Ankara - Berlin Hattında Gerilimi Tırmandıran 5 Olay

Son zamanlarda Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerde bir gerilim söz konusuydu. Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier'in bugün gerçekleştirdiği ziyaret sonrası gerilimli hava biraz olsun dağılmış görünüyor. Çavuşoğlu ve mevkidaşı Steinmeier'in yaptığı görüşmelerin ardından 'fikir ayrılıklarına rağmen diyalog' mesajı verildi.

Peki iki ülke arasındaki iletişimi zedeleyen duruma nasıl gelindi, neler yaşandı?

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler son dönemde çalkantılı bir dönemden geçse de yaşanan gelişmeler iki ülkenin iletişim kanallarını açık tutmasını sağladı.

Bugün Ankara'da temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, iki ülke arasındaki gerilime rağmen diyaloğun muhafaza edilmesi gerektiği görüşünde.

Almanya Dışişleri Bakanı Ankara'da: 'Diyalog Muhafaza Edilmeli'

1. Merkel’in 8 ayda 5 kez Türkiye ziyareti

Siyasi ve ekonomi konularında ortak çıkarları korumak için ilk adımı Almanya Başbakanı Angela Merkel attı. Daha önce iki yıl boyunca Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunmayan Merkel son 8 ay içerisinde 5 kez Türkiye’yi ziyaret etti. Merkel ülkesinde yaşanan mülteci krizine çözüm bulmak için Türkiye ile pragmatik bir anlaşma zemini arayışı içerisine girdi.

Tusk: 'Türkiye, Sığınmacılar Konusunda Dünyaya Örnek Olacak Tek Ülkedir'

2. Ermeni soykırım tasarısı

İki ülke arasındaki ilişkileri zora sokan bir diğer olay da Alman Federal Meclis’te 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısının kabul edilmesiydi. Ermenistan’da sevinçle karşılanan karar Ankara’nın, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Karslıoğlu’nu Ankara’ya çağırmasıyla sonuçlandı.

Alman Meclisi 'Soykırım Tasarısını' Onayladı

3. Can Dündar Bellevue Sarayı’nda

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, hakkında yakalama kararı bulunan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı Bellevue Sarayı’na kabul ederek Ankara’nın tepkisini bir kez daha üzerine çekti.

Dündar TCK’nın 314/2’inci maddesine göre “teröre yardım ve yataklık”, “siyasi veya askeri casusluk amacıyla gizli kalması gereken belgeleri açıklamak” ile suçlanıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 144 gazeteci terör örgütleriyle bağlantılı olmaktan tutuklanırken, 186 yayın organı kapatıldı.

Berlin basın organlarına karşı alınan önlemlerin ifade özgürlüğünün kısıtlandığının altını çizdi:

Merkel “Hem benim için hem de federal hükümet için Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün daha da kısıtlanması son derece endişe verici” ifadelerini kullandı.

Ertesi gün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’yı 15 Temmuz darbe girişimi faillerinin iade taleplerine kulaklarını kapamakla suçladı:

Erdoğan, “Almanya teröre çanak tutan bir ülke” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Can Dündar ile Görüştü

4. Almanya’dan darbeye cılız tepki

Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimine tepkisi cılız kaldı.

Olaydan sadece bir ay sonra Ağustos ayında Almanya Başbakanı Merkel’in katıldığı bir televizyon kanalında “Bizim darbeyi kınamamızın doğru ve önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye yönetimi de bunu haklı olarak bekliyor. Düşünün, biz burada Alman Federal Meclisi’nin alanındayız ve bizim kendi ordumuz Meclis’i bombalasa ne yapardık?” ifadelerini kullandı.

5. Almanya, Erdoğan’ın mitinge telekonferansla bağlanmasını engelledi

Darbe girişiminden 15 gün sonra 31 Temmuz’da Köln’de düzenlenen “Darbeye karşı Demokrasi Mitinginde” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telekonferans yoluyla katılıp Almanya’daki Türk vatandaşlara seslenmesine izin verilmemişti.

Köln'deki Darbe Karşıtı Mitingde Erdoğan'a 'Video Konferans' Engeli

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
15.11.2016

Türkiye'de öyle bir bakış açısı var ki, sanki dünya Türkiye'nin etrafında dönüyor. Tüm ülkeler bizimle uğraşıyor ve bu ülkelerin hiçbir şekilde kriterleri, çizgisi, iç politikası yok. Aavrupa kozlarını iyi biliyor ve ona göre oynuyor. Sadece mülteci konusunda Türkiye'ye kakalamaya çalıştılar ama bizimkiler de kabul etti. Mülteci kozunu sanki hayvandan bahsediyormuş gibi bak 'salarım ha' moduna biz getirdik. O kadar gelen genç aslında TÜrkiye'nin endüstriyelleşesinde etkin rol oynayacak aynı zamanda ilerisi için de önemli bir kaynak olmasına rağmen, hepsini sokaklarda bıraktık. Şimdi tutmuş AB iki yüzlü şöyle böyle diyoruz. Önce kendimizi eleştirmemiz ve gerekeni yapmamız lazım ki, alnımız ak olsun diğerlerine de yanlışsınız diyebilelim. Zira Mülteci konusunda Almanya ve Türkiye yalnız bırakıldı. Terör konusunda da Türkiye kendi ifade edemiyor, lobi yapamıyor.

15.11.2016

kalender büyük isarail devleti için arap ülkeleri karıştırıldı bu yıllardır süre gelen bir plan o yüzdne ciden bizim etrafımızda dönüyor :D kuzeyde rusya hala sıcak deniz derdinde ab ise kendi kontroplünde bir Türkiye istiyor iran hala rakip ve düşman görüyor güneyde büyk israil hayali var :D

Pasif Kullanıcı
15.11.2016

Almanya'nın pkkya verdiği destek,ülkede miting yapmalarına verdiği izinler de var.

15.11.2016

bir kaç ay sonra özür diler barışırız çok şey yapmamak lazım :)

TÜM YORUMLARI OKU (12)