Anayasa Mahkemesi “Eşitliğe Aykırı" Dedi ve İptal Etti: Kadınlar Eşlerinin Soyadını Almak Zorunda Değil

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” düzenlemesini, “eşitliğe aykırı' değerlendirmesi ve oyçokluğu ile iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, İstanbul 8. Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine, Türk Medeni Kanunu’nun “kadının evlenmeden önceki soyadını, evlendikten sonra kullanmasını” düzenleyen hükmünü iptal etti.

İstanbul 8. Aile Mahkemesi, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir” düzenlemesinin iptaline karar verilmesini, şu gerekçelerle istedi:

“Erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı…”

Anayasa Mahkemesi, düzenlemeyi iptal etti. Yüksek Mahkeme, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Erkek, evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır…

… Ortak soyadının aile bağlarını korumanın zorunlu olduğunun, bu manada eşlerin ortak soyadı taşımamaları halinde aile bağlarının hiçbir şekilde korunamayacağının söylenmesi de zordur… Evlenmeden önceki soyadının, evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır.”

Yüksek mahkeme, iptal kararının; Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
27.04.2023

Eşitlik adına güzel bir adım olmuş ama şu kütük meselesi daha can sıkıcı… ona da bi düzenleme gelse iyi olur.

28.04.2023

Bu hakkı bir kazanım olarak gören tüm kadınları kutluyorum. Fakat mahkemenin eşitlik,özgürlük maddelerine dayandırsa da, esas olarak imam nikahlı kadınların farklı soyadları sebebiyle toplum içerisinde rahatsızlık yaşamaması adına bu kararı verdiğini düşünüyorum. Çünkü ülkemiz...🤷

Soyadını almaz ama nafakayı alır, dul maaşı alır, baba maaşı alır.

28.04.2023

Merak etme soyadını almak istemeyen çoğu kadın nafaka da istemez. Baba maaşına gelince zaten o yanlış bir uygulama baba erkeğe bakıyor mu da kadına baksın. Dul maaşında ise yapılan uygulama yanlış eski isimleri ile konuşmak gerekirse kadın emekli sandığından emekli ise bağkur ya da SKK'li kocasının maaşını alabiliyor. Ama kadının çalışmaması ortak kararsa elbetteki dul maaşı da almalı, nafaka da. Ama bu verilen nafakada kriterler olmalı evli kalma süresi, evliliğin dinamikleri gibi. Ha adam çalışma hayatını kadın nedeniyle sekteye uğratmışsa çalışmamışsa o da nafaka alabilir olmalı. Çocuklar zaten ortak sorumluluk o konuya girmiyorum anne babanın ortak işi.

27.04.2023

Kutuk degısmesı cokk sacma bence de

TÜM YORUMLARI OKU (55)