Anavarza Binlerce Yıllık Uykusundan Uyanıyor

Adana'nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarıyla 30-35 metre genişliğinde taşlarla döşeli antik cadde gün yüzüne çıkarılıyor.

Kazının bilimsel danışmanı Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, yaptığı açıklamada, tarihi kentteki çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde yürütüldüğünü söyledi.

Kazıların geçen yıl başladığını ve yaklaşık 40 kişiyle sürdürüldüğünü anlatan Gülşen, 'Anavarza Antik Kenti, Anadolu tarihi açısından çok önemli bir yer. Burası kale, mozaikler, hamamlar, kiliseler, zafer kapısı, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum ve antik tiyatroyla bin 143 dönümlük bir alanda kurulmuş Anadolu'daki en büyük antik kent. Şu ana kadar yüzey araştırmalarında bin 300 sütun tespit edildi. Çalışmalar tamamlandığında 10 antik kentte olabilecek zenginlikte bir alan ortaya çıkarılacak' dedi.

Arkeologların yaptığı titiz çalışmalar sayesinde Ala Kapı'dan antik kente uzanan caddenin gün ışığına kavuşturulmaya başlandığını anlatan Gülşen, taşlarla döşeli caddenin, Efes, Side gibi antik kentlerde bulunan caddelerden daha geniş olduğunun altını çizdi.

Gülşen, bu geniş caddenin bile Anavarza Antik Kenti'nin ne kadar büyük ve ihtişamlı olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, 'Bir zamanlar Kilikya bölgesindeki şenliklerin ve olimpiyatların düzenlendiği antik şehir, tarihte 'Metropolis' unvanı almıştır. Anavarza'nın toprak altında kalan kalıntıları, kazılarla açığa çıkarıldığında kent, binlerce yıllık uykusundan uyanarak o eski ihtişamlı günlerine tekrar kavuşacak ve caddelerinde binlerce turist tarihte yolculuk yapacak' diye konuştu.

Vahşi hayvanlı amfiteatr

Kozan ilçesinin 28 kilometre güneyinde Dilekkaya köyü sınırlarında bulunan Anavarza Antik Kenti'nin, Roma döneminde milattan sonra 2. yüzyıldan itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri olduğunu belirten Gülşen, antik kentin ayrıca bitkilerle tedavinin kurucu babası olarak tanınan Anavarzalı botanik ve farmakognozi bilgini Dioscorides Pedanius ile de öne çıktığını dile getirdi.

Antik kentte bir de vahşi hayvanlı gösteriler için yapılmış amfiteatr bulunduğunu kaydeden Gülşen, 'Anavarza'da bin 500 metre uzunluğunda 20 burçlu sur, dört giriş, sütunlu yol, hamam ve kilise kalıntısı var. Sur dışındaki tiyatro ve stadyum, su yolları, kaya mezarları, kentin batısındaki nekropolleri yararak açılmış olan antik yol, korunmuş havuzlu mozaikler Adana bölgesinde tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve ovanın ortasında bir ada gibi yükselen tepe üzerindeki ortaçağ kalesi önemli eserler' değerlendirmesinde bulundu.

AA

Popüler İçerikler

Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Çiçekten Para Mı Kazanacaksın Deyip Güldüler: Şimdi Bir Kilodan 500 Bin Lira Kazanıyor