 40,87, CHP 24,95, MHP 16,29 ve HDP yüzde 13,12 oranında oy aldı.

Optimar ve Piar şirketlerinin anket verisi yayınlamadığı 7 Haziran 2015 seçimlerinde KONDA ve SONAR'ın tahminleri ile resmi sonuçlara göre AKP'nin aldığı oy oranı arasında sadece 0,13'lük fark vardı.

30 Mart 2014 Yerel seçimleri

30 Mart 2014 yerel seçimlerinin resmi sonuçlarına göre, AKP ülke genelinde yüzde 42.9, CHP yüzde 26.3, MHP yüzde 17.8, HDP ile BDP'ise yüzde 6,3 oranında oy aldı.

Sonar 0,6 puanlık fark ile AKP'nin sonucunu en iyi tahmin eden şirket oldu. AKP'nin yüzde 36,3 oy alacağını öngören Metropol şirketiyse en kötü tahminde bulundu.

Popüler İçerikler

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Korkunç İstismar İddiası: 13 Yaşındaki Çocuğa 'Görüntülerin Elimizde' Diyerek Cinsel Saldırıda Bulundular!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
YORUMLAR
09.03.2019

Arkadaşlar muhalif olarak şunu söylemeliyim ki ufak tefek çalma çırpmalar dışında sonuçlar aşağı yukarı budur. Başarısızlıklar için bahane uydurmak zavallıların işidir. Türkiye çapında sandıklardan çıkan oyları karşılaştırdık(muhalefet olarak) adamlar buz gibi de kazandı. Anketleri de boş verin. AKP'ye bu sefer oy vermeyecem diyenlerin hepsi akılları sıra ültimatom veriyor. Gidip yine AKP'ye oy verecekler. Sadece AKP biraz daha çalışsın diye öyle konuşuyorlar. Muhalefetin durumunu düşününce adamların suçlayamıyorum.

09.03.2019

bende çaldıklarını düsünüyordum ama bukadar acık ara fark ile kazanmaları çalma çırpmayla olmuyo. yine aysu kayacı diyorum ve maalesef o çobanların oyları büyük çoğunluğu kapsıyor. artık kabul ediyorumki insanlar sinmiş cahil ve bilgisizce oy kullanıyo. demokrası demek özgürlük demek degil. bilinçli olarak oy verebilmek demek. okumak araştırmak demek. kimse bunu yapmıyo. çobanlara komur ver pirinç ver oy al. bu iş böle devam eder gider. ayrıca siyasi secimlerde hiçbir zaman anketler güvenilir sonuçlara ulaşamaz. buda bilimsel bir bilgidir. kenarda dursun

10.03.2019

Oy çalıyor diyenler; Bu oyların hepsini akpli piçlerin hepsi sayıyor değil ya. 4 kişi kontrolcü bulunur her yerde. akpli mhpli chpli hdpli olmak üzere. Hırsızlık yapıyor,oy çalıyor diyenler gerçekten şizofreni hastası. Eğer çalsaydı örnek: CHP'li kontrolcü bu durumu CHP başkanına haber ederdi. Nedense hiçbir chp piçi , akp piçlerinin çaldığını söylemiyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ