Android 5.0 Lollipop İle Gelen 3 Yeni Özellik

Google, 15 Kasım 2014 tarihinde Android 5.0 Lollipop isimli yeni sürüm işletim sistemini tüm yanlarıyla sergilemeye başladı ve yeni Nexus 6 telefon ve Nexus 9 tablet modelleri bu işletim sistemini kullanan ilk modeller olarak dün kullanmaya başladı. Sonrasındaki haftalarda da diğer cihazların da bir güncellemeye ulaşması bekleniyor. Android için kapsamlı bir güncelleme uzun zamandır gelmemişti. Lollipop isimli bu güncelleme 4.4 KitKat ile büyük benzerlikler gösterse de derinlemesine inceleme yapıldığında ilginç farklılıklar ortaya çıkıyor. Haberin devamında Android 5.0 Lollipop ile gelen ve göze çarpan 3 yeni özelliği inceliyoruz. Keşfettikçe güncellenecek...

1. Günün Zamanına Göre Rengi Değişen Saat Arkaplanı

Android'in her yeni sürümünde uzunca bir çok yenilik ve kolaylık karşımıza çıkıyor. Bu sefer getirilen yeni özellik ise saat uygulamasını açınca arka plan renginin günün hangi zaman diliminde olduğunuza göre değişiyor olması. Bu renk değişimleri mavinin tonları üzerinden yapılmış. Hani sınava kadar çalışırsın da sabah olduğunu fark edip dışarı bakınca 'sıçtın mavisini' görürsün ya işte Google bunu Android 5.0 Lollipop sürümünde yapmış.

Sabahın erken saatlerinde ve gece saatlerinde morun tonları, gün içerisinde mavi tonlarına dönüşüyor arka plan. Saatin geç olmasına göre daha koyu, erken olmasına göre daha açık tonları ile renklendirilmiş. Aşağıdaki resimlerden günün farklı saatlerine ait zaman dilimlerine göre değişen arka planları görebilirsiniz.

2. Açık Olan Chrome Sekmeleri Artık Son Uygulamalar Menüsünde

Google'ın Chrome sekmelerini uygulama değiştiriciye -son görevler sekmesi de denebilir- (hani şu ev tuşuna uzun basınca açılmış uygulamaları gösteren şey) getirmek istediğini biliyorduk. Chrome kendi başına geliyordu ama sekmeler ayrı ayrı gelmiyordu. İşte Android 5.0 Lollipop ile artık sekmeler de gelecek ve bu tercihe bağlı olacak. Chrome üzerinde 10 tane sekme açıkken uygulama değiştiriciyi açtığınızda bir sürü sekme görmek istemeyenler için kişiye bağlı olması bence güzel bir özellik.

Android 5.0 üzerinde Chrome Beta'yı açtığımızda karşımıza 'tüm sekmeleri burada bulabilirsiniz' şeklinde yazı içeren bir ekran çıkıyor. 

Eğer Chrome'u bu şekilde kullanmak istemiyorsanız sorun değil. Ayarlar menüsünde yer alan 'Merge tabs and apps' seçeneği ile bu ayarı kapatabilirsiniz.

3. Hızlı Ayarlar Menüsünde Batarya Yüzdesi ve Fener Kısayolu

Play Store'da yer alan popüler eklentilerden ikisi Android 5.0 ile hızlı ayarlar menüsü içerisinde kendiliğinden geliyor. Eğer düzenli olarak Custom ROM veya Google Play Store'dan widget uygulamaları indirip kullanıyorsanız 'kalan batarya yüzdesi' ve 'fener(flashlight)' özelliklerine kolayca ulaşabiliyorsanız demektir. İşte artık böyle ek şeylere gerek duymadan kolayca ve direkt olarak Android 5.0'ın hızlı ayarlar menüsünden bu özelliklere erişebilirsiniz

Eğer daha önce Android 5.0 Lollipop'u denemediyseniz veya görmediyseniz üstteki görüntü (hani şu biraz ağır dolan gif) size yabancı gelebilir. Ancak tamamıyla 5.0'a ait olan bu görüntüler yeni materyal tasarıma sahip Android'den. Yani artık kullanacağımız 'Hızlı Ayarlar' ve 'Bildirimler' menüsü bu şekilde olacak. Üstteki gifte de görüldüğü gibi hızlı ayarlar menüsüne geçilince batarya ikonunun yanında bir yüzde ve sol altta flaslight kısayolu beliriyor..

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
14.11.2014

Bu androide de şeker dükkanı gibi amk ypok jelly bean yok kit kat şimdi de bu bir sürü özürlü bu ne aq

14.11.2014

Android ilk günkü sürümünden beri böyle yani gelenek gibi bir şey. Şöyle: https://www.facebook.com/androidliyim/photos/a.364410026985075.85406.323299584429453/688045367954871

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ