Ankara'da Garip Bir Sabotaj...

Şap hastalığı alanında yaptığı çalışmalarla dünyanın önde gelen enstitüleri arasında yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Şap Enstitüsü'nde 30 milyon aşının son anda saldırıdan kurtarıldığı ortaya çıktı.

Milliyet gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz şubat ayında meydana gelen olayda Ankara'nın Söğütözü mahallesinde Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Şap Enstitüsü'ne gece yarısı tel örgüleri keserek giren saldırganlar aşıların muhafaza edildiği bölümlerin elektrik ihtiyacını karşılayan güç merkezine yöneldi. Saldırganlar, burada ilk önce aşıların bozulmadan savunmasını sağlayan bölümlerinin il elektrik şebekesi ile irtibatını sağlayan kabloları kesti. Saldırganlar, sonra da yedek güç ünitesinin bulunduğu binaya girerek jeneratörlerin kablolarını kesti.

Kurallara uygun saklanmazsa kısa süre içinde kullanılamaz hale gelen ve değeri 'milyarlarca TL' olarak ifade edilen aşılara sabotaj fark edilince zamana karşı yarış başladı. Personel 1.5 saatte güç ünitelerini yeniden çalıştırdı. Kameralara yakalanmayan ve profesyonel oldukları düşünülen saldırganlar hakkında soruşturma sürüyor.

Olayın ardından kapsamlı ve çok gizli yürütülen bir soruşturma başlatan polis, saldırganlarların kimliğini tespit etmeye çalışıyor. Polis, bölgedeki MOBESE ve güvenlik kameralarının kayıtlarını incelemeye aldı. Ancak saldırganların kameralarca görüntülenmeyen bir alandan enstitüye sızması ve güç merkezinde kamera bulunmaması ise polisin işini zorlaştırıyor. Ayrıca saldırganlarların enstitü içinde bulunan güvenlik kameralarına da yakalanmadığı öğrenildi.

Yetkililer, 'Son derece profesyonelce gerçekleştirilen bir saldırı. Türk hayvancılığına ve hükümetin tarım politikasına darbe vurmayı amaçlıyor' açıklaması yaptı. Güvenlik birimleri ayrıca, olayın yabancı bir istihbarat örgütü tarafından da gerçekleştirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Türkiye'de şap hastalığıyla mücadelede kullanılan aşılar yalnızca Şap Enstitüsü tarafından üretiliyor. Enstitüde yıllık olarak ortalama 40 milyon doz aşı üretiliyor. Üretilen bu aşılar enstitüde oluşturulan özel ünitelerde muhafaza ediliyor. Bu aşılar il ve ilçe tarım müdürlüklerine gönderiliyor. Buralarda uzman veteriner hekimler tarafından vatandaşlara ait büyükbaş hayvanlarda ücretsiz olarak kullanılıyor.

Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanlarda görülen çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Çeşitlilik gösterdiği ve yüksek mutasyon oranına sahip olduğu için hastalıkla mücadelede aşı kullanımı oldukça güçtür. Direkt temas, en yaygın bulaşma şeklidir. Bu bulaşma şeklinde genellikle hayvan hareketleri ve hayvan pazarlarının önemli rolü olduğu düşünülmektedir. Şap hastalığı, virüsün hava yolu ile çok uzak mesafelere taşınması nedeniyle de yayılabilir. Bu yüzden hastalığın meydana geldiği bölgeler karantina altına alınarak tüm hayvanlar imha edilmektedir. Bilim adamları, normalde hayvan hastalığı olan Şap'ın insanlara da bulaşma ihtimalinin az olsa da bulunduğunu belirtiyor. Ağız, ayak ve el bölgelerindeki kızarıklıklarla ortaya çıkan şap hastalığı, insanlarda ölümcül olmamakla birlikte ateş, yorgunluk, kusma, boğaz yanması, eklem ağrısı, iştahsızlık ve ishale sebep olabiliyor.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Popüler İçerikler

Yenidoğan Çetesi Mağduru Annenin Kan Donduran Sözleri: “Bebeklerin Çığlıklarını Unutamıyorum”
Fethullah Gülen 83 Yaşında Öldü
Mauro Icardi ile Barışan Wanda Nara'dan Çok Konuşulacak Üstsüz Poz!