Anayasa Görüşmelerinde İkinci Tur: İşte Geceye Damga Vuran O Fotoğraf ve Hikâyesi

TBMM Genel Kurulu'nda 'Cumhurbaşkanlığı sistemi'ni getiren anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmeleri başladı. Çarşamba başlayan ikinci turun ilk oturumunda teklifin 7 maddesi kabul edildi. Basına yansıyan bir fotoğraf ise dikkat çekti.

Maddelerle ilgili oy kullanan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün muhabbeti, gecenin fotoğrafı oldu.

Al Jazeera'den Zahidin Köşüş, maddelerle ilgili oy vermeye giden CHP'li Gök ve Adalet Bakanı Bozdağ'ı görüntüledi.

Bakan Bozdağ'ı açık oy kullanmaması konusunda uyardığını söyleyen Levent Gök, fotoğrafla ilgili şöyle dedi:

'Ben kendisine (Bekir Bozdağ) 'sayın Bakan lütfen açık oy kullanmayın' dedim. Kendisini 'Açık oy kullanmak yanlış bir uygulama. Siz bir Bakan olarak böyle yaparsanız, herkes bu yanlışı yapar' diye uyardım. Kendisi de bana dönüp, 'Levent benim nasıl oy kullandığımı bilmiyor musun?' dedi, o sırada da elimi tuttu. Tüm olay Genel Başkanımızın önünde oldu. Tam arkamda da Sayın Kılıçdaroğlu duruyordu.'

Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da fotoğrafla ilgili konuştu:

'Levent Bey Adalet Bakanı'na dönerek, 'Sayın Bakan niye açık oy kullandınız?' diye sordu. Sayın Bakan da 'açık oy kullanmadım ne oy kullandığımı biliyorsunuz' dedi. Bu anlık bir fotoğraf. Partimin Meclis'teki performansından memnunum. Bütün milletvekillerimiz neredeyse günün 24 saati çalışıyorlar, mücadelesini veriyorlar. Yapılan düzenlemelerin yanlış olduğunu söylüyorlar.'

Peki ikinci turun ilk oturumunda hangi madde kaç oyla kabul edildi? Bu sorunun yanıtı şöyle:

  • 1. madde, anayasanın 'Yargı yetkisi' başlığında yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hükmü, 'Bağımsız ve tarafsız' mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değiştiriyor. (345 evet, 140 ret oyu aldı. 1 boş oy kullanıldı)

  • 2. madde, milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarıyor. (342 evet, 139 ret oyu aldı. 4 boş oy kullanıldı)

  • 3. madde, milletvekili seçilme yaşını 25'ten 18'e düşürüyor. (342 kabul, 137 ret oyu aldı. 3 boş, 3 de geçersiz oy kullanıldı)

  • 4. madde, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı gün yapılmasını öngörüyor. (342 kabul, 138 ret oyu aldı. 1 çekimser, 1 boş oy kullanıldı)

  • 5. madde, Bakanlar Kurulu'nu denetlemeyi Meclis'in görev ve yetkileri arasından çıkarıyor. (342 kabul, 140 ret oyu aldı. 4 boş oy kullanıldı)

  • 6. madde, milletvekillerinin yürütmenin başına soru sorma yetkisini kaldırıyor. Mevcut düzenlemede yürütmenin başı olan başbakana yazılı soru sorulabilirken yeni düzenleme ile yürütmenin başı olacak cumhurbaşkanına değil, yalnızca cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara soru sorulabilecek. (342 kabul ve 138 ret oyu aldı. 3 boş, 2 de geçersiz oy kullanıldı)

  • 7. madde, iki turlu cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl gerçekleştirileceğini düzenliyor. (340 kabul, 136 ret oyu aldı. 1 çekimser, 4 boş, 3 de geçersiz oy kullanıldı)

1. tur oldukça hararetli geçmişti ve sizlerle paylaşmıştık...

Anayasa Teklifinde 1. Tur Tamam: Peki Şimdi Ne Olacak?

2. tur biraz daha sakin geçecek gibi gözüküyor. Çarşamba akşamı objektiflere yansıyan diğer kareler şöyle:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

CHP milletvekilleri, bir dakika ayakta durma eylemi yaptı. CHP'li Özgür Özel, konuyla ilgili, "81 ilin meydanlarında, sokaklarında milletimiz, bizlerle birlikte rejim değişikliğine karşı ayaktadır" dedi.

(AFP)

Milletvekilleri oy kullanırken, kabinde yer bulamayanlar kendi çözümünü üretti ve bayrağın altına girdi.

(Zahidin Köşüş)

İkinci tur görüşmelerinde uzlaşmacı tutum sergileyen Bozdağ, Gök ile oy kullanmasının ardından, daha sonra da HDP'li Mithat Sancar'la sohbet etti.

(Zahidin Köşüş)

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İkinci tur, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinde nihâi belirleyici oylama olduğu için önemli.

Çünkü birinci turda, maddelerin oylamalarında 330'un altında dahi oy çıksa, madde ikinci turda 330 ve üzerinde oy almışsa kabul edilmiş sayılacak. 

Anayasa Mahkemesi, 'Anayasa değişikliklerini teklif ve ikinci turdaki oylama çoğunluğu ile iki defa görüşme kuralına uyulup uyulmadığı yönünden' denetim yapıyor.

İkinci turda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak, konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek.

Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.

AKP, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halk oylamasının ise en erken 26 Mart Pazar günü, en geç de 16 Nisan Pazar günü yapılmasını planlıyor.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
19.01.2017

başkanlık sistemi oldu cumhurbaşkanlığı sistemi camiyi çalan kılıfını hazırlar. . sandıktan hayır çıkmazsa dışkında boğulacaksın Türkiye haberin yok.

19.01.2017

kavga edeceklerine el ele tutuşsalar keşke

19.01.2017

True Love

TÜM YORUMLARI OKU (15)