Android 13 Güncellemesi Akıllı Telefonlara Yepyeni Bir Boyut Kazandıracak Özelliklerle Geliyor

Google’ın popüler işletim sistemi Android 13 için geri sayım başladı sayılır. Önümüzdeki aylarda tanıtılacak yeni sürümde Android kullanıcılarını yeni bir arayüz karşılayacak. Android 12 hem performans hem de kullanıcı deneyimleri açısından oldukça büyük bir güncellemeydi. Ancak Android 13’te bizi çok daha farklı bir akıllı telefon deneyimi bekliyor. Android 13 sürümünün ilk beta versiyonu Google I/O etkinliğiyle tanıtılarak ilk baharda kullanıma sunulacak. Android 13 hakkında şimdiden neler biliyoruz gelin birlikte bakalım.

Android 13 isimlendirmesi nasıl olacak?

Google ilk Android sürümlerinden geçtiğimiz yıla kadar sürekli tatlı isimlerini kullanıyordu. Ancak son Android sürümleri direkt olarak Android 11 ve Android 12 olarak sayısal değerlerle isimlendirildi. 

Yani Android 5.0 Lollipop ve Android 8.0 Oreo gibi isimlendirmeler daha akılda kalıcı ve eğlenceli çağrışımlarla doluydu. Son yayınlanan Android 12 güncellemesi hiçbir yerde ismi geçmese de Snow Cone adını taşıyordu. Söylentiler Android 13’ün oldukça popüler İtalyan tatlısı Tiramisu olarak isimlendirilebileceği yönünde.

Android 13 ne zaman tanıtılacak ve dağıtılacak?

Android güncellemeleri için netleştirilmiş bir takvim söz konusu değil. Ancak daha önceki yıllarda bu işin nasıl yapıldığı incelendiğinde yukarıdaki takvime göre güncellemelerin yayınlanması muhtemel. 

Android 13 ilk beta sürümünün önümüzdeki ay Pixel cihazlar için kullanıma sunulması bekleniyor. Google’dan bu konuyla ilgili yakında bir basın açıklaması yayınlanacaktır.

Hangi akıllı telefonlar Android 13 güncellemesi alabilecek?

Android 13 son birkaç yıl içinde piyasaya sunulan ve bu yıl tanıtılacak neredeyse tüm telefonlar için kullanılabilecek. Android 13’ün Google Pixel 3 ve daha üst modellerle uyumlu olması bekleniyor. Ancak ekosistemdeki diğer üreticiler için oldukça fazla değişiklik söz konusu olabiliyor. 

Kesin olarak söylenebilecek tek şey ilk Android 13 beta sürümü yalnızca Google Pixel cihazlar için kullanılır olacak. Android 10 beta sürümü birçok üretici tarafından desteklenirken Google bu stratejiyi son yıllarda kendi markasına kaydırdı.

Android 13 ile hangi özellikler gelecek?

Android 13 güncellemesiyle gelmesi beklenen yeni özellikler şimdiden netleşmeye başladı. Tabi ki sızıntılardan meydana gelen bu özellik listesi gerçek güncellemeyle farklılaşabilir.

Yeni renk temaları

Android 12, duvar kağıdında kullanılan ana renklere dayalı olarak Android arayüzü için benzersiz renk seçenekleri sunan temalar tanıtmıştı. Google’ın bunu Android 13 ile geliştirmesini ve birkaç yeni dinamik tema stili sunması bekleniyor.

Bildirim izinleri

Android 12’de gizlilik odaklı en önemli yeniliklerden biri, uygulamaların kamera ve mikrofona erişimi tamamen kapatmasını sağlayan izin sistemiydi.

Şimdi aynı işlevselliğin bildirimleri de kapsaması bekleniyor. Android 13’e eklenecek bir özellik olan “POST_NOTIFICATIONS” sayesinde uygulamaların bunu yapmadan önce bildirimleri görüntülemek için izin istemesi gerekecek. 

Bu cihazınızda yüklü olan uygulamaların artık rahatsız edici hale gelen binlerce bildirimini hafifletmeye yardımcı olacak bir özelliğe benziyor.

Çoklu dil seçeneği

Farklı uygulamalar için neden farklı diller ayarlayamadığınızı hiç merak ettiniz mi? Google’ın Android 13 güncellemesiyle bu durumu çözebileceği belirtiliyor. Uygulamalar için farklı dil seçeneklerini kullanırken telefonun arayüzü farklı bir dilde olabilir. 

Bu özellik, çok dilli Android kullanıcıları veya sadece yeni bir dil öğrenmeye çalışanlar için oldukça kullanışlı olacaktır.

Phantom Process Killer

Android 12 ile tanıtılan bir özellik olan Phantom Process Killer, Android 13 ile hızlı bir ayar geçişine sahip olacak. Bu özellik işletim sisteminde çalışan tüm uygulamaları takip ederek arka planda toplam 32’ye kadar alt işlemin çalışmasına izin verir. Böylece bir uygulama ön planda olmadığı zaman yapabileceği şeyler sınırlanır. Bu sayede de telefonunuzun performansı artış gösterir.

Kilit ekranı özelleştirmeleri

Android kilit ekranı özelleştirmelerinde üçüncü parti uygulamalarının büyük katkısı olsa da Android 13 ile kilit ekranları biraz genişletileceğe benziyor.

Android kaynak ekonomisi

Son olarak, 'Android Kaynak Ekonomisi' anlamına gelen ve temelde enerji kullanımına odaklanan ve yoğun güç tüketen uygulamaları azaltmayı amaçlayan donanım kaynakları için kredi benzeri bir sistem olan TARE var. TARE, cihazın pil düzeyine bağlı 'kredileri' işleyecek ve uygulama, belirli bir görevi veya işlemi gerçekleştirmek için her bir krediyi takas edebilecektir. Bu sınırlamalar ve tüm kredi benzeri sistem, JobScheduler ve AlarmManager tarafından denetlenecektir.

Android 12 Tabanlı One UI 4 Güncellemesi Alacak Samsung Modelleri ve Tarihleri Açıklandı

İlginizi çekebilir:

Telefon Hataları Nasıl Çözülür? Android Kullanıcılarının Bilmediği Gizli Güvenlik Kodları
Android Cihazlarınızı Şenlendirecek, Toplam Değerleri 158 TL Olan 8 Oyun Kısa Süreliğine Ücretsiz!

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
27.01.2022

Ee? ''Yepyeni boyut kazandıracak özellik'' hangisiymiş?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ