ANKARA ANTLAŞMASI NE ZAMAN VE KİMLER ARASINDA YAPILDI?
Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra Türkiye ve Rusya arasında Moskova Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma Türkiye'nin sadece Rusya ile değil Fransa hükümeti ile de ilişkilerini olumlu yönde etkiledi. Fransa, Türk hükümeti ile görüşmek için gayri resmi yollarla Ankara'ya bir bakan yolladı.
Bu bakan Ankara'ya geldikten sonra Mustafa Kemal ve arkadaşları ile yoğun görüşmeler yaptı. İki devlet arasındaki görüşmeler 2 hafta boyunca sürdü. Bu görüşmelerin amacı Türk ve Fransız cephelerinde yaşanan çatışmaları bitirmekti. Fransız bakan Bulyon ile Mustafa Kemal arasında en çok konuşulan konulardan bir ise Misak-i Milli sınırlarıydı. Bakan bu sınırları ne kadar ihlal etmeye çalışsa da Mustafa Kemal hiç taviz vermemiş hatta gerekirse savaşa bile girebilecekleri söylemiştir. Yoğun görüşmeler sonucunda her iki tarafta şartlara uyarak 20 Ekim 1921 yılında Ankara Antlaşması'nı imzaladı.
Bu antlaşma yeni Türkiye Devleti için oldukça önemlidir. Çünkü Ankara Antlaşması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ilk tanıyan itilaf devleti, Fransa olmuştur. Ayrıca 1923 yılında imzalanacak olan Lozan Antlaşması'nın güney sınırları da Ankara Antlaşması'na göre belirlenmiştir. Hem barış hem de sınırları belirleyen bir antlaşma olmuştur. Ankara Antlaşmanın bazı şartları ise şunlardır:
Her iki taraf bu antlaşmayı imzaladıktan itibaren aralarındaki savaş bitecektir. Ordular, memurlar bu antlaşmadan derhal haberdar edilecektir.
Her iki taraftan da esir alınan ve tutuklanıp hüküm giyen kişiler derhal serbest bırakılacaktır. Kendilerini alıkoyan devlet tarafından yol masrafları karşılanacak ve en yakın yere bırakılacaktır.
İskenderun Bölgesi (Hatay) için Fransa özel bir yönetim kuracaktır. Orada yaşayan Türk halkına tüm haklar tanınacak ve Türkçe resmi dil olacaktır.
Suriye'de bulunan Süleyman Şah türbesi, Türklerin mülkiyeti olarak sayılacak ve TBMM kontrolünde olacaktır.