Animasyon Sevenlerin Kesinlikle Listelerine Eklemesi Gereken 25 Harika Film

Animasyon deyince aklınıza sadece çocuk filmleri, komediler gelmesin. Daha çok onlar tercih edilse de, bu şekilde gerilim ve belgesel filmler bile yapılıyor. Tek tek özenle, her temada seçmeye çalıştığımız bu filmleri mutlaka izleyin!

25. A Secret Life of Pets (2016)

www.awn.com

IMDb Puanı: 6.5

Evcil Hayvanlar Gizli Yaşamı olarak çevrilen filmi düşük puanını umursamadan koyduk. Çünkü hem sahipleri evden ayrıldıktan sonra evin içinde ne yaptıklarını, hem de başlarını belaya soktuklarında nasıl bir hale geldiklerini izlemek o kadar komik ve eğlenceli ki bayılacaksınız. Biz 3-4 kere izlemişizdir, müthiş film!

24. Corpse Bride (2005)

IMDb Puanı: 7.4

Ölü Gelin'in yönetmeni Tim Burton. Bu da zaten animasyonda bile nasıl bir fark yaratabileceğini dair fikir veriyor. 1800'lü yılların sonunda nişanlanan bir çiftin, damadın bir ölü gelinin yüzüğünü parmağına takmasıyla hayatı karmakarışık hale geliyor. Damat bir anda kendini ölü bir gelinle evli, nişanlısından ise uzak buluyor. Tim Burton'ın hem kasvetli ama hem sıradışı dünyasında hoş geldiniz.

23. Ice Age (2002-2016)

IMDb Puanı: 7.5

Buz Devri'ni izlemeyen var mı bilmiyoruz ama kiminin çocukluğuna kiminin ise çocuk ruhuna denk gelen bu seriyi mutlaka izleyin. Hatta gururla söyleyebilir ki Türkçe dublajla izleyin, dünyadaki en başarılı örneklerinden biri olabilir. Buzul Çağ dünyaya hüküm sürmeye başladığında bir grup hayvan dünyada kalabilmek için mücadele veriyor. Uzun tüylü, kendi halinde bir mamut; karizmatik ve dişli bir kaplan ve muzır bir rakun, bu kaos esnasında bir araya geliyorlar. Her filmde yeni bir maceranın peşine düşüyorlar.

22. Avatar (2009)

IMDb Puanı: 7.8

James Cameron bu filmi yaptığında dünyayı kasıp kavurmuştu ama puanını görüyorsunuz... Şimdi biz bu listeye 6-7 puanlı filmleri nasıl koymayalım sevgili okur? Bilimkurgu, 3D gözlükler ve kafayı işiyle bozmuş bir yönetmen diyebiliriz film için. Konusu da şöyle; yarı felçli Jake,  askeri bir şirketin hazırladığı Avatar programıyla, Na’vi halkının yaşadığı Pandora gezegenine gönderilir. Ancak araştırma sandığı iş, aslında o gezegendeki canlıların varlığına büyük tehdittir. Kendi insanlığından, Na'vi halkını korumaya çalışır.

21. Loving Vincent (2017)

IMDb Puanı: 7.8

Van Gogh'un 17 yaşındayken tablosunu yapmış olduğu Armand Roulin üzerinden ilerliyoruz. Van Gogh'un öldüğü haberi, eskiden yaşadığı Arles kasabasına ulaşıyor. Taziye mektubunu Van Gogh'un ağabeyi Theo'ya götüren adam Paris'e vardığında, Theo'nun da kardeşinin ardından vefat ettiğini öğrenir ve mektubu verebileceği bir akraba aramaya başlar. Bu yolculukta ünlü ressamın son günlerini ve ölümünün esrarını da aydınlatmaya başlayacaktır...

20. The Wind Rises (2013)

IMDb Puanı: 7.8

'Editör, Buz Devri'ni babam da biliyor, bize orjinal filmler ver' yazacakları uyaralım, alın size orjinal bir animasyon. Rüzgar Yükseliyor, uçaklara aşık ama görme yetisinde de sorunlar olan, bir gün uzman bir uçak tasarımcısı olmanın hayallerini kuran Jiro'nun hikayesini anlatıyor. Jiro, 1930'ların sonundan önemli bir kurumun uçak departmanına girmeyi başarıyor ve II. Dünya Savaşı onun için bambaşka bir hayat getiriyor.

19. Waking Life (2001)

IMDb Puanı: 7.8

Görüntü ne kadar gerçek değil mi? Çünkü dijital kamerayla çekilip daha sonra animasyonlaştırıldı. Üstelik animasyon deyince aklına sadece sevimli köpekler gelenlere inat; derin felsefe yapıyor. Genç bir adam, rüyaların gerçek dünyadan ayrıldığı yeri aramaktadır. Düş, uyanmak, gerçeklik gibi konular üzerine farklı düşünen insanlarla konuşur. Farklı yaşam deneyimleri, dünya görüşleri, rüyalara değişik bakış açıları sunacaktır. Bu ise gündelik yaşamdaki pek çok felsefi konu üzerine düşünmeye itiyor.

18. The Triplets of Belleville (2003)

IMDb Puanı: 7.8

Belleville’de Randevu öyle her listede bulamayacağınız bir film. Hatta bulup izlemeniz de biraz zor olabilir. Çizgileri de tam eski animasyon kafasında, Fransızlar'ın kendine hayran olmaktan vazgeçememesinin bir ürünü. Konusu da şöyle; Champion, babaannesi tarafından büyütülmüş bisiklet düşkünü bir çocuk. Tour de France'a götüren babaannesi, çocuğun bir anda kaçırılmasıyla şoka girer. Köpeğiyle beraber torununu aramaya çıktığında kendini Belleville megapolünde bulur. Torunu bulma işi giderek karmaşıklaşır.

17. Ratatouille (2007)

IMDb Puanı: 8.0

İsmini Fransız ünlü yemeği Ratatuy'dan alıyor. Tek hayali aşçılık olan becerikli bir fare ve karşısında fareden ölümüne tiksinen bir insanlık. Peki o insanlık, Paris'in en iyi restaurantında yemeklerini aslında bir farenin yaptığını bilse...

16. Zootopia (2016)

IMDb Puanı: 8.0

Hayvanlar Şehri'nde polis bir tavşan ve dolandırıcı bir tilkinin bir vakada iş birliği yapmasını izliyoruz. Oy oy oy bayılıyoruz hayvanların hayvan olmaktan çok öteye gittiği animasyon filmlere be!

15. The Incredibles (2004)

www.awn.com

IMDb Puanı: 8.0

İkincisi de çekilen İnanılmaz Aile'nin konusu şöyle; Bir zamanlar müthiş bir süper kahraman olan Bob, her şeyden elini eteğini çekip ailesiyle sakin bir hayat sürüyor. Fakat aldığı özel görevle beraber sadece kendi değil, ailesi de onunla beraber çalışmaya başlıyor. Hem onlar, hem de dünya büyük bir tehlike altında...

14. The Nightmare Before Christmas (1993)

IMDb Puanı: 8.0

Yine bir Tim Burton filmi. Çizgilerine bakarak bile tanıyabilirsiniz. Halloween Kentinin Balkabağı Kralı olmaktan usanan Jack Skellington heyecen verici bir şeylerin arayışına çıkar. Bu arayışta Christmas (Noel) Kentini bulur ve tüm dünya üzerinde noel gecesi çocuklara oyuncak dağıtma görevini Noel Baba'dan devralmaya karar verir. Zaten böylesine garip bir konu kimin aklına gelir ki?

13. Waltz with Bashir (2008)

IMDb Puanı: 8.0

Evet bildiğiniz Beşir. Filmin Türkçe çevirisi Beşir'le Vals. Bir gece yönetmen Ari Folman barda arkadaşıyla oturmuş sohbet etmektedir. Arkadaşı, Ari’ye durmadan gördüğü bir kabustan bahseder. Kabusunda 26 tane vahşi köpekten kaçıyordur. Bu kabusun, iki adamın da Lübnan Savaşı’nda yaşadıklarıyla ilgisi olduğu kanısına varırlar. Ari, hayatının o dönemiyle ilgili pek bir şey hatırlamadığını fark edip şaşırır. Bu ilginç durum karşısında, dünyanın dört bir yanından dostlarını ve asker arkadaşlarını bulup savaşta yaşananlar hakkında konuşmaya karar verir. O dönemle ve kendisi ile ilgili gerçeği ortaya çıkarması gerekmektedir. Ari bu gizemi deştikçe, hafızası gerçeküstü resimlerle uyanmaya başlar.Bu arada Ari Folman filmin hem senaristi hem de yönetmeni.

12. How to Train Your Dragon (2010)

IMDb Puanı: 8.1

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin filmini bir kez izlediğinizde bağımlısı olacağınızın sözünü veriyoruz. Cressida Cowell'ın romanından uyarlanan filmde, ejderhaların mesken tuttuğu Berk Adası'nın genç bir çocuğunun hikayesini izliyoruz. Her genç erkek gibi düşman belledikleri ejderhalardan bir tanesini öldürmekle görevlendiriliyor. Beceremediği için gizlice ormana bırakan Hiccup, beklenmedik bir şekilde ejderha ile sevgi bağı kuruyor.

11. Mary and Max (2009)

IMDb Puanı: 8.1

Sorumsuz bir aileye sahip 8 yaşındaki Mary, kendisine bir mektup arkadaşı bulur. Avustralyalı bir savaş gazisi olan Max, son derece huysuz ve aynı zamanda dış dünyaya açılamayan ruhsal sorunları olan bir adamdır.. Üstelik 44 yaşında olan bu adam ile 8 yaşındaki bir kızın arasında yavaş yavaş gelişen sevgi bağı, birbirlerini kollama, dostluğu her izlediğimizde biz ağlıyoruz. Siz de ağlayın:(

10. Persepolis ( 2007)

IMDb Puanı: 8.1

Molla Devrimi'nden sonra yaşananlar nasıl hiç bıktırmadan, bu kadar izlemesi rahat bir şekilde anlatılabilir ki? Filmde küçük bir İranlı kızın, devrimden sonra gördüğü yaşadığı tüm acı gerçekleri beynimize tek tek kazıyarak ve dersler alarak izliyoruz. Devrimden sonra sevinçten sokaklara dökülen ve demokrasinin geri geleceğini düşünen İranlılar'ın, Şah dönemine şükreder hale geldiği o dönüşümünü görüyoruz.

9. Up (2009)

IMDb Puanı: 8.2

Yukarı Bak, bir gün sevdiği insanı kaybedeceğini düşündüğünde bizim gibi kalbi sıkışanlar varsa, hiç izlenmemesi gereken bir film. Ama izlenmemesinin de acil yasaklanması gerek, öyle güzel :( Hayatını tek bir kadınla ve muazzam bir sevgiyle geçirmiş yaşlı adam, maalesef eşini kaybediyor. Tek başına kalan ve bundan müthiş öfke duyan adam, karısının çocuksu hayalini gerçekleştirmek istiyor. Bu sırada da tüm sevecenliği ile yaşlı adamı kızdıran küçük bir çocuk, o istemese de yanında oluyor. Şey gibi; Ayşecik ve gıcık teyzesi:)

8. Inside Out (2015)

IMDb Puanı: 8.2

Ters Yüz listenin en komik filmlerinden biri. Beyninizin içindeki neşe, öfke, korku gibi duygu mekanizmalarının adeta bir toplantı odasında tartışarak devreye girdiğini düşünün. Sizi yönlendiriyor, birbirleriyle çatışıyorlar. Filme bu kadar çok puan kazandıran şey ise senaristin o duygulara ve günlük hayata dair müthiş öngörüsü.

7. Toy Story (1995-2019)

IMDb Puanı: 8.3

Oyuncak Hikayesi'nin toplam 4 filmi var. Hala izlemediyseniz taaaa 95 yılına giderek başlayın. Animasyon filmlerin kaderini değiştiren, takdir toplamalarını sağlayan filmlerden biridir. Konusu çok basit işlenişi ise harika. Küçük Andy'nin oyuncakları, o ortamda yokken canlanıyorlar. Yeni bir oyuncak ise aralarında bir ego savaşını başlatıyor.

6. Coco (2017)

IMDb Puanı: 8.4

En iyi animasyon ile Oscar aldı desek yeterli olur mu? Yine de anlatalım. 12 yaşındaki Miguel'in en büyük kahramanı efsanevi Meksikalı gitarist Ernesto de la Cruz'dur ama Cruz hayatını kaybetmiştir ve Miguel'in onunla tanışma imkanı yoktur. Her gün onun şarkılarını dinleyen Miguel günün birinde ünlü müzisyenin gitarını bulur. Ancak gitarı çalması onu bir anda Ölüler Diyarı'na götürüverir. Çıkış yolunu arayan Miguel, düzenbaz Hector'la karşılaşır ve birlikte Miguel'in aile tarihinin ardındaki gerçek hikayeyi keşfetmek için olağanüstü bir yolculuğa çıkarlar.

5. Your Name. (2016)

IMDb Puanı: 8.4

Senin Adın, farkı yerlerde yaşamalarına rağmen birbirlerine bağlı bir hale gelen iki yabancının hikayesini anlatıyor. Hayatından pek memnun olmayan Mitsuha, etrafı dağlarla çevrili bir bölgede yaşar. Vali olarak çalışan babası seçim kampanyaları ile uğraşmaktadır. Evde kendisi, kardeşi ve büyükannesi dışında kimse yoktur. Kırsal kesimdeki yaşamından fazlasıyla sıkılan Mitsuha, Tokyo'da yaşamanın hayalini kurar. Mitsuha ile aynı yaşlarda olan Taki ise, Tokyo'da yaşayan bir gençtir. Taki'nin günleri çalışarak ve arkadaşları ile vakit geçirerek geçer. Ancak bir gün, rüyasında kendini dağların sardığı bir kentte yaşayan bir kız olarak görecektir. Mitsuha ise tam tersi, kendini Tokyo'da yaşayan bir erkek olarak. Birbirine yabancı bu iki genç, garip bir şekilde kendilerini, birbirlerine bağlanırken bulacaktır.

4. The Lion King (1994)

IMDb Puanı: 8.5

Aslan Kral efsanesinde Simba, baş kahramanımız. Doğanın kralı bir aslanın, Vahşi Afrika'da doğmuş bir bebek aslanı. Ama zamanla ormanın kanunlarıyla büyüyor, gelişiyor, öğreniyor ve bir veliaht olarak artık ormanın kanunu kendisi oluyor. Bu film, bir dönemin çocukları ve gençleri için efsanedir. Filmi ağlamadan bitirmek ise imkansız. Bu sene yeniden yapıldı ama siz onu değil bunu izleyin, bizi dinlediğinize pişman olmazsınız.

3. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

IMDb Puanı: 8.5

Size Örümcek Adam'ın hikayesini baştan anlatacak değiliz, her şey radyoaktif bir örümceğin kahramanımızı ısırmasıyla başlıyor. Ama bu sefer işler farklı, Miles başına bu geldikten sonra gerçek bir süper kahraman olabilmek için Peter Parker, Spider-Gwen, Spider-Man Noir, Spider-Ham’dan yardım alıyor. Süper kahraman olmanın sorumluluklarını öğrenen Miles, artık maskesini takıp kötülüğe karşı savaşmak için harekete geçiyor.

2. WALL-E (2008)

IMDb Puanı: 8.6

Vol.i, Pixar'ın en iyi filmi diyebiliriz. Günümüzden çok uzak bir gelecekte, insanoğlu aşırı kirlenme sebebiyle Dünya’yı terk edip başka bir gezegende yaşamaya başladığında başlıyor filmimiz de. Çöplerle çevrili dünyayı temizleme görevi sevimli bir robota, Vol.i’ye veriliyor. Yalnız Vol.i, Eve geldiğinde bir derece mutlu oluyor. Ama asıl hikaye, insanoğlunun tüketim çılgınlığını getirmesi ve en sonunda kendi kendini dünyadan kovması. Süper!

1. Spirited Away (2001)

IMDb Puanı: 8.6

Ve finalde üzerin saatlerce konuşulacak, Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin kariyeri boyunca başardığı en iyi yaptığı her şeyi bir potada erittiği bir film var: Ruhların Kaçışı. Film, küçük Chihiro ve ailesinin yeni bir kasabaya taşınmalarıyla başlıyor. Yolculuk esnasında yolda gördükleri bir tünelin içerisinden geçtiklerinde karşılaştıkları fantastik dünyanın içerisinde büyüleniyorlar. Ancak bu kasabada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır, bu büyü kısa bir zaman sonra bozuluyor. Ailesini kaybeden küçük Chihiro, babasını kurtarmak için korku dolu bir maceraya atılıyor.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi’ne Çeyrek Finalde Veda Etti: Olympiakos Yarı Finale Yükseldi
Cem Yılmaz, Ahu Yağtu'yla Çözemediği Nafaka Krizini Fırsata Çevirip "Benimki Madafaka" Esprisini Lügata Ekledi
Gündeme Bomba Gibi Düştü: “Dilan Polat ve Engin Polat’a Vergi Kaçırma Suçundan Tahliye Kararı Verildi”
YORUMLAR
12.08.2019

Arabalar,shrek,monster ıc.,arı filmi,6 süper kahraman,cesur,frozen,madagaskar, Bolt,neseli ayaklar,kung fu panda,kayıp balık nemo,oyunbozan ralph,otel transilvanya,efsane beşli,köfte yağmuru,orman çetesi,canavar ev,marslılar annem ve ben...

12.08.2019

Bu da benim listem (listede olanları yazmadım)

12.08.2019

Yürüyen şato, listenin yarısını yer

Pasif Kullanıcı
12.08.2019

Aga Avatar ne alaka? Çok fazla özel efekt var diye onu da mı animasyon kategorisine aldınız? :)

Pasif Kullanıcı
12.08.2019

Ha şimdi çaktım olayı. Son hava bükücü Avatar yerine diğerini koymuş editör. Buradan da listenin araklama olduğu anlaşılıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (37)