Anayasa Mahkemesi, Keyfi Erişim Engeli Kararlarına 'Dur' Dedi

Anayasa Mahkemesi, Sulh ceza hakimliklerince verilen erişim engeli karalarına karşı yapılan 9 ayrı başvuruda ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Yeniden yargılama yapılmasını kararlaştıran Yüksek Mahkeme, pilot kararı erişim engeli usulünün yeniden düzenlenmesi için Meclis’e de gönderdi. AYM yeni düzenleme yapılması için benzer başvuruların görüşmesini 1 yıl süre ile erteledi.

Fotoğraf: Murad Sezer / Reuters

Türkiye’de sulh ceza hakimliklerince kimi haber, site ya da sosyal medya platformlarına erişim engeli getiriliyor. 

Basın ve ifade özgürlüğü tartışmalarını beraberinde getiren bu kararların önemli bir kısmı bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi, bu başvurulardan 9’u üzerinden önemli bir pilot karara imza attı. 

HaberTürk'ten Fevzi Çakır'ın aktardığına göre Anayasa Mahkemesi, sulh ceza hakimlerince pek çok habere ilişkin verilen erişim engeli kararlarının ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. İhlallerin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararların birer örneği ilgili sulh ceza hakimliklerine gönderildi. Ayrıca başvuruculara 8 biner TL tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.

"Yasada değişiklik yapılmalı"

Yüksek Mahkeme bununla da yetinmedi. Mahkeme önünde benzer pek çok başvurunun bulunduğuna dikkat çekti. Bu dosyaların hepsinde ihlal kararı verilerek, erişim engellerinin kaldırılmasının sağlanabileceği ancak bu durumun yeni ihlallerin önüne geçmeyeceğini belirtti. Yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için erişim engeli kararlarının dayanağı olan yasada değişiklik yapılması gerektiği vurgulandı. Bu nedenle kararın bir örneğinin Meclis ve Adalet Bakanlığı’na da gönderilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda Meclis’te gereken düzenlemenin yapılması için benzer başvuruların görüşmesi 1 yıl süreyle ertelendi.

Yeni düzenleme için öneriler

Kararda, yapılacak yeni düzenlemenin çerçevesi de çizildi. Buna göre; erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı. Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli. Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı. Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı. Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı. Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.

Söz konusu pilot karar uyarınca 1 yıl içinde yeni yasal düzenleme yapılmazsa; Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen ve bu sürede yapılacak olan tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı verecek. AYM önünde 500 dolayında hali hazırda “erişim engeli” konulu bireysel başvuru dosyası olduğu kaydediliyor.

Pilot karar nedir?

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurunun yapısal bir sorundan kaynaklandığını ve bu sorunun başka başvurulara da yol açacağını öngörmesi durumunda pilot karar usulüne başvuruyor. Yüksek Mahkeme bir ya da birkaç dosya belirleyerek, benzer başvurulara ilişkin tek bir karar veriyor. Bu kararda; yapısal sorunun ne şekilde çözüleceğine dair ilkelere yer alıyor. İdari mercilerin bu ilkeler çerçevesinde sorunu çözmesi isteniyor. Sorunun verilen sürede çözülmemesi durumunda Yüksek Mahkeme, tüm dosyaları topluca görüşerek, ihlal kararı veriyor.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
YORUMLAR
31.10.2021

İnternete en fazla sansür uygulayan ülkelerden biri haline geldi Türkiye.Siyasal İslamcılar bu alanda dünyada ilk 10'a sokmayı başardı bizi.Ligimizdeki diğer ülkeler de Kuzey Kore,Myanmar,İran,Suudi Arabistan gibi ülkeler !

31.10.2021

Her türlü sansürden bıktım. Konuyla ilişkili olarak: ""ahlaki sebeplerle"" bariz internet sitelerine sansür getirip ahlaki bozulmada, tecavüzde, istismarda rekor kıran bir ülkede yaşıyoruz. Bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum: insanlar cinsel açlık çeksin, dürtülerini giderecek içerikten mahrum kalıp birbirlerine zarar vermeye başlasınlar, bunun yarattığı panikten faydalanıp onları kendimize daha çok bağlayalım diyorlar. Gerçekten demokrasiyle yönetilen bir devlet, cinselliğin insanın en doğal ihtiyaçlarından olduğunu tamamen görmezden gelip yetişkin içeriği yasaklayamaz, böyle bir hakkı olamaz. VPN gibi geçici çözümlerle aşılabilecek bir sorun da değil bu, yetişkin içeriğin yasak olmadığı ülkelerdeki cinsel suç oranıyla bizimkinin farkı ortada.

31.10.2021

Uzun zaten anayasa mahkemesini tanımıyorum diyor bu haberi sallar mi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ