Anayasa Teklifinde 12, 13, 14, 15 ve 16. Madde Kabul Edildi

Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliği görüşmelerinde dün yaklaşık 16 saatlik mesaiyle 5 maddeyi daha kabul etti. Cumhurbaşkanı'nın OHAL yetkisini düzenleyen 12. madde, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemelerin kurulamayacağını öngören 13. madde ile HSYK'nın yapısında değişiklik öngören 14. maddenin ardından gece geç saatlerde 15 ve 16. maddeler de kabul edildi. 

Meclisin dünkü oturumunda en çok tartışılan konu AKP Milletvekili İsmail Aydın'ın 'değiştirilmesinin teklif dahi edilemediği' anayasanın ilk 4 maddesine ilişkin 'Anayasada değiştirilemez madde olmasını kabul etmek mümkün değil' sözleri oldu. Aydın'ın bu sözleri CHP ve MHP'nin tepkisini çekti. Başbakan Yıldırım ise bu konudaki tartışmalara son noktayı koydu: 'İlk 4 maddenin değiştirilmesini teklif etmedik. Edenlerle de işimiz olmaz. Bunlar devletin temelleridir. Olmazsa olmazlarıdır. Bu maddelerin teminatı millettir.' 

Meclis Genel Kurulu sabah saat 6 civarında 16:00' da yeniden toplanıp son iki maddeyi oylamak üzere oturuma ara verdi.

Meclis'te yaşanan gelişmeleri derledik...

AKP'li İsmail Aydın, anayasanın değiştirilmesinin dahi teklif edilemeyeceği ilk 4 maddesinin değişebileceğini ifade etti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın, 'Ben de 1980 Anayasasının ilk 4 maddesinin mutlaka anayasamızda olmasının taraftarıyım. Ancak bir hukukçu olarak Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir” dedi.

CHP ve MHP'li milletvekilleri AKP'li Aydın'ın açıklamalarına tepki gösterdi.

İsmail Aydın

AKP ve MHP, Aydın'ın açıklamalarının ardından ilk kez karşı karşıya geldi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İlk 4 madde konusundaki hassasiyeti AKP Grup Başkanvekillerinin yanına giderek ifade eden MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, AKP'den konuyla ilgili yapılan açıklamalardan tatmin olmazken, bizzat Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklama yapmasını istedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Tartışma yaratan sözlerine açıklık getirmek için tekrar kürsüye çıkan Aydın'a CHP ve MHP milletvekillerinin tepkisi sürerken, AKP'li İsmail Aydın sözlerinin tepki çekmesinin ardından daha sonra partisinin üst düzey yöneticileriyle görüştü.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Anayasanın ilk 4 maddesi şöyle diyor...

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, 'Laikliği inancımın güvencesi sayıyorum' diyerek böyle bir değişikliği düşünmediklerini söyledi.

Başbakan Yıldırım ise, "İlk 4 maddenin değiştirilmesini teklif etmedik. Edenlerle de işimiz olmaz" dedi ve ekledi: "Bunlar devletin temelleridir. Olmazsa olmazlarıdır. Bu maddelerin teminatı millettir."

Binali Yıldırım, 'ucuz polemiklerden herkesin uzak durması gerektiğini' de belirtti.

Anayasa teklifi görüşmelerinin 6. gününde, Cumhurbaşkanı'na 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan etme hakkı tanıyan 12.madde oylandı.

Bu madde 344 oyla kabul edildi. 

133 vekil ise ret oyu verdi.

13 Ocak Cuma günü teklifin 9, 10 ve 11. maddeleri kabul edilmişti.

Anayasa Görüşmeleri Hız Kesmeden Sürüyor: 3 Madde Daha Kabul Edildi

Peki 12. madde ne diyor?

Teklifin disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemelerin kurulamayacağını öngören 13. maddesi de kabul edildi.

Bu maddeye göre, 'Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamaz. Ancak savaş halinde, asker kişilerin görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilir.

13. madde 343 oyla kabul edildi. 

133 vekil ise ret oyu verdi.

13. maddenin ardından HSYK'nın yapısında değişiklik öngören 14. madde de kabul edildi.

14. maddenin oylama sonucu: 

341 kabul, 133 ret.

Cumhurbaşkanına bütçe yetkisi veren 15. madde 341 oyla kabul edildi

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

CHP'den 'düşünerek' oy kullanma eylemi

Meclis Genel Kurulunda hızla ilerleyen Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ak Parti’nin “oldu bitti” şeklinde bütün maddeleri geçirmeyi planladığını bunun ahlaki açıdan uygun olmadığını söyledi. Altay, maddeler üzerindeki oylamalarda düşünerek oy kullanacaklarını açıkladı. 

Oylama yaklaşık 1.5 saat sürdü

Anayasa değişiklik teklifinin 15’inci maddesi üzerindeki oylama 01.15’te başladı. Oy kabinlerinde yaklaşık 2 ila 5 dakika arası duran CHP’li milletvekillerini Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın sık sık CHP milletvekillerini kabinde cep telefonu ile konuşmamaları ve beklemeleri yönünde uyardı. Oylama 02.43’te sona erdi.

16.madde de kabul edildi

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Teklifin 16. maddesiyle, önerilen hükümet sistemine uyum için anayasanın farklı maddelerinde bulunan bazı ibareler değiştiriliyor ya da metinden çıkarılıyor.

Maddenin oylamasının tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın birleşime ara verdi. Genel Kurul saat 16:00'da geri kalan iki maddeyi görüşüp oylamak için yeniden toplanacak.

Bir süre önce başlayan ısırma tartışmaları dün de sürdü.

Milletvekilleri Yeni Anayasa Görüşmeleri Sırasında Birbirini mi Isırıyor?

CHP'li Ali Şeker, Meclis'teki kavgada AKP'li vekilin aslında ısırılmadığını, kendisi gibi bacağını bir yere çarptığını öne sürdü.

Fotoğraf: Gonca Şenay

Şeker, 'Tıbben imkânsız bir şey. Isırsa ısırsa at ısırmış olabilir. Yalanlarınızla at izini it izine karıştırıyorsunuz' dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

HDP, Paylan'a verilen cezayı protesto için bugün Meclis Genel Kurulu faaliyetlerine katılmadı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

HDP'li Garo Paylan, 11. maddenin görüşmeleri sırasında bir konuşmasında kullandığı "soykırım" ifadesi nedeniyle geçici olarak 3 birleşim çıkarma cezası almıştı.

'Ermenilerin, Süryanilerin, Rumların, Yahudilerin büyük katliam ve soykırımlarla topraklardan sürüldüğü' sözlerinin ardından AKP, MHP ve CHP'li vekiller Paylan'a tepki göstermişti.

Süreç nasıl işliyor?

Değişiklik paketinde 18 madde bulunuyor. Yasa gereği, anayasa değişikliklerinin iki tur oylamayla yapılması gerekiyor.

Her madde görüşüldükten sonra, gizli oylama yapılıyor.

Genel Kurul'da yapılan birinci tur oylamalar, maddelerin ikinci tur oylamada 330'u geçip geçemeyeceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

İlk tur oylamalar yapıldıktan sonra anayasa değişikliği görüşmelerinde birinci tur bitmiş olacak; ikinci ve son tur oylamalara geçilecek.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İkinci tur oylamada en az 330 oy alan maddeler kabul edilecek.

Ardından anayasa değişikliği paketi referanduma götürülecek.

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
14.01.2017

MHP ve destek olan bütün ülkücülerin amk. Ülkenin temelini sikmeye devam ediyorlar. Umarım dümdüz oluruz da görmeyiz o günleri

Pasif Kullanıcı
14.01.2017

İsmail Aydın'ın partiden ihraç edilip,yargılanması ve ceza alması gerekir.

14.01.2017

Kesinlikle.

Bu ülkeyi koyunlara yem etmeyeceğiz.

TÜM YORUMLARI OKU (45)