Anayasanın İlk Dört Maddesi Nedir, Neleri Kapsıyor? Anayasanın İlk Dört Maddesi Değiştirilebilir mi?

2023 Genel Seçimleri tüm Türkiye'nin önde gelen gündem konularından biri oldu. Seçim heyecanının devam ettiği bu günlerde gündeme 'Anayasanın ilk 4 maddesi' konusu damga vurdu. Genel Seçimlere AK Parti çatısı altında giren HÜDA-PAR'ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hakkında yaptığı açıklama tepki çekti. Birçok kesimden tepki çeken bu açıklamaların ardından vatandaşlar arama motorlarına yöneldi. Peki anayasanın ilk dört maddesi nedir? Anayasanın ilk dört maddesi değiştirilebilir mi?

İşte anayasanın ilk dört maddesi…

9 Kasım 1982 tarihinden bu yana geçerli olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası bir diğer adıyla 1982 Anayasası o dönemden beri yürürlükte.

Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Haklar ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları, Mali ve Ekonomik Hükümler, Çeşitli Hükümler, Geçici Hükümler ve Son Hükümler olmak üzere toplam yedi bölümden oluşan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ülkemiz adına oldukça önemlidir.

Anayasanın İlk Dört Maddesi Nedir?

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Anayasanın İlk Üç Maddesi Neden Değiştirilemez?

1982 Anayasası'nda belirtildiği gibi; T.C. Anayasası'nın ilk 3 maddesi devletin şeklini, Cumhuriyetin niteliklerini, Devletin bütünlüğünü, resmî dilini, bayrağını, millî marşını ve başkentini içermektedir. Yasada geçen 4. madde ise sıralanan ilk üç maddenin değiştirilemeyeceğini ifade eder.

4. maddede yer alan 'değiştirilemez' ifadesinin ardında 've' bağlacıyla 'değiştirilmesi teklif edilemez' hükmü getirilmiştir. Bu maddelerin değiştirilmesi için teklif zaten zorunlu bir unsurdur.

Anayasanın 175. maddesi anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için en az 184 milletvekilinin imzasını aramaktadır. Dolayısıyla 4. maddede geçen 'değiştirilmesi teklif edilemez' hükmü sadece yasağı vurgulamak, kuvvetlendirmek içindir

HÜDA-PAR Genel Başkanı ve Cumhur İttifakı'nın ortağı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun T.C. Anayasası hakkındaki açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz

Zekeriya Yapıcıoğlu'ndan 'İlk 4 Madde' Eleştirisi: 'Yeni Anayasada Değiştirilemez Madde Olmamalıdır'

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
17.05.2023

Anayasanın ilk 4 maddesine karşı çıkanların idam edilmesi gerekirken meclise soktu bu tayyip seviciler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ