Anayasa Teklifinde 1. Tur Tamam: Peki Şimdi Ne Olacak?

Anayasa teklifi ile ilgili mesaisine devam eden TBMM'de teklifin son maddeleri olan 17. ve 18. madde de kabul edildi ve böylelikle ilk tur tamamlanmış oldu. İkinci tur görüşmeleri ise 18 Ocak Çarşamba günü başlayacak. İkinci tur, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi için nihâi belirleyici oylama olduğu için önem taşıyor.

14 Ocak Cumartesi günü toplanan Meclis'te, sabah saat 06:00'ya kadar 5 madde kabul edilmişti.

Anayasa Teklifinde 12, 13, 14, 15 ve 16. Madde Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında saat 16:00'da 17 ve 18. maddeler için toplandı.

17. madde 342 'evet' oyu ile kabul edildi. Bu madde için 135 ret oyu verildi.

18. madde ise 344 'evet' oyu ile kabul edildi. Bu madde için 131 ret oyu verildi.

TBMM İçtüzüğü gereği 2 gün ara verildi.

'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' ile ilgili 1. turun tamamlanmasının ardından, TBMM İçtüzüğü'nün 93. maddesinde düzenlenen, 'İkinci görüşmeye, birinci görüşmenin bitiminden 48 saat geçmeden başlanamaz' hükmü gereği iki gün ara verildi. 

Çarşamba günü ikinci tura başlanacak.

İkinci tur, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi için nihâi belirleyici oylama olduğu için önem taşıyor.

Çünkü birinci turda, maddelerin oylamalarında 330'un altında dahi oy çıksa, madde ikinci turda 330 ve üzerinde oy almışsa kabul edilmiş sayılacak. 

Anayasa Mahkemesi, 'Anayasa değişikliklerini teklif ve ikinci turdaki oylama çoğunluğu ile iki defa görüşme kuralına uyulup uyulmadığı yönünden' denetim yapıyor.

İkinci turda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak, konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek.

Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.

AKP, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halk oylamasının ise en erken 26 Mart Pazar günü, en geç de 16 Nisan Pazar günü yapılmasını planlıyor.

18 maddeden oluşan anayasa teklifi ile ilgili 9 Ocak Pazartesi gününden bu yana süren görüşmeler oldukça hararetli geçmiş ve ilginç kareler ortaya çıkmıştı...

Daha önce Meclis'in ortasında düşen bir milletvekilinin ardından, vekillerin düşmesini engellemek için o kısım kapatıldı.

Hafta boyu yaşanan gelişmeleri sizlerle paylaştık:

'Açık Oy' Krizi Damgasını Vurdu: Anayasa Teklifi Görüşmelerinde İlk Oylamadan Notlar
Anayasa Değişikliği Teklifinin İlk İki Maddesi Kabul Edildi, İşte Detaylar...
Burası Milletin Meclisi: Anayasa Görüşmelerinde Kaos ve Şiddet
Milletvekilleri Yeni Anayasa Görüşmeleri Sırasında Birbirini mi Isırıyor?
'Isırma' Tartışmaları Sürdü: Anayasa Değişikliği Teklifinde 3 Madde Daha Kabul Edildi, İşte Detaylar...
Hayvanseverlerden Meclis'e Tepki: 'Köpek, Bir Hakaret Sıfatı Değildir'
Anayasa Görüşmeleri Hız Kesmeden Sürüyor: 3 Madde Daha Kabul Edildi

Onedio

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
YORUMLAR
15.01.2017

Aslinda isin en hazin tarafi ne biliyormusunuz? "Milliyetci" milletvekilleri, tayyibin arka bahcelisinin emrinde, laik demokratik Türkiye Cumhuriyetinin tabutuna son civileri cakmaya güle-oynaya giderken, "hain" denilen hdp'lilerin onlara "Vatan hainleri" diye bagirmasiydi..

Pasif Kullanıcı
15.01.2017

Bu güzel ve tarih dolu ülkeyi cidden rezil edecekler. Orta Doğu'dan farklı bir medeniyettik artık değiliz. Gün gelecek haklı çıktığımızı bunlar anlamasa bile tarih anlatacak ama iş işten geçmiş olacak. Daha 8-9 yaşımdayken fark ettiğim gerçekleri milyonlarca sığır henüz idrak edemiyor veya milyonlarca hain bu gerçekleri görmezden gelince özgür ve mutlu olacağına inanıyor. Cidden tuhaf. Dünya ne kadar ilerliyorsa biz de bir o kadar geriledik. Ben de bu ülkeden gitmek istiyorum ama mümkünse beyin göçü olarak değil bize diğer Türk Cumhuriyetleri falan yardım etse de öz yurdumuzda parya olmak yerine atalarımızın topraklarında yaşasak. Millilik ve yerlilik bilinci olan kişilerle yaşasak en azından.

16.01.2017

Milleti temsil etmeyen tamamen vekilliği esnaflık gibi yaptığı harcamanın karşılığı gören beni temsil etmeyen bu insanlar İnşallah ilerde bizi bir savaşın içine atıp çekilmezler nasıl olsa gazla çalışan bir toplumuz vatan millet şehitlik diye gönderirler savaşa acımadan

TÜM YORUMLARI OKU (32)