Andromeda Galaksisinin Diğer Küçük Gök Adaları Yutarak Genişlediği Ortaya Çıktı

Sydney Üniversitesi'nden bir astrofizikçi tarafından yönetilen uluslararası bir bilim ekibi, Andromeda galaksisinin aralıklı ziyafetlerle büyüyen bir 'yamyam' olduğuna dair kanıtlar keşfetti. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Araştırmanın baş yazarı Prof. Geraint Lewis, "Birkaç yıl önce, Andromeda'nın hemen dışında bulunan nesnelerde, galaksinin iki ayrı çağda büyük miktarlarda 'yemek yediğine' sinyaller olduğunu keşfettik" diyerek konuyla ilgili durumu dile getirmişti.

Lewis, 'Bu yeni sonucun yaptığı şey, evrenimizin nasıl bir araya geldiğinin daha net bir resmini sunmaktır: Bu bize büyük galaksilerin bazen küçük galaksilerle düzensiz şekilde beslenmesinin mümkün olduğunu gösteriyor' şeklinde sözlerini ekledi. Araştırma bulguları, galaksinin dışında ortaya çıkan ve Andromeda'da küresel kümeler olarak bilinen bir yıldız yapısının keşfine dayanıyor. Profesör Lewis bu yapıya Galce'den kara akı için türetilen Dulais Yapısı adını verdi.

Dulais Yapısı, "yakın" geçmişteki devasa bir beslenme olayının kalıntılarını; Andromeda'nın yörüngesinde başka hiçbir şeye benzemeyen yıldız kümeleri tarafından aydınlatılan karanlık bir akıntıyı temsil ediyor.

Bu yapı galaksilerin daha küçük sistemleri “yiyerek” büyüdüklerine dair kanıt sağlıyor ve bulgular, daha sakin bir galaktik büyüme resmiyle çelişiyor. Lewis, 'Bu bir sonraki soruya yol açıyor: gerçekte ne tüketildi? Yutulan şey tek bir yapı gibi görünmediği için, yavaş yavaş parçalanan şeylerin bir koleksiyonu olduğunu düşünüyoruz. Son yıllarda galaksilerin daha küçük sistemleri yiyerek büyüdüğünü daha çok fark ediyoruz. Bu adeta galaktik yamyamlık” diyor.

Andromeda, iki büyük tüketim etkinliğinin imzasını taşıyor.

Yaklaşık zaman ölçekleri, en eski beslenmenin 8 ila 10 milyar yıl önceye yakınken, “en yakın” ziyafetin son 5 milyar yıl içinde gerçekleştiğini gösteriyor. Evrenin kendisi 13,8 milyar yaşındadır, yani bu iki ayrı olay, evrendeki madde birbirine daha yakın ve daha yoğunken gerçekleşmiş olabilir.

“Evrenin Büyük Patlama'da doğduğunda bomboş olduğunu ve bugün galaksilerle dolu olduğunu biliyoruz. Bu galaksiler bütün olarak mı doğdular yoksa daha sonra mı büyüdüler?” sorusunu soruyor Profesör Lewis.

Profesör Lewis gibi astrofizikçiler, kendi Samanyolumuzun nasıl evrimleştiğini daha iyi anlamak için Andromeda üzerinde çalışıyorlar. Dünya'mızın bulunduğu konum, galaksimizi görmeyi zorlaştırıyor çünkü galaksinin içinde bulunuyoruz; bu da gözlemleri engelliyor. Ancak Andromeda'ya olan uzaklık, bilim insanlarına bir “kuş bakışı” görüntü avantajı sağlıyor.

Samanyolu'nun nasıl beslendiği belirsizliğini koruyor, ancak Andromeda'da net bir görüntü var: galaksi büyük ziyafetler ile genişlemiş.

Samanyolu benzer büyüklükte bir sarmal galaksi olduğundan araştırma, gök adamızın muazzam boyutuna ulaşmak için neler yaptığının bir resmini çiziyor olabilir. Profesör Lewis, 'Bilmek istediğimiz şey, Samanyolu'nun da mı aynı şeyi yapıp yapmadığı. Her iki sonucun da galaksilerin nasıl oluştuğuna dair büyük resim için ilginç sonuçları var. Bir düzeyde, bize bu olayların ne zaman gerçekleştiğini söyleyen daha doğru bir 'saat' yaratmak istiyoruz çünkü bu, galaksilerin nasıl evrimleştiğine dair modellerimize dahil etmemiz gereken bir şey” şeklinde sözlerini bitiriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Venüs'ün Neden Güneş Sisteminde Bulunan En Sıcak Gezegen Olduğunu Biliyor muydunuz?
Samanyolu Galaksisi'nin Kaçınma Bölgesi'nde Bazı Yeni Gök Adalar Keşfedildi
İçinde Yaşadığımız Uçsuz Bucaksız Evrenin Yaşını Nasıl Öğrendiğimizi Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
22.11.2022

Büyü patlamadan öncesini ve uzay boşluğunun ilerisi bad trip konusudur. 😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ